#SarbatorileVinCuPovestiSiMinuni

la2bfee2bblanche2bin2bimparatia2bpapadiilorTot ne cuprinde o senzatie ce se adevereste a nu fi doar pura impresie generalizata, ci realitate de a carei evidenta ne lovim cu taria unei negari, iarna iarna nu pare sa ne gaseasca prea curand, Mos Craciun incalta rolele, ia trotineta, sau alte accesorii pentru solicitanta sa misiune din noaptea aceasta, asa ca daca tot e-n jur plin de povesti, legende, basm si predispozitia pentru ascultare ia locul altor preocupari mai solitare, vin sa va povestesc azi despre La Fee Blanche – Contesa de Chourfleur. In toamna, pe cand echinoctiul trecuse de vreo saptamana, hai poate doua, o lansare literara, altfel decat cele obisnuite cu librariile, bibliotecile, muzeele pe post de locuri-gazda umplea la final de saptamana putinul timp liber de care ma bucur sa am parte in mod bine ales cu amintiri frumoase si dupa ce evenimentul se va fi terminat.

la2bfee2bblanche2bin2bregatul2bzanei2bdddO ceainarie din inima tarii unde odata ce-i calci pragul pe loc iti deschizi inima cat de claustrata ar fi ea a adus laolalta autoare, editor, invitati speciali ai autoarei, care in calitatea avizata a dansilor de a caracteriza scrisul contesei autoare si cele trei publicatii ce veneau pentru prima data in contact cu publicul au creat o atmosfera in care interactivitatea cu iz pedagogic, pe alocuri, iar nu subiectivism interesat au prescris reteta unei seri frumoase. Imparatia papadiilor, Regatul zanei Dis-de-dimineata si Tu imi arati Nordul sunt, pe numele lor cele trei carti ale contesei La Fee Blanche, alias Dina Vitalariu in viata de zi cu zi, om ce-si aduna inspiratia creatoare in serile in care dupa cursurile pe care le tine elevilor sai, filtreaza cotidian cu fel de fel de experiente si apoi prin creuzetul unui suflet cu simtiri alese, rezultand un stil din care bagheta magica, ritmul vioi si clipirile din ochi ce contureaza minuni palpabile in povestea ce se construieste pas-cu-pas. Cele trei titluri au vazut lumina tiparului, asa cum spuneam, toamna aceasta (2015), la editura Pastel din Brasov, acolo unde Gabriela Daraban in persoana face o munca tare frumoasa pentru care merita felicitari!

la2bfee2bblanche2btu2bimi2barati2bnordulCoborarea opticii auctoriale spre atentia micro-detaliilor lumii vegetale pe care le personifica si in dulcele stil conventional artistic face din scrisul contesei o benefica doza de optimism, copilarie pe care orice om mare e indicat sa o primeasca din cand in cand. Imaginar, feeric, posibil se-ngemaneaza cu speranta si priza pe care textele o au in publicul lecturilor. Ca intrand in categoria literaturii pentru copii si adolescenti, prin tematica abordata de autoare, stilul contesei o eticheteaza pe La Fee Blanche o zana buna care imprastie magie si implineste dorinte in jur, nu inseamna automat ca doar cititorii prinsi in acest segment de varsta este indicat a-i citi cartile. Cu atat mai putin cu cat, dupa spusele invitatilor speciali veniti sa prezinte cartile contesei, varsta copiilor ce citesc este cuprinsa intre 6-106 ani, asa ca pret de un secol sa tot fie timp! La ceas de seara, in prag de sarbatoare, cand focu-ncinge sobe si colindele se-aud duios, e loc si de povesti de spus, de citit, de trait! La Fee Blanche devine prelungirea baghetei magice a zanei Dis-de-dimineata, unde papadiile nu-s doar florile galbene, sau pufos-albe cand petalele cad, ci puncte cardinale in consistenta unor naratiuni bine structurate, in care numele personajelor apropie prezent de legendar in sensul ca sub aura povestii vii isi afla adapost conventii onomastice exprimand latura experimentala a muncii scrisului, aceea de a dobori bariere si a elibera autor si scris de constrangeri, construind decoruri in care stilul sa-si afle solul prielnic, intocmai ca firul de iarba, papadia, ori busola ce se vrea musai Nordul mentinut in vizor! Sarbatori fericite tuturor, lectura placuta si caldura, tihna si liniste pe traiectul vostru!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.