#aparenta curgere a lucrurilor de # Liliana Negoi#

lili3Fara a fi doar una dintre poeziile incluse in volumul intitulat aparenta curgere a lucrurilor, poezia omonima nu doar ca preda titlul sau si volumului in sine, dar, nu doar pentru ca ea deschide cartea, propune conventia opticii poetice in cele ce curg prin vers in celelalte file ale prezentului volum de poezie, semnat de Liliana Negoi si aparut de curand la editura Pim din Iasi. Sugestiva imaginea de pe coperta, ea focalizeaza si grafic ceea ce sinteza poetica a textelor bine slefuite ale poetei din Baragan o face pentru ochi si minte prin cuvintele asezate arhitectural in corpul textual al fiecarei poezii.

Nefiind la primul exercitiu de acest gen, artista din sudul tarii publicand anterior si alte titluri fidele genului liric, atat in limba romana, cat si-n limba lui Shakespeare, Liliana Negoi si a ei poezie fac in aparenta curgere a lucrurilor o sinteza filtrata de conventia artistica a versului pentru viata si aspectul cotidian al ei pe care-l scoate dintr-un anonimat tabuizat in dese randuri, sau insuficient de serios privit, si-l valorifica din cele mai aparent comune, banale aspecte, pana la esentialul ontologic, personalizat de fiecare identitate purtatoare de nume, gen, pasiuni si alte atribute, fara a fi imposibil a gasi o anume trasa de a aduce la acelasi numitor comun simtaminte regasite in semeni diferiti. Existentialismul brazdeaza da capo al fine- fiecare dintre poemele incarcate cu o puternica aura ce transforma diforma atitudine in fata provocarilor vietii de zi cu zi, intr-o sinfonie a povestilor care se traiesc, nu doar se spun de catre altii pentru toti.

Poeta din Giurgiu propune o viziune punctual centrista si concentrica asupra vietii insasi, iar existemele curg de pe o fila pe o alta cu matura introspectie expresiva ce-mbraca poeia cartii de autentic artistic fara echivoc. Poezia Lilianei Negoi este una vie, artista propunand un extenso al versului sau in haina pragmatica a cotidianului, unde politica alegerii inspirate de cuvinte insailate duios spune povestea unei cronologii, care se repeta si empatizeaza istoric experiente ale subiectilor umani, mai vii ca niciodata, chiar de timpul lor s-a scurs, ori e pe cale doar sa-nceapa. Adevarurile ce pleaca din tusul fin al penitei Lilianei Negoi ating coarda sensibila a spiritului uman, autentic, solidar prin spatiu si timp.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s