Maine de Guillaume Musso, sau daca nu mori azi, maine… e posibil chiar sa mai fii

maine_1_fullsizeMaine al lui Guillaume Musso, colectia Strada fictiunii, editura Allfa, Bucuresti, 2014, traducere din limba franceza semnata de Liliana Urian este o carte unde timpul fictiunii textuale detine dreptul de veto asupra caracterelor pe care autorul le contureaza si in mijlocul unei naratiuni interesante palpita de viata chiar si cand in poveste se aduce in discutie si notiunea de moarte, concreta, iminenta, indezirabila dar evidenta, dornica de a fi transcensa fara a afecta acelasi destin.
Pe scurt este povestea de viata a unui tanar profesor de filosofie de la Cambridge SUA, Matthew Shapiro, ce in prag de  vacanta de iarna se pregateste sa faca fata unei realitati pe care incearca vadit cu mari greutati pe de o parte s-o nege, pe de alta parte s-o accepte si sa depaseasca momentul greu, de dorul si grija de purtat mai departe pentru micuta lui fata de  4 anisori, Emilly. A incerca sa uite faptul ca sotia a fost victima unui accident rutier ce i-a rapit-o chiar in noaptea de mos Craciun il aduce in cercul vicios al unui maine in care si fara a tine cu orice pret a si-o aminti vie si pentru el si pentru Emma lor mica, il fac dependent pe moment de anxiolitice, care par a-l distrage de la tensiunea ce i se zbate in piept si urca apoi in dureri la cap, nelasandu-l sa poata fi parintele cel mai bun de care are nevoie mare fiica lui, sau profesorul ce tine prelegeri importante studentilor sai, participa la conferinte de profil si are in fond o viata stiintifica si academica sustinuta.
Dupa moartea sotiei, cardiolog cu o tenace ascensiune profesionala, pentru a putea acoperi creditul la banca acontat pentru a avea casa lui, alege s-o primeasca in chirie pe femeia care-i va ridica mereu moralul si-l va ajuta cu supravegherea fetitei sale ori de cate ori va fi necesar. Orientarea sexuala a tinerei artiste ce-si deschisese de una singura galeria de arta a fost decisiva in alegerea acordului privind impartirea spatiului casnic al familiei Shapiro, intrucat asa considera el- Matthew va putea depasi mai usor lipsa sotiei Kate, cand o tanara nu prezinta interes pentru genul opus. Asa ca avand o libertate de care se bucura in felul ei, April, chiriasa lui Matt nu ezita sa-i recomande sa iasa sau macar sa incerce s-o faca din pasa ternei sale existente in care parca se ambitioneaza sa ramana, afectat totusi ce-i drept de moartea femeii pe care o iubise. Dar evidenta dura cere adaptare, de dragul binelui propriu si cu prisosinta al fetitei lui, ce trebuie crescuta si educata de un tata in stare sa fie si pedagog si prieten, in buna dispozitie,  iar nu mereu suparat si tacut sau inchis in sine. Si, cum intr-o zi dupa cursuri, profesorul e intalnit pe drumul de intoarcere spre casa de April care-l convinge s-o insoteasca la galeria ei de arta, unde pentru o piesa expusa avea promisa o suma mare de la un colectionar avid, cata vreme April e la galerie, Matt cumpara un laptop de vanzare la consignatia unei case unde  un frate vindea obiectele surorii sale, decedate, pentru a face poate mai suportabila disparitia ei prematura. Emma Lovenstein, caci asa o chema pe posesoarea laptopului, traieste inca, vii sunt pozele gasite pe desktop si vie inca adresa ei de e-mail atunci cand selectate total pentru a le fi sters de pe laptop, Matt cere opinia posesoarei lor, caci casuta postei electronice ii fusese imediat sugerata dupa selectarea fotografiilor. Pana aici nimic neobisnuit. Matt nu stia ca posesorul laptopului a murit.
Primeste raspuns imediat la e-mailul sau si apoi o conversatie aprinsa si in care ambii sunt interesati sa cunoasca mai multe despre celalalt ii pune cap-la-cap pe Emma Lovenstein din New York, o someliera in ascensiune, dar traind in 2010, cu Matt din Boston Massachussets din 2011. Ciudatenia nepotrivirii de timpuri in care si unul si altul traiesc e constata dupa un eveniment la care ambii ajung in acelasi loc, la distanta de doar cateva minute unul de celalalt, dar la 1 an distanta, se intampla cand isi dau intalnire in restaurantul italian patronat de prietenul lui Matt. Moarta in august 2010, in vara anului in care in ajun de Craciun Matt isi pierde sotia si totusi vie, cel putin pentru Matt, caci prin laptopul ei, ajuns acum in posesia lui, profesorul de filosofie comunica si doar in acest mod, cu ea. Actiune mult mai palpitanta capata pe parcurs romanul, a carei naratiune o recomanda pentru ecranizare, data fiind multistratificarea actiunilor, a punctelor de incidenta intre voci, tonuri si registre narative. De la un capat la celalalt al cartii suspansul predomina, iar in culorile actiunii cinematografice totul capata o concretete fara echivoc.
Mai ales atunci cand fara a mai dezvalui ceva in plus in legatura cu desfasurarea actiunii romanului, binele invinge in final,  in forma sa morala, acceptata nu ca tolerarea celui mai putin grav pacat, ci efectiv prin felul in care a merge inainte in atare conditii schimba semnificativ macazul si orizontul asteptarilor pentru maine este mai putin sumbru, cat mai ferm, senin.

5 thoughts on “Maine de Guillaume Musso, sau daca nu mori azi, maine… e posibil chiar sa mai fii

    1. in carte 24 decembrie are o insemnatate aparte. sarbatori fericite cu anticipatie si poate poti bifa si tu Maine-le asta de sarbatori! cele bune inainte si +, nu less!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.