Toamna asta citim Kafka de Bianca Dobrescu

bd kfkToamna asta citim Kafka, volum de poezie aparut in 2012, in cadrul colectiei 9 Poezie coordonata de Adrian Suciu, la editura Grinta din Cluj-Napoca sub semnatura de autor a Biancai Dobrescu coace la foc molcom si-mbraca-n stacojiu efemeritatea unei existente pe care autoarea o surprinde in vers. Nu intamplator mottoul prologului cartii-i apartine lui Dostoievski si nici titlul nu aminteste deloc la voia intamplarii de numele continuatorului drumului existentialismului pe taramul literaturii de filon expresiv germanic intr-o Europa aflata atunci ca si acum, in prag de multidiversitate culturala la rascruce de timpuri-drumuri pe cararile vii ale existentei ce mai sare etape, mai evita cai ce-amintesc drumuri batatorite si se-afunda cand si cand intr-o ambitionanta raita uneori haotica, alteori salutara de pionierat ce se vrea prin ancora reusitei nazuite apostolat sincer.

Poezia Biancai este clar si fara echivoc o 9 poezie, pe filonul existentialist Dostoievski-Kafka, poezia din Toamna asta citim Kafka surprinde asemenea osaturii radiografiate in clinicile medicale viata asa cum se vede ea prin optica unui observator fin, care inteapa, atinge abia-abia, contureaza ori chiar marcheaza profund adevaruri de necontestat ale universului uman interior.
De la o sinteza ferma comportand expresia catorva versuri, albe si neconditionate deloc de rima, existemele Biancai Dobrescu echilibreaza comprimarea si extenso-ul ideii ce contureaza trairi reperate analog si sinestezic. De o cursivitate si o profunzime a versului slefuit cu minutie, existemele prezentului volum de poezii duc doar lipsa de titlu, in acceptiunea comuna, de a defini un motiv principal, o idee centrala a ceea ce exprima apoi versurile adunate sub ele. Poemele din Toamna asta citim Kafka au cu fermitatea lor tranzitiva parte doar de niste numere care le aduna succesiv sirul pana la ultimul,  intr-o singura directie in care autoarea consimte a pastra nota unei conventii poietice. Caci altfel, stilul scrisului Biancai Bobrescu respira aerul nou si benefic al neinchistarii in canoane de creatie peste care timpul si-a asternut nota lui de substantialitate care sucomba deschiderea perspectivelor in ceea ce priveste actul creator prin vers.

Aici, tanara autoare se remarca prin stapanirea unui stil original ce comporta uzul de tehnici si de voci, curajul de a explora poieinul si de a fauri un poesis adaptat rigorilor momentului de catre cititorul de literatura, experimentat cu vechi si nou, dar in buna masura deschis explorarii campului literar atat la nivel tematic, cat si prin tehnicile de care se face uz. Salutara aparitie publica in peisajul literar autentic, Toamna asta citim Kafka surprinde si captiveaza, mobilizeaza si sondeaza interior orice voce interioara care ia contact cu textul volumului de poezii, aparut sub sigla editura Grinta, in 2012, la Cluj-Napoca, in cadrul colectiei 9 poezie coordonata de Adrian Suciu.
Sa (re)citim si Kafka (nu doar)toamna asta, sa citim si Bianca Dobrescu, ce scrie si despre Kafka si tematica lui principala, continuand drumul existentialismului dostoievskian prin furnicarul de oameni ai palatelor de clestar, intr-un mod original, alta dovada in plus a faptului ca  talentul ingemanand chemare pentru scris scoate la iveala cuvinte alese si cautate, poezie, existem, arta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.