Avans si lichidare de Stefan Doru Dancus

  12244317_493724637455018_6727680243716773107_o      Avans si lichidare, volum de poezii semnat de Stefan Doru Dancus si aparut recent la Targoviste cu sigla editurii Singur pe coperte e o carte care glorifica poieinul, actul creator. Oda poporului roman si limbii nationale in egala masura pilonii care au edificat o natiune care a rezistat cu darzenie istoriei ce nu i-a fost deloc usoara, volumul aici de fata se constituie intr-o tusa delicata, dar incisiva prin puterea ei de penetrare a acelor cuvinte inscrise inspirat tonalitatii lui Stefan Doru Dancus, care fara a atinge acele limite extreme, deosebit de periculoase altminteri atunci cand in discutie apare teoria etnocentrista a lui Herder, cea care e preluata in sens laturalnic si fervent face din pathosul cu care unii o clameaza, instigare la violente dintre cele mai atroce, dirijeaza cu o finete artistica lucrata in timp de poetul care scrie de o buna perioada de timp orchestra cuvintelor care dor, acuza, impung, ironizeaza, toate astea cu clasa.

Ritmul si rima isi gasesc profunda trasa in versul al carui ton plin de implicare/ pathos viu si pasare calda, frematanda pentru idee, fac din Avans si lichidare o colectie bine aleasa de poezie care semneaza sentinte, acuzand cu parere sincera de rau delasarea care face incert destinul generatiilor viitoare de oameni-romani, caci de oameni robotizati si aculturalizati, robiti consumerismului si mimeticei false dorinte de a parea asemenea celor liberi din vest. Dar nu face doar asta. Volumul de poezii incanta prin registrul apropierii faramei de eternitate din om de divinul creator al lumii, lumea centrului ontic, dorul de locurile natale, muntele, rampa de lansare dincolo de nori, nu in disperare, ci in ruga ca practica de crez, reduta interioara nepretuita. Aici umanitatea omenirii revine la purtatorii ce-si cauta prin urcare pasii pe calea regasirii de sine. Iubirea, pentru divin si pentru tara, pentru limba gliei verzi de  sub care a facut ochi si pentru femeie e pentru poetul Doru Dancus logica unei metamorfozari ce se pregateste pentru dincolo de nori inca prins in focul chinuitor al sperantei, incercarilor, straduintelor lucrate in fiintare, in bratele materne ale femeii iubite, ale carei aripi de lumina ridica si inima si minte si idei si pregateste pasii inainte cu o lejeritate cum doar plutirea ti-o confera.

Impletire artistica slefuita cat sa straluceasca a universului interior cu natura si viata sevei celei verzi, Avans si lichidare aduna intre copertele sale focul si ploaia, vantul furtunii si cutremurul interior, frigul si anatomia gerului, zapada si claustrarea la care abundenta fulgilor cazuti din cer supune omenetul pastorit stramb. Simfonie tematica, poezia avanseaza si sprijina autenticitate in aceeasi logica a reprosului anuntat viu si sonor natiunii-turma, lichidand  si ani si seve ce s-au copt (v. coperta!), precum si cai ce-au abatut de la o trasa buna, o natie plina de viata in fibrele ce i-au mai ramas. Manifest cultural de inalta tinuta, Avansul si lichidarea lui Stefan Doru Dancus declama pecuniarul, cu care nu doar printr-o polisemie mimetica la nivel formal a semnificantilor nu are nimic de-a face, pastrand demnitatea simplitatii si a saraciei materiale, (ceaiul cald ce-a mai ramas)firescului pret pe care nu o logica a masurarii valorilor in greutate sau putere de cumparare o are poetul pentru cuvant si pentru om, o lume in devenire. De citit, trezit si luat aminte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s