Tanu de Laura Maria Prodan

tanuTanu, romanul de debut al Laurei Maria Prodan, aparut in 2015, la editura Axis Libri din Galati, este o carte speciala ce si-a dorit intalnirea cu publicul in inima tarii, la Brasov sa se petreaca, toamna, atunci cand rodul este rod si culoarea ei aparte da la ceas de seara semnificatie si mai importanta unei seri de inceput de saptamana. Libraria Okian din Brasov a fost locul de intalnire unde alaturi de fete cunoscute deja, dar si de catre oameni care asteptau sa intampine cartea si autoarea ei, cu totii deveniti dupa dialogul literar prieteni, Tanu si-a gasit imbratisarile binemeritate de la cititorii ce au putut fi prezenti laevenimentul cultural.

Seara de 20 octombrie 2015 a marcat pentru autoare, ziua iesirii in public a romanului si a Laura Maria Prodan in persoana, in calitate de artist, de asta data si nu de profesor de limba si literatura romana. Sustinuta indeaproape de la masa prezentarii de catre bunii sai prieteni Gabriela Hornoiu si subsemnatul, cei care au prefatat si preintampinat dialogul placut si deschis al autoarei cu prietenii lecturii de seara prezenti in sala, autoarea a dezvaluit povestea scrierii cartii, vorbind despre felul in care proza ei duce scrisul si misiunea artei si a celui ce i se dedica trup si suflet ei la desavarsirea unui sens al vietii pe care altii, cei mai multi il gasesc, necautand altul mai profund, in locul comun, cotidian. Asa cum am spus-o si-n prezentarea mea din cadrul lansarii cartii, Tanu este, in pofida dimensiunii ce-l poate asemui unui micro-roman, sau cartii de buzunar, un roman bine articulat ce reuseste in foarte putin mai putin de 100 de pagini sa faca admirabila povestea unui personaj. Cu un vadit exercitiu anterior scrierii acestei carti, Laura Maria Prodan reuseste sa duca la nivel de arta povestea lui Tanu, consacrand un stil narativ ce iese in evidenta prin alternarea constructiei frazice, cand mai complicate si complexe si cu atat mai savuroase de lecturat, cand mai sintetizate, dovedind o buna stapanire a vocilor personajelor pe care povestea cartii ni le releva la momentul oportun. Proza Laurei, un domeniu ce necesita din start o buna dispozitie si capacitate cognitiva pentru scris, cerand automat exercitiul sau proba andurantei, atat a scrierii, cat si a timpului, spatiului, dimensiunii textuale a naratiunii este vie, cuvintele-i sunt alese si fin aranjate intr-o topica decisa de autoarea care le cauta si gasindu-le apoi le slefuieste in asa fel incat din ele sa razbata ca dintr-o oglinda lumea povestii eroului cartii sale. Cuvintele spun cand dintr-un tabel cand dintr-un alt registru de limbaj, conotand sau asociind artistic vizual, pictural daca vreti culorile calde cu tonurile reci o poveste de viata care se spune despre o poveste de viata traita si aflata la momentul cand disparat, momentele redarii nu pastreaza o linearitate cronologica, pentru ca importanta clipelor experimentate devine alta cand viata insasi e pe ultima suta de metri inaintea savarsirii din ea.

Amintirile reiau si compun din clipe dorite a mai fi posibil de trait iar si iar, acele momente speciale si insemnate cu gradul ridicat de semnificatie pentru cine le-a trait, iar autoarea reuseste inserand perfect cu finetea artistica a unui pictor ce atinge cu tuse insesizabile varful pensulei de panza pe care o imbraca de culoare si de viata intr-o placuta experimentare artistica a bogatelor sensuri existentiale abstrase unei monotonii cotidiane. Din ele, din amintiri si din concret imposibil se pare, de schimbat este si durerea, suferinta fizica ce reuseste sa vindece un suflet prin speranta si iubire, printr-o lupta ce-o da cu boala ce-i macina trupul pana la final, o realitate dincolo de un sentiment, sau o traire tranzitorie, care accentueaza cu semnificatie aparte fiecare inspiratie si fiecare secunda a timpului petrecut printre muritorii vii.
O naratiune care merita incurajarea unei lecturi ferme, o carte bine scrisa de un om pentru care scrisul practicat este o a doua viata, la fel ca si studiul asupra fenomenului scrierii, stilurilor si oamenilor ce au ales, poate deloc intamplator ca si ea aceeasi vocatie, chiar daca si inaintea ei! Si nu, nu displace deloc, ci din contra onoreaza, caci literatura este o alegere cu si pentru viata, iar scrisul o modalitate fericita de a folosi placut timpul! Cum altfel decat creativ? In asteptarea altor capitole pe care Laura le va adauga cartii sale de debut, fie continuand linia andurantei prozei, fie linia versurilor, ii uram Bun venit in lumea magica a literaturii in care a patruns cu dreptul!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.