Nu te lasa nicicand!

– Aici, aici, ia un loc pe scaun! E fashion, fata si are un design fain, ce stii tu?
– Pai da, haideti doamna, ca prietena dumneavoastra e chiar fata de treaba si da, cat v-a asteptat mi-a povestit despre relatia voastra si jos palaria, un asa prieten de nadejde sa tot ai! spuse barmanul. Scaun bar design fashion sustine povestile adevaratelor prietenii! Limonada e din partea casei pentru deschiderea povestilor!

Cand Dana s-a intalnit dupa 3 ani de cand nu mai stia nimic de prietena ei cea mai buna, plecata intre timp in strainatate sa rezolve o problema capitala in privinta vietii personale, caci doar asa se poate explica tacerea intre prieteni foarte buni, Roxana o imbratisa, sarind din scaunul restaurantului unde o astepta sa-i ureze usor ironic Bine ai venit!, de parca Dana ar fi fost plecata din tara si nu ar mai fi dat niciun semn de viata. Reactia parasitei bune prietene, nu a incetat si a venit prompt, pe masura felului in care zambetul Roxanei ajuta vocea sa emita in ambientul localului placuta-i glasuire ce dorea in mod vadit a fi receptata cu intelegere si toleranta propice si de gasit doar in salasul sufletului unui bun si vechi prieten, asa cum, bunaoara si una si cealalta dintre femei putea spune despre fiecare.
– Pupazel, ma bucur c-ai venit inapoi in tara si ca ma inviti la un pahar de povesti sa stam si noi ca fetele de vorba, ca ne si pricepem la asta, nu?
– Veverito, tot cu zambetul pe buze si fruntea descretita de riduri, privirea senina si sufletul deschis de om bun, ca tot  mereu!
Nici nu se putea alta introducere mai buna dupa trei ani de cand cele doua femei nu mai stiau una de alta, pentru ca una, cu un program personal de viata care o punea sa aleaga intre A si B si doar Belgia cu sistemul ei sanitar bine utilat, cu personal devotat luptei pentru viata pacientului pe care il scapa din ghearele mortii, cu utilare racordata la ultimele cerinte care fac cercetarile stiintifice, inventica tehnologica si cu profil medical sa fie acolo in acelasi timp pentru omul care are nevoie de ele pentru ca sa-si amelioreze starea de sanatate…
Au decis ca dupa povestile spuse in parte in vizorul barmanului dragut si tuns cu creasta ce-si pregatea impecabil zona pe care cu mare deschidere la public o deservea in imediata apropiere a doua doamne dragute care nu ezitau sa se exhibe de orice retineri si sa dea frau liber impresiilor launtrice in expresii lingvistice care rezonau sufletelor pe care le purtau cu o  impecabila demnitate sa purceada la o plimbare de bun augur, fara o tinta precisa de atins cu pasul pe caldaramul orasului unde culorile copacilor si a ierbii dintre blocuri iradiau gustul placut al unui acasa ce se reliefa tot mai potrivit si pentru nou-venita in tara si de asta data si in viata cu alte scopuri si mai vadit ambitioase, pentru ca situatia ei medicala nou renovata i-o permitea. Se ridicau de pe scaunele de la bar, multumira pentru promptitudine si decenta unei atitudini ce nu a lasat loc de intriga in discutia a doua femei care nu se vazusera demult deja, iar pentru minimumul de discretie zambira frumos, multumira cand achitara nota, fara ca sa mai astepte restul. Acesta zambi pe sub nas cu aura unei zile norocoase in care el s-a aflat in timpul si in locul potrivit, in apropierea unor scaune de la bar, unde doua femei misterioase si cu o capacitate volubila de comunicare dupa tot ce apucase sa isi mai aminteasca din spusele nespuse o perioada ale celor doua cliente ce zvantara din vorbe paharele de limonada pe care le comandasera sa le tina companie discutiei lor importante.
Plimbarea le aduse pana aproape de faleza intr-un tarziu al serii in care sandalele si rochia strainei aveau de dus lupta cu anduranta unei forte de frecare a materialului cauciucat al talpii incaltarii de planul inclinat al strazii betonate, mancate din loc in loc, de timp si de alte forte ale naturii, intemperii de neevitat, sau erori de dozare a retetei de aplicare a straturilor de asfalt la momentul cand se constata necesar a fi aplicate. Cu poalele rochiei ridicate din pamantul care acoperea si gleznele ingradind avansul pasilor si sandalele in maini, pasii si-i lasa liberi sa curga la vale alaturi de prietena ei de-o viata. Bine le-ar mai fi prins lor cand sub clar de luna departarea ultimului stalp de iluminat public le amintea ca trairea cu ochii uitati in cer, la ora tarzie a serii metamorfozate in noapte timpurie nu e cea mai buna dintre alegeri, atunci.
Doua femei, singure, departe de societate, retrase in coltul lor de natura unde nespusele taceri asumate doar de o parte le adusesera fata in fata, iarasi pentru ca povestea vietii sa renasca pentru amandoua la fel de mult cum bucuria ameliorarii situatiei Roxanei o facea la iesirea pe poarta clinicii belgiene sa se simta renascuta. O invita, atunci cand se desparteau si Dana iesea din masina sotului Roxanei chemat sa le recupereze din intunericul tarziu al zonei mai retrase fata de adresele unde fiecare domicilia si la barul pe care ea si Doru, sotul ei il vor deschide in scurt timp. Cu grija nevestei lasate in spital in Belgia pentru a se reface el a continuat munca si efortul pentru ca visul lor de cand se cunoscusera prima data sa prinda cheag si afacerea de familie sa fie nu o bataie de cap, asa cum se poate spune ca este pentru omul care ar face totul in viata fiind impulsionat doar de elan, fara un plan strategic si niste pasi concreti pentru a caror concretizare in mersul bun al propriei munci se  simte si in incasari si in numarul de clienti si in felul in care acestia revin si cat de des la tine in local, plus alte cateva.
Cand spatiul a fost reamenajat si utilat, cele mai bune scaune i-au populat si animat spatiul cu vitalitatea aerului tanar alpetrecerilor, al sustinerii ambientului propice pentru intrevederi cu cei dragi, la un pahar de povesti de spus si de ascultat.
Dana s-a decis ca si la birou sa vrea sa aiba scaunul personalizat, iar cum in weekend are drum la mare, abia asteapta la intoarcere sa-l probeze, oare cel nou, scaun de bar folosit la birou cat va fi in stare s-o suporte?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: