Cevengur de Andrei Platonov, sau utopism ironizat artistic

Romanul Cevengur al lui Andrei Platonov, aparut la editura All in cadrul colectiei Strada fictiunii clasic, in 2012 imbina filosofie, drama, ironie in stilul in care literatura rusa ne-a obisnuit cu maestrii sai incondeietori de-a lungul timpului. Nascut la finalul strict al secolului al XIX-lea, Andrei Platonovici Klimentov, pe numele sau adevarat, autorul romanului aici de fata plaseaza actiunea scrierii sale la inceputul celei de-a doua decade a secolului al XX-lea, atunci cand si dupa prima conflagratie majora de proportii mondiale, omenirea isi revenea cu greu ororilor validarii mutuale a crimei, la final de epoca imperialista. Atunci Rusia traia instabilitatea primilor pasi de dupa dinastia Romanovilor, iar incercarea colorarii ideologiei politice extinse la nivelul primelor constructe administrativ-politice, sovietele, ambiguiza simplitatea intelegerii vietii in randul populatiei.

Albii pe de o parte si rosii pe de alta, revolutioneaza si contrarevolutioneaza decorul acesta virtual pe fondul unei simplitati existentiale cotidiene austere cu care cei mai multi rusi erau deprinsi din tata in fiu. Aici apare ironia, cand educatie precara responsabilizeaza indivizi impinsi de utopice slogane sa miste lumea din jurul lor conform unor idei carora le sunt fideli pana la paroxism alti compatrioti. Tovarasia incercata a se fi introdus prin intelegerea ei drept necesara dincolo de convietuirea sociala, in special ca motor al luptei proletare de clasa impotriva fostelor oranduiri feudale si burgheze e ironizata la nivelul prim al intelegerii vietii si revelata inspirat de catre autor prin denumirea pe care o da orasului unde actiunea proclama instaurarea comunismului. Un nume despre care critica literara s-a exprimat anterior ca fiind construit special pentru a arata o fateta mata a acelor timpuri, in acord cu vadita instabilitate si insecuritate a inceputurilor veacului vitezei ce facea istoriceste un pas major in perceperea Rusiei, nu ca un imperiu, ci ca o republica, desi prin amploarea arealului administrativ-teritorial ocupat de natiunea in sine nu se poate spune ca ar fi mare diferenta. Cevengur exprima idealismul, utopia, simplitatea rusa la ea acasa coborata pana la nivelul respiratiei pamantene ce nu are nevoie de prea multe pentru a razbi chiar in mijlocul stepei si face din romanul lui Platonov o parabola existentiala apropiata de proiectata lupta a omului cu morile de vant din Don Quijote al lui Miguel de Cervantes.

Aici metafora curiozitatii si incercarea de atingere a mainii omului nu capata concretete, nici cand tatal de sange al lui Alexandr Dvanov, pescarul se ineaca in lacul unde pescuieste si vrea sa vada ce e dincolo de moarte, iar fiul sau ramane orfan si de pe drumuri viata-l transforma in activist utopic al comunismului, nici cand goana dupa cautarea si instaurarea comunismului, ce-n mintea lui Kopionkin, calarindu-si Forta proletara prin stepe se asociaza cu persoana si munca Rozei Rozberg, referinta feminina ideala animata de un simtamant profund in ceea ce poate defini misiunea vietii unui om. Satira din carte transforma in perceptia omului de rand conditia umana supusa dinasticului imperialist de pana mai atunci (Romanovii in timpul actiunii livresti) fortele naturii drept singurele personaje ale vietii omului care mai muncesc pentru ca acesta sa-si mai poata duce viata mai departe, asta dupa ce vreme indelungata stim bine ca oranduirea feudala a oropsit generatii intregi de rusi. Sloganurile intelese dupa ureche de Kopionkin, Cepurnii sau Sasa ori Prokofi Dvanov imbraca naratiunea in ironia subtila pe care autorul o arboreaza in fata mecanizarii vietii umane, ce va deveni industrializata mimetic cantitativa sub auspiciile maretiei zilei in care soarele apare in toata splendoarea sa pe cerul lumii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s