Natiunea intermediaza aflarile

Szusza-si pierdea speranta de a mai putea reusi in demersul ei odata plecata de dimineata de acasa. Ajunsa-n capitala tarii descoperea ca nu are portofoliul complet cu care se infatisa a doua zi la ambasada pentru viza si marea decolare spre alte mari si alte tari. Dar nu pentru ca din actele de identitate pe care nu le mai afla acum ar fi fost toate uitate acasa la plecare, nu pentru ca pe drum pana s-ajunga-n Bucuresti, atunci cand controlorul feroviar si-a facut aparitia, biletul l-a gasit imediat dupa buletin, ambele in portofel. De unde sa mai faca ea rost acum de numele taximetristului care-o adusese de la gara pana in centru, pe cine sa sune, cui sa reclame pierderea, uitatul, furtul lor, ca sa poata face cumva lipsa intregului portofoliu sa nu fie musai o opreliste in calea afirmarii sale? Cum sa mai revina ea suparata acasa la parinti spunandu-le ca nu stie ce-a facut cu actele ei de identitate de nu mai sunt de gasit si ca asta a impiedicat sa-i poata fi admisa plecarea? Asta dupa ce atat ea, cat si ei au facut sacrificii si si-au pus o gramada de sperante in construirea acestui plan ce parea a fi realizabil si chiar asa si era dimineata cand plecase cu toate cele verificate minutios de cu o seara inainte?
Si-a adus apoi repede aminte de bunul ei amic jurnalist de presa scrisa, Radu, cel care face anchete in redactia Jurnalului national si l-a sunat repede. Desi era-n sedinta acesta nu ezita sa raspunda, stiind de faptul ca Szusza este in Bucuresti cu plecarea. Dupa povestirea scurta intrata direct in miezul problemei care o macina, Radu o sfatui sa intre pe net si sa dea vestea in rubrica anunturi in ziare nationale, urmand ca si el sa se repeada cu niste telefoane in stanga si-n dreapta date pentru a incerca tot posibilul s-o ajute. Ultimul lucru inainte de a-i inchide Szuszei, Radu o intrebase doar atat: daca nu-ti gasesti buletinul, tu fata draga ai unde innopta, sau mergi sa-ti lasi de-acum lucrurile la mine si asteptam sa vedem ce rezolvam cu anunturile, telefoanele, sagetile pe care le trimitem dintr-o parte intr-alta?
Raspunsul l-a induiosat si responsabilizat in acelasi timp pentru ca ochii femeii lacrimau abundent iar vocea prin care-i spunea ca-l strange puternic in brate se apropia de finalul resurselor vocale! Intelesese atunci ca indiferent de faptul ca l-ar fi gasit ori ba pe buclucasul acela de buletin fara de care mai departe nu avea cum pleca, Szusza aprecia ca cineva este acolo gata s-o ajute la greu. Pentru a delimita totusi emotie de afectiune si sprijin moral rational oferit cu bratele deschise, o mai intrebase daca nu cumva mai retine semnalmentele, caracteristicile fizionomice ale soferului de taxi ce-o adusese de la gara, cand in drum spre ambasada constatase panicata lipsa buletinului. Ba da, un tip cu batic pe cap prins asa ca piratii din filme, tot spunea mereu ca l-a tras curentul si ca de-aia se scuza si fata de mine, dar i-a recomandat medicul sa poarte capul acoperit… fu raspunsul primit.
– Ne interesam si pe la politie sa vedem cine e si pe unde sade mataluta, dar pana atunci, asteapta-ma ca plec acum din redactie si vin dupa tine. Te pup, pa!
Dupa nici 10 minute Radu sarea din masina si-o lua in brate pe blonda vizibil suparata care se forta putin, dar nu prea mult sa zambeasca acum. Nu era complezenta, era doar recunoasterea benefica a aparitiei lui in memoria ei afectata de panica de moment cand constatase lipsa actului de identitate. In masina in drum spre garsoniera lui, dupa ce se mutase voit de langa sofer in spate pentru a-i fi ei si mai de seama sprijin moral prin atingerea efectiva, reazamul umerilor si pieptului sau pentru capul inlacrimat de nervi purtandu-i pletele balaie intr-o dezordine frumoasa lui la privit si atins, ii spunea mereu ca va fi bine si adormita parca si de melodia ce se auzea in masina Balade pour Adeline, ea nu se incumeta sa-i poarte cuvintele mai departe in reactii adverse. Dar cand masina opri in fata blocului unde el o conducea putin pe ea la el acasa si urma sa revina pentru a aduna si ceva materiale de scris pentru ziua in curs, Szusza nu renunta la ce o macina dinauntru: daca nu dau de buletin pana mai tarziu, degeaba mai adorm deseara, maine n-am ce face la ambasada fara el. Iar ca sa fac alt buletin dureaza cateva zile cel mai putin, alte taxe platite doar acasa la mine, apoi s-o iau pe mama de mana sa mergem la politia locala si ea sa spuna ca ma mai primeste acasa, pentru ca eu desi-s majora, n-am acte pe care sa figurez ca titular de spatiu… Ambasada nu stie despre chestiile astea si poate ca nici n-o intereseaza, pe mine da, chiar m-au durut, tocmai de aceea m-am si gandit sa schimb mediul, sa pot respira, muncind in alta parte, intelegi Radule?
– Szusza, fa-te comoda si simte-te ca acasa, mananca ceva, uita-te la tv, intra pe net, parola la notebook e My friend the wind si deconecteaza-te de la presiune. Da totusi anunt la pierderi in anunturi in Jurnalul national, specifica si o recompensa, nu explicit, ci aminteste de acest fapt in cadrul anuntului, poate, cine-stie, in caz ca e pierdut, stimulentul asta poate functiona in ziua de azi, unde gestul firesc si normalitatea unei predari la politie de bunuri personale gasite intamplator duc la recapatarea echilibrului, sperantei si bunurilor respective de catre cei in cauza. Pasii-s simpli: text, etichetare, numar de aparitii, apoi extraoptiuni, calculeaza pret si apoi publica. Date personale pentru factura proforma si ca-ti asumi continutul integral al textului propus spre publicare in anunt. Simplu, nu?
– Da, sa traiti!
Pe drum inapoi la redactie, Radu-i spunea soferului sa treaca mai intai pe la sectia de politie cea mai apropiata de drumul lor pentru a da vestea si aici si informatiile cand or fi sa se adune sa se aprinda undeva un beculet, dar la timp! Nu de alta, dar nu putea fi un om cu fire de magar care sa-si doreasca altceva ce i-ar fi patat caracterul, desi-i dadea sperante sentimentale in celibatul in care viata-l mentinea de cand de prea de tanar si necopt ajunsese in Bucuresti si toate cele descoperite aici, de la lucruri si obisnuinte sociale de convietuit l-au cam scos dintr-ale sale pana atunci obisnuinte, unde anumiti termeni ai vietii se defineau putin altfel, n-o voia amarata de anularea unei asa de bune ocazii de evolutie in plan personal din pricina pierderii unui act de identitate, iar pe el omul-bun care o gazduieste cu casa si masa si se zbate alaturi de ea sa caute acul in carul cu fan, un buletin intr-un ditamai orasul preocupat de cate si mai cate, dar prea putin de un buletin de identitate, care e totusi atat de important pentru titularul care nu-l mai are cand i-ar fi trebuit mai mult ca niciodata… Nu, el nu era omul acela, sa puna capcane, sa produca efecte, stimuland afecte, indatorand sau facand pe cineva sa se simta astfel fata de el! Asa ca desi-n singuratatea peste care el era stapan de ceva vreme se infiltrase o fanta de lumina asemanatoare unei sperante de concretizare a unei relatii, el nu credea in fata Morgana, nu se putea bucura de binele acordat la greu cuiva, daca respectiva persoana se simtea indatorata peste masura.
Binele care prinde-n lasou, te face captivul unei situatii pe care la inceput o admiti pentru ca nu-i cunosti adevarata dimensiune. Iti prinde bine initial, capeti curaj si crezi ca te repui la loc, dar dependenta de acel sprijin de atunci fara de care n-ai fi fost reabilitat sucomba si arde inauntru orice vointa de a mai admite si reabilitare, stare de neputinta unde ajutorul cu masca de intentie ascunsa lecuieste tot ce nu-i posibil sau orice altceva.
In timp ce ei nu-i mergeau gandurile atat de departe cum mintea lui functiona in cotidianul agitat, unde din gara, figura celui despre care-i spusese Szusza c-ar fi adus-o cu taxiul in centru era facuta cunoscuta catorva dintre amicii ziaristului care stia sa comunice pe diagonala si-n zig-zag cu multe categorii de semeni. Totodata, de la mini-localurile ce ofera navetistilor hrana dintre doua legaturi de drumuri ceru pe rand cheia de la toalete pentru a cerceta daca nu cumva, in special cele ale doamnelor nu se poate gasi una bucata buletin de identitate cu Szusza inscris in dreptul prenumelui titularului. Desi nu i-a fost usor sa admita esecul intreprinderilor sale, dar mai ales in lipsa de timp si de solutii care sa scoata buletinul ala de undeva, o suna pe Szusza s-o intrebe cum sta, daca are nevoie de ceva, incercand s-o tina totusi de vorba si sa-i deplaseze gandul de la presiunea gasirii buletinului pierdut ce nu se grabea sa iasa nici in calea demersurilor mult mai avansate ale lui decat ale ei. Dar cum nu se intreceau care vrea sau nu sa gaseasca ce-a pierdut doar ea, in timp ce vorbeau la telefon si comuta de pe un program pe altul, o stire la tv il arata pe soferul taxiului care-o adusese pe ea de la gara. Era vinovat se pare de producerea unui accident in zona unde Szusza-l astepta cu speranta neingradita ca buletinu-i va fi regasit…
Si-ntr-adevar, la scurt timp dupa ce era anuntat de faptul ca la tv apare taximetristul care o adusese de la gara, ajunse si el, Radu la locul accidentului unde politistii demarcasera zona, continuau ancheta, masuratorile, faceau in continuare poze cu urmele de franare lasate pe carosabil, luau declaratii si puneau mai apoi cap-la-cap informatiile obtinute pentru a emite mai apoi si concluziile. Masina taximetristului care raspundea evaziv si monosilabic intrebarilor adresate de jurnalisti era pentru Radu locul cel mai important in care urma sa caute de afara, doar cu privirea buletinul acela buclucas. Norocul i-a suras lui Radu, caci plasticul pretios odata recuperat pentru prietena lui care urma sa plece maine departe a si pus capat unei zile pe deplin antrenanta. Vestea cea buna n-a putut fi mult timp amanata, caci expansivitatea vocii si tonul inflacarat tradau o multumire de sine cu efect si pentru binele ei.
– Radule, cinam romantic, pregatesc eu de-acum ceva bun sa-ti placa!
– Ohoo, n-ai idee ce foame mi-e!
– Cred!

3 thoughts on “Natiunea intermediaza aflarile

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.