Farmec: culoare, stil si reusita!

Doria este o tanara cu mult farmec. Inca in liceu, in clasa a unsprezecea la un colegiu national din capitala unde studiaza intens informatica si are deja la activ solicitari ale celor mai tari universitati internationale de a o fi avand ca studenta fiecare in tara ei, e vorba de SUA, Marea Britanie, China, India, Australia, Germania, Elvetia, Franta. Dar ea nu este doar un tanar geniu in formare, spre gradul coacerii celei mai bune substante ce o alcatuieste, precum miezul bine ocrotit de coaja tare a fructului pomului fructifer numit nuc. De mica i-a placut activitatea fizica si pentru ca tatal ei, fost sportiv de performanta, handbalist de nationala a avut o printesa ce devine pas-cu-pas regina a inceput inotul la 3 ani, apoi la 4 gimnastica si de la 7 dansurile sportive si de societate tocmai pentru ca gratia si frumusetea feminine sa armonizeze in egala masura trup si minte odata cu perioada scolaritatii. La 12, cu tot arsenalul de elasticitate, mobilitate si motricitate educat si adus spre perfectiune in cazul sporturilor practicate, tanara printesa dorea sa devina candva regina ghetii. Pentru asta, de la 10 ani incepuse sa scrie versuri si ale sale poezii aveau cu recurenta tipicului varstei romantice, cand schimbarile fizice si morale schimba metamorfic fiinta tema predilecta a padurii si a lacului. Cand iarna se intampla sa imbrace si-n poeziile Doriei cadrul natural sub auspiciile albului suprem si rece, o permanenta silueta feminina devenea Madona, patinatoare, printesa si regina a lacului inghetat si a ghetii. Parul desprins in plete dalbe lovind cu gratie umerii bine si frumos conturati de unde capul cu ochii albastri scanteind viata dincolo de vitregia anotimpului hibernal imbracau povestea care se zamislea cu stiloul in mana la ceas de seara, dupa ce fata-si termina lectiile pentru a doua zi la scoala. Si asa se facea ca lacul inghetat devenea regatul celui mai hapsan dintre semizeii care de cum ii vazura trupul catifelat si bustul bine aerisit de viforul sub care fata se incapatana sa repete mereu piruete si alte elemente de patinaj care incantau prin arta exprimarii lor ochii inveninati de invidie ai posedatului de ideea adoratiei copilei ce se avanta in jocul devenirii uitand aspectul riscurilor la care se expune atragand prin conformatia intregii sale fiinte adorabile pofta sub toate graduarile sale posibile din partea masculin-demiurgica pe jumatate. 

Si neajungandu-i doar privitul, semizeul cel hapsan isi fixase ideea diabolica de a o rapi lumii acesteia pe tanara care exprima prin tot ce respira si facea gratie si feminitate carora nu le putea rezista cel ce le dorea ale sale, desi apartineau altcuiva. Si pe principiul vrei ce nu poti avea, iei oricum numai sa nu mai fie inaborbadila si inaccesibila dorintei care te secatuieste, intr-o seara cand fata desi vazuse ca gheata lacului da semne de topire si riscul de a se gasi apoi in apele tacute si extrem de reci ale intunecatei si izolatei paduri o uitau asa vie de lume, si-l asumase si continua si mai indarjita sa danseze in intunericul vegheat doar de aureola lunii celei reci si pale zgariind cu arta gheata lacului care in punctul nevralgic se crapa si numaidecat printesa se vazu sub apele din care incerca imediat sa iasa. Aici in schimb interveni semizeul care de cum o vazu in apele reci si uitate de caldura vietii o si rapi, ca in mitologie, taurul pe Europa si se hrani cu ea, pentru ca altfel fata nu-i ceda poftelor si dorintelor lui de a o fi avand ca un rege pe iubita lui regina a inimii sale. Si din tot acest motiv romantic al intunericului padurii si al apelor tacute si reci unde gheata se topeste si rapeste viata din tineretea frumoasei fapturi razvratirea autoarei care concepea versurile la varsta cand transformarile ontologice o apropiau pas-cu-pas de coacere… Pana cand la probele patinajului artistic, o anume Kristie Yamaguchi si mai tarziu o pereche admirabila de sportivi provenind din tari straine, el un frumos francez Gwendal Peizerat, ea o focoasa rusoaica emigrata in patria lui, devenita partenera de dans pe gheata si ulterior partenera si de drum in viata Marina Anisina, sau alt francez teribil Phillipe Candeloro care umpleau de aplauze galele marilor reuniuni internationale si olimpice ale anilor ’90 si primilor ani dupa 2000 o atrasesera pe Violeta, mama Doriei spre interul stanga care rupea portile adverse cu jumatate de aparare sarand sa-i faca blocaj si care-n cantonament la Predeal cu nationala dansa foarte stangaci, se vedea de departe, iar faptul ca era singur nu i se mai paru deloc impropriu. Fapt ce a imbarbatat-o pe ea si a incurajat-o sa-l abordeze si sa-i arate cum se fac pasii…impreuna! Si de atunci, pentru ca ea era coregrafa si conducea trupe de dans care faceau deliciul ONT-ului de pe vremuri si turnee mereu la munte si la mare, iar in campionat el era cand pe litoral, cand pe platoul lumii in varfuri de munte ca sa oxigeneze sangele si antrenamentele acolo sa dea cel mai bun rezultat pe semicerc se gaseau si asa s-a intamplat ca sa nu mai doreasca niciunul altceva inafara faptului de a fi impreuna. Mereu! Asta inseamna sus pe munte printre lacuri farmec

Ce pase, ce goluri, ce golgetter, ce trofee, ce piruete si cha-cha-uri daca n-ai jumatatea aia de care simtindu-te incomplet sa urli teribil in sinea ta admirand si pretuind fara cuvinte printr-un arghezian Este! Si nu, nu l-au atras la ea nici lacul de unghii, nici manichiura, nici pletele ce-i umpleau estetic formele deloc inexpresive ale bustului armonios, nici fastacitele ei miscari de-ti rup coloana de te misti pe langa tempo, ci atitudinea ei de barbata, de femeie care stie ce vrea, care stie sa fie si gratioasa si poetica si inocenta si complicata si de neinteles, dar adorabila, pe care sa-ti vina s-o mananci nu alta! Si nici la el n-a contat ca-i cat un munte si habar n-are sa danseze langa sau cu o femeie la pas, de mana, de brat, sau mai senzual, ci mai mult cu o minge in mana pe care o apara de fundasi acerbi care ataca neregulamentar pentru a-si apara intacta poarta in fata lui, ci faptul ca dincolo de aparitia fizica, e un om, un suflet mare, credincios, puternic si constant in alegerile din viata lui. Si astfel, ceremonialul unirii lor s-a petrecut sub clar de luna, cand dupa un antrenament de seara, a asteptat-o pe plaja inca aburinda de efectele razelor de peste zi si au strabatut plaja si s-au balacit sub stelele care le zambeau dulce si lui ii tineau pumnii stransi pentru ca ea sa fie incantata de ce urma el sa incerce. Si asa a fost, pentru ca dimineata i-a gasit inveliti doar unul cu fiinta celuilalt si tricoul sau era cearsaful unde doar ea avea privilegiul asumat si de el sa sada.
Doria a aparut prin urmare ca rezultat al acestei acaparari si incursiuni pe contra-atac a coregrafei in viata si cariera interului stanga cu brat de otel si iubire pentru fete, ca de-aia printesa lui a venit pe lume printesa si nu print! Iar printesa lui, dupa toate elementele initiate in copilarie si inceputul adolescentei in gimnastica, inot si dansuri, urma sa iasa campioana ghetii la patinaj artistic. Urmand gratia si flerul nativ al mamei, tenacitatea si rezistenta la antrenamente indelungate ale tatalui, Doria stralucea! Prin toti porii tinerei care se apropia de maturitate prin sacrificiul si anduranta antrenamentelor pentru atingerea celor mai bune performante sportive ea urca muntele ca un Sisif din trecut. Diferenta era ca al ei bolovan nu mai cadea din varful muntelui pentru ca puterea bratului de otel al tatalui ei ocrotea permanentele incercari ale printesei de a deveni regina ghetii. Niciodata nu si-a pus in balanta viata personala cu ascensiunea ei sportiva care activa salvarea printesei ghetii din poemele sale din timpuria ei adolescenta, dar cand al ei Florin i-a zambit, piruetele i-au iesit si mai bine si triplul tulup la fel. Era dincolo de dorinta de a face pe plac unui el impartind acum aceasta figura masculina care o privea cu mare atentie din perspective diferite intre tata si prietenul iubit care o imbratisa si saruta, o intelegea si o incuraja mereu, faptul de a-si putea dovedi siesi de ce e in stare femeia ce prindea contur in ea! Razvratirea printesei inghitita odata cu apele lacului din padure de vintrele semizeului ce-o adorase pana-ntr-acolo incat o devorase doar sa n-o stie observata si adorata de altcineva revenea in persoana ei de-acum, cu totul, nu doar ca odinioara pe foaie in lumea poeziei unei copile. Enjoy your dark side parca-si auzea rasunand inafara urechilor tot ce mintea plamadea sa razbune rapirea din poezie, acum cand disputa ei cu ea se dadea in fata ghetii si a patinoarului plin pana la refuz de zambete, blitzuri si atentii care mai de care mai diferite. Ea avea un Farmec al sau aparte si accesibil doar Florinului ei era acesta.

Iar cand rochita special creata pentru a-i pune in valoare dinamismul si tehnica evolutiei sportive pe acordurile muzicii pe care evolua gadilind parca de bucuria dansului impartit cu patinoarul gheata ce de asta data nu mai avea cum se desprinde lasand apele lacului  intunecat si moarte-n urma lor sa vie ca atunci, oja Farmec pe care-o folosea transmitea fermitatea cu care evolua subliniind tenacitatea unui imbold subliminal pe care doar profunzimea si armonizarea legaturilor elementelor artistice o invocau printr-un nerostit, dar prezent acolo in siguranta ei de sine cu care ataca fiecare secunda din pretiosul ei scurt moment de incantare a publicului: Go get them, girl!
Si la urma, n-are cum altfel, vin si aplauzele, meritele, blitzurile si rasplata cuvenita muncii sale acoperind sudori si repetri neincetate: Your highness, it’s your time now!

Articol participant la SuperBlog 2014.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.