Fiti mereu voi insiva si impartasiti frumos si bine!

Despre sponsorul probei de astazi am sa spun doar atat: mediumul e mesajul. Dupa asta vine explicatia: calea prin care mesajul pleaca dinspre emitent spre receptori e insusi mesajul, caci astazi o deosebita importanta i se acorda felului in care functie de tipicul mediumului calea comunica efectiv un mesaj.
Intr-o adaptare actuala a celebrei teze a profesorului canadian Marshall McLuhan care intrevedea in deceniul al saselea al secolului trecut teribila importanta a caii de curgere a mesajelor in cadrul comunicarilor cu iz colectiv, social si orientarea cu precadere dinspre atentia si analitica mintii inspre organele mai senzoriale ca urechea si ochiul, Internetul adica virtualul permanent si omniprezent in viata palpitand de agitatie si mai putin de calmitate a zilelor de azi asigura doza necesara de trebuinta intr-o umanitate care isi adapteaza constant setul de valori la care se raporteaza.

Pe principiul arhicunoscut al utilitatii tolerantei si acceptiunii pana la regasirea de sine intr-o multidiversitate pluristratificata, firescul definindu-se ca natural, normal si nu normat, ca rod al unei majoritati nesemnificative cata vreme opiniile nu s-au format prin constientizare si asumarea lor de catre subiectii care le-au emis in masa traim contingenta globalizanta si necesitatea mai mult ca niciodata a trairii sinelui raportata la alteritate. Cu alte cuvinte aparenta nevoie de a fi sau nu inteles de ceilalti atrage tot mai multi simpatizanti atinsi de daimonul acesta al sociabilitatii, exacerbarea simtului intimitatii transgresand granita a ceea ce este personal si atat pana acolo incat scaparea de sub un anume autocontrol a ceea ce tine strict de individualitate devine automat de interes colectiv, public, social, nu prin prisma faptului ca ar fi chiar asa, dar simplul fapt ca se stie genereaza audienta ulterioara adaptata si pe tematici care se pliaza strict pe experientele proprii cuiva. In mediul virtual echipele de oameni care socializeaza sunt comunitati. O comunitate e dincolo de un caracter colectiv asumat de fiecare individ care o compune, o poveste de viata care se spune si traieste si in fata si-n spatele tastelor in acelasi timp. Asta transforma cunoasterea in prietenie si relationarea in comunitate, care echivaleaza familiei. 

In toata aceasta paradigma, Internetul care nu inseamna doar digitizarea adica facilitazarea accesului la informatii pretioase stocate in memorii care nu ocupa mult loc fizic si nici multi copaci si arbori nu sunt sacrificati pentru ca tipariturile sa informeze sau sa asigure documentatia, elevatia culturala sau profesionala a omenirii ci si comunicare simpla, retele de socializare care asigura deunazi punti de legatura peste mari si tari, munti si ape, oceane, geografii, fusuri orare si distante imposibil de imaginat la un moment dat. Toate astea le pune intre paranteze, sau le face la modul de incoveniente sau neajunsuri uitate Internetul si reteaua multistratificata de comunicare. Retelele de socializare aduna oamenii la un loc. Peste bariere de timpuri, distante create de localizari si geografii, dincolo de generatii si diferente ale genurilor, sexelor, sau preocuparilor profesionale, la fel de stratificate indivizii se impart in comunitati. Mase, daca vreti, in termenii unui Elias Canetti care in celebra sa lucrare de antropologie sociala, care se cristalizeaza cu de la sine nuante ingaduite de mediumul care asigura comunicarea. Comunicarea ce nu este doar scris, vorbit, mesagerie, chat, vorbarie ci trecere de informatie comportand diverse straturi si forme de a se prezenta receptorilor pe traseul care porneste de la o instanta emitenta, care apoi in fluxul comunicational isi schimba rolurile functie de context.

Komunomo, iata un nume potrivit pentru a ramane in memoria colectiva. Ca un om, sau omul comun, sau adunarea laolalta sub toate formele diversitatii a tot ce exista comun in om ca simtamant firesc, neconditionat, iata doar cateva din interpretarile care fac din acest nume o deviza cu impact. Impact tradus prin dorinta care se disipa nu masluit ci autentic de a impartasi aspecte personale ale vietii indivizilor ce au in comun prin prietenia afisata pe retelele de socializare din mediul virtual atributul cunoasterii si-n viata de zi cu zi si asta inseamna relationare foarte ok, inseamna incredere, ajutor si sprijin reciproc, pasare si bucuria interactiunii. Soarta unuia pasa celuilalt. Bucurii si greutati sunt duse cu bune si cu rele impreuna. Ca-ntr-un parteneriat fericit de viata, cununie si mariaj, prietenia care singura darul cel mai de pret pe care doi oameni il pot singuri intretine, pastra si creste permanent e sentimentul viu al trairii vietii si-n on- si-n offline, ceea ce inseamna echilibru si armonie pentru individul lumii contingente ajunsa la un inalt grad de necesitate a impartasirii.
Va spun toate acestea, eu, Adrian Găinaru, omul care scrie pe blog si traieste si dincolo de taste si care si ca artist, foloseste zilnic Internetul si retelele de socializare fara a face vreun abuz de timp alocat sau coborare a nivelului de calitate comunicationala in relationatul online. Un poet care imbina sens si registre ale limbii in actul sau creator de frumos prin cuvant slefuit incat sa lumineze estetic are nevoie si el ca oricare om de comunicare uzuala, de facut cunoscut rodul muncii sale cititorilor sai si acest acord intre autor si public se poate foarte frumos armoniza cand dincolo de text poetic, omul din spatele tastelor ca blogger, instanta auctoriala printre editori si critici literari, poetul pentru public este perceput ca un om cu bun simt, generos si cu o mare preocupare pentru ceea ce-i place sa faca cel mai mult. Cu alte cuvinte cand iubita omului e scrierea, arta asta leaga punte intre mintea care le emite si ochii cititorilor ce admira cartea. Comunitatea cristalizata e ceea a cugetatorilor in simtiri autentice, aceia care simt si actioneaza cu responsabilitatea fiecarui lucru ca atunci cand ar fi ultimul din viata lor si pentru memoria colectiva a vietii lor importa si ultimul gest, despre care nu trebuie nicicand sa-ti fie rusine! Fii tu insuti mereu si altii aproape de tine si totul va fi mult mai bine sa ne preocupe, zic! Fii original, auzit si vazut, popular si notoriu! Si Komunomo te ajuta! E prietenul tau!

Articol participant la SuperBlog 2014.

Advertisements

One thought on “Fiti mereu voi insiva si impartasiti frumos si bine!

  1. Komunomo este un cuvant pe care noi l-am dorit in limba esperanto, limba artificiala cu cateva milioane de vorbitori (o combinatie intre engleza si spaniola). Komunumo = comunitate in esperanto, doar ca la preluarea scrierii, am gresit, U transformandu-se in O. A sunat mai aproape de firescul din limba noastra, si parca ne-a placut mai mult. Frumos indemnul de a fi noi insine! multumesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s