Impreuna pe munte ne pregatim pentru victorie!

Ciprian este fost baschetbalist de performanta si tatic si sot si mai nou profesor de sport in sistemul national preuniversitar. La cei peste 2 m pe care-i masoara colegele sale de cancelarie desi stiu ca tanarul este un familist convins iar verigheta de inelarul stang asta o semnalizeaza pentru toata suflarea feminina, mereu multe dau navala cu tot felul de solicitari pe care puternicul urias le poate indeplini fara orpreliste in ceea ce priveste generozitatea cu care isi manifesta spiritul de echipa. Si cand Mihaela vine la el in sala si-l roaga sa-i impuste si ei niste dibluri in perete inainte ca sa puna mana pe bormasina si sa-i fixeze etajera pe care sa-si amplaseze televizorul din cabinetul unde zilnic are de tinut sedinte de consiliere pe diverse tematici cu problemele ce apar si la elevi si nu sunt doar de natura scolara, ci si personala sau familiala, el anunta seful clasei cu care are ora de sport si-l responsabilizeaza in asa fel incat nimeni sa nu o comita pentru ca el chiar se supara. Si copiii chiar nu vor sa-l mai supere pentru ca au facut-o in cateva randuri si nu le-a placut deloc ce-a urmat dupa…

Si tot pe acelasi considerent cancelaria e plina in proportie de 80% de femei, unele tinere necasatorite, altele la varsta a doua cu probleme de relationat sunt singure dar nu pentru ca le-ar fi parasit sotul pentru a fi plecat la ceruri, ci la altele pentru ca gura femeii cand vorbeste de pomana, valeu, o iei la fuga!- Ciprian, proful de sport are zilnic miscarea inclusa in ziua de semnat condica la scoala. Ba una, ba alta, ba o lansare de carte in localitate si scoala pune la dispozitie aparatura si microfonul, boxele de zeci de kg pe care cine sa le ridice daca nu Ciprian, ba o zi metodica pe care scoala o gazduieste, Ciprian e mereu prezent la apel. La fel cere si el de la ceilalti, sa vada spiritul de echipa in fiecare om care-i este aproape la serviciu. Ca e vorba de colegi de cancelarie a vazut ca nu prea are la cine apela pentru ca el nu are solicitari decat pe masura lui si atunci le indeplineste de unul singur fara a mai apela in stanga sau dreapta la diversi, dar de la cei mici pe care-i pregateste sa fie simpli, seriosi in ceea ce fac, ce sunt, responsabili si activi, motrici, tehnici si corecti, asta e mentalitatea sportiva inculcata de el asteptarile-s mereu mari si rezultatele dintre cele mai mari. De mic i-a placut muntele si schiatul si dupa fiecare saptamana de ore cand zapada a venit, pleaca sa schieze, sa fie el aproape de cer, sus pe munte si sa lunece la vale. El e un schior pasionat sa lunece calm pe zapada in perioada cand aceasta se gaseste natural pe partii. A experimentat in tineretile adolescentine Predealul, Sinaia si a incheiat-o cu Poiana desi sta la o aruncatura de bat de aici, dar lui nu-i place comercialul inaintea firescului si naturalului si atunci se urca la volan isi ia sotia si ea o montaniarda convinsa si fata lor de 10 ani si schiurile in portbagaj si direct la Straja pleaca, de cand inca nu s-a crapat de ziua, pentru ca dimineata sa nu prinda aglomeratia in trafic. Si stie mereu ca acolo gaseste partia bine intretinuta, costurile nu sunt mari pentru a schia cat vrei sa te saturi, iar oboseala acumulata pe drumul dus-intors face numai bine noptii de duminica spre luni cand a doua zi in zori el trebuie sa fie iarasi fresh pentru ca la scoala nu e ca la sapa, sau la fabrica, mai merge si mai mohorat sa mergi ca trece timpul, nu! La scoala lucrezi cu viitorul tarii si sportul e miscare, e voiosie, e spirit, e credinta, asteptare, exercitiu si pasare.   

In tabara de cantonament de anul trecut in care a ajuns cu copiii pe care-i pregateste sa devina sportivi, desi ramura lui sportiva unde a activat in prima liga e baschetul, a fost mai inainte si practicant de handbal in gimnaziu si pentru concursurile interscolare judetene unde are o seama de cupe castigate pentru scoala unde preda cu generatii intregi de copii, aerul de munte si cadrul natural asigura ambientul necesar valorificarii unui potential si randament sportiv crescut in ceea ce priveste ritmul sustinut de efort coroborat cu scheme tactice de joc exersate in sedintele tactice pe care in pauzele de exercitii de forta din sala de gym le are cu elevii. Teambuilding la munte inseamna dincolo de procedura de crestere a unui randament sportiv scontat la intrecerile scolare unde participa deopotriva antrenor-profesor dar si elevi-echipa, momente de relaxare si comunitate. De dislocare de cotidian, de ruptura a familiarului, de probare a noilor contexte de pregatire, de respirat si facut exercitii demne a suda niste relatii umane propice dezvoltarii atat psiho-somatice cat si emotionale. Pentru ca o inteligenta psiho-emotionala ok la nivel de jucatori coordonatori de echipa inseamna creier folosit si exploatat la maximum pentru ca in fazele de atac cand rutina plimbarii mingii pe semicerc nu pericliteaza poarta adversa artificiul si scanteia inspiratiei unui asemenea post sa conduca echipa la victorie unde fiecare membru sa se bucure si sa traiasca pe viu sentimentul de parte care a contribuit la un rezultat muncit si respirat impreuna! Asta inseamna daca vreti sa coboram pe filonul istoriei o probare, o maturizare, o trecere printr-o poarta experimentala a pragurilor vietii, o inrolare sau o dovada de aditie la tagma respectiva. Si aici exemple-s cu duiumul, de la cavaleri, la rang social, la varste si epoci diferite, oameni initiati au pregatit succesori mereu dupa niste practici si ritualuri. 

Asa si el, Ciprian isi pregateste mereu elevii sa devina oameni mai intai de toate, sportivi in cuget si-n simtiri, adica corecti si respectand conventiile si regulile jocului si puternici fara a fi agresivi peste masura in durata disputei sportive pentru a-si apropia mereu victoria. Iar pentru ca aerul de munte aeriseste foarte bine cutia toracica si randamentul sangelui proaspat activeaza un potential crescut al musculaturii, toate concura la o participare de vis la care asa cum a dovedit-o parcursul echipei scolii sale, Ciprian a intalnit-o in primavara la concurs. Vila Alpin din statiunea Straja le-a fost gazda cantonamentului sportiv-scolar dinaintea concursului la care au iesit invingatori ei doi, antrenorul-profesor si echipa formata din elevi care stiu sa asculte si sa respecte indeplinind sfaturi tehnico-tactice de joc pentru un rezultat dorit si asteptat de toti. Gazdele primitoare au fost se pare si dansii artizanii succesului asa incat putem spune fara greseala ca impreuna s-au pregatit pentru succes! Felicitari elevilor si profesorului care-i antreneaza spun gazdele complexului turistic, multumiri pentru clipele minunate de pe munte spun la unison ceilalti. Vedeti ce-nseamna comuniune si comunicare? Teambuilding, spirit de echipa, impreuna pentru victorie, asta inseamna! Am reusit!

Articol participant la Super Blog 2014.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s