Strada Fictiunii e Realitate traita prin iubire

Se gandea la nemurire in timp ce-l astepta pe banca din parc si rasfoia citind pagina dupa pagina Vedere spre paradis. Si blanda trecere spre orele pranzului a toamnei cu rodul inclus in patul de frunze care nu inceta sa se completeze mereu o luminau in culori aparte pline de optiminsm si de tonuri deschise calde si suave, pastelate si asta-i etala feminitatea cu fermitatea gingasiei acelei tipologii de femeie zana din basmele celtice foarte placute multor pici nu doar la gradinita cand zana educatoare intra in pielea personajulor cand le citeste si apoi ii invata cum sa joace pe scena rolul la serbari…


Ea, Malina e o tanara care descopera cum asumarea alegerilor in viata e apanajul oamenilor cu caracter, aceia care stiu si ce vor si pot defini clar in termeni fara echivoc cu subiect si predicat alegerea pe care o pot face pe un drum sau altul, o directie sau alta si desi prinsa acum intr-a zecea clasa a liceului ea-si cunoaste avantajele de care dispune cu o demnitate a alocarii spiritului de sacrificiu in munca depusa asiduu pentru a transforma vis si dorinta in realitate palpabila si asteapta activ urcand cu fiecare pas pe traiectoria visului ei devenit pe masura implicarii tot mai aproape de realizare. Si pentru ca pe patul de moarte tatal ei, cel care ca o regina o iubise si o rasfatase cand era mica si care o ducea si aducea de la gradinita si de la scoala in primii ani, se stinsese spunandu-i doar atat Mali, puiul tatii, inchid ochii si ma duc, tu ramai aici si ai o viata inainte, tata! Fa tot ce poti mai bine sa faci pentru tine si  celor din jur sa le fie bine prin asta si masura lucrului facut de tine las-o sa fie starea ta dinauntru de multumire! Sa nu-ti fie niciodata rusine de ce si cine esti si faci si atunci voi zambi cu drag de acolo de sus puiul tatii si tata va fi fericit ca printesa lui devenita intre timp regina respecta cuvantul parintelui sau!
Silviu e-n metrou, iese de acolo si urca topaind pe banda rulanta ce-l aduce din furnicarul unde ochi multi scapara din intuneric usor speriat de avantul agitatiei unui puls al zilei de weekend propice cumparaturilor si plimbarilor de relaxare asa cum el si Malina lui vor face dupa ce se vor fi intalnit in parcu-n care s-au si descoperit in primavara anului acesta, cand spre seara el alerga si ea cauta sa fie punctuala pentru intalnirea cu o prietena din liceu. Si pentru ca s-au gasit de atunci si au rezonat cum nu se putea mai bine au decis ca vor amandoi sa fie cei mai buni prieteni si tineretea sa si-o descopere amandoi facand parte din acelasi intreg plamadit cu trupuri, atribute personale, hobbyuri si dorinte aparte carora un drum si o trasa comuna sa le dea pe parcurs fiecaruia din ei posibilitatea de a urca trepte pe calea comuna ce si-o vor asumata si ulterior in viata.
– Stii, m-am gandit asa in mare pentru ce va fi dupa liceu… incepuse odata cu sosirea lui usor stingherita de apropierea altor pasi inlantuiti si brate ingemanate in stransori ce invingeau termic frigul de afara pe tot soarele cu dinti ce se arata in zare.
– Ai sa vezi draga mea ca drumurile tot intersectate vor fi, pentru ca desi or mai fi semafoare, giratorii, curbe si alte semne de circulatie, calea pe care am apucat duce undeva, ai sa vezi! Strada noastra e a noastra si la brat ca aia de au trecut pe langa noi si ti-ai retinut putin cuvintele e alegerea noastra si va fi super-ok, ai sa vezi! Te iubesc, zana mea!
Si dupa sarutul care umpluse fericit punctul culminant cand vorbele sale-i sadisera in sufletul ei incercat de probleme adolescentine inca neelucidate suficient intr-o familie in care mama trebuia acum sa suporte singura si atributiile tatalui raposat de boala, grijile varstei si importanta ei dincolo de stadiul de copil in familia Stanculescu n-o doborau si asta a-nteles si Silviu cand buzele li s-au inclestat in siropoasa forma sublima de atasament si devotiune ce transcende profan, personal sau alte definitii ale singularului si face din unitar notiunea de baza pentru doi ca unu, o comunicare ce desavarsita prin asumare in alegeri face din cuget si simtiri demne si fermitate o frumoasa fotografie desprinsa din viata cu eticheta de autentic lipita nu artificial in mentalul colectiv. A-nteles ca el o iubea, ca ea era a lui cu toata fiinta ei deplina, trup, suflet si minte toate-i erau predate asumat pentru ca el era cavaler, era onest, era sincer si ferm in cuvantul asumat si dovedit ulterior prin fapta.
– Stai sa citesc si eu finalul de capitol!
– Desigur! E tot Ultima oprire Rusia?         
– Da!
Atenti la randurile unde autorii cartilor pe care le citeau cu nesat isi consemnasera textele puneau intre paranteze si zgomot de voiosie si copilarie fericita de seninul unei toamne tarzii si strigatele stapanilor chemandu-si patrupedele ascultatoare care latra de bucurie cand li se da cuvenita atentie si scartaitul franelor rolelor de la patinatorii care-si clatesc ochii si-si aerisesc placut plamanii ziua in parc gustand cu foame de culori si viata tot frumoasul ce li se arata ochilor si mintii. Si dupa ce el isi termina capitolul cartii pe care mai apoi o-nchide neuitand sa puna semnul de carte la locul unde a ramas cu lecturatul, amandoi pun cartile la somn in rucsacuri si pornesc impreuna pe strada lor, aleea de parc unde ganduri, maini si pasi ingemanati se-nlantuie fericit intr-un decor unde doar poetii mai sti bine zugravi frumos inefabilul si afabilul unei zile de toamna cu rod. In culoare, ton si viata, puls si simtire!


Strada fictiunii, colectia speciala de carte a editurii All include cele doua titluri pe care cei doi tineri le citesc este mereu plina de astfel de temerari urmasi in urmele altor cititori pe cararea avida a setei de lectura intr-o globalizare multistratificata cultural si civilizational cum e astazi, unde media de varsta a cititorilor curenti a scazut, lectura si preocuparea ca obisnuinta comportamentala asumata si cu rol benefic in evolutia personala ulterioara e o realitate.


Semn ca regatul bibliotecii, imparatia literelor si cuvintelor devine palpabila pas cu pas si ca jertfele unor oameni care s-au dedicat cu trup si minte, viata scriind carti nu e deloc in van. Nici nu s-a crezut vreo clipa asta, dar la un moment dat erau temeri ca dezinteresul pentru frumos si citit, bagaj de cunostinte si minti educate sa se hraneasca si cu hrana mintii si a sufletului uite ca exista. Si tinerii dau masura asta cel mai bine! Felicitari lor si profesorilor care le-au indrumat pasii pe calea aceasta, bravo parintilor lor pentru cum le-au transmis mai departe mesajul din postura lor de parinti si evolutie perpetua sa le dorim odata ce strada fictiunii au umplut-o dand din vorba in vorba mesajul mai departe cu lectura care amelioreaza stari de lucruri, fapte, simtiri si altele! Multumiri colectiei intitulate asa de editura All, Strada Fictiunii pentru are darul acesta de a fi atractiva pentru tineret si oricare dintre sectiunile Clasic, Contemporan, Bestseller, Crime si mai nou Lista lui Alex Stefanescu va fac cu ochiul, luati si cititi ca nu va papa cartile nimic, nici timp, nici maini sau ochi si va ajuta enorm!


Articol participant la Super Blog 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.