Necugetari de Ruxandra David, sau cum se aduna gand, idee, vis si cuget in crez exprimat poetic

dagathaBacovia are urmasi. Nu, nu e discurs lipsit de viata unui sens ascuns de interpelari biografice care fac din curiozitate o boala, ci doar faptul ca orasul unde poetul de atunci are prelungiri in ziua de azi. Astfel Necugetarile poetei Ruxandra David,  volum de poezii aparut in 2013, in orasul Bacau la Editura cadrelor didactice sta marturie in acest sens. Si pe cat am fi tentati sa avem unele ezitari, fiind poate in acord cu un simtamant propriu al autoarei, care face din modestia si respectul pentru cuvantul slefuit un mod special prin care artistic se raporteaza la tot ce o inconjoara, cartea deschisa devine delectare placuta ochilor si mintii. Cu atat mai mult cu cat aflam dintr-u-nceput, faptul ca nepoata Ruxandra promisese bunicului ei scrierea cartii.

Usoara datorie spirituala promisiunea facuta pe cand varsta samburelui vietii anima si fortifica, motivul magic al cartii care se face scriind-o devine si continutistic una dintre temele de baza. Nu intamplator poieinul, actul facerii cartii Ruxandrei David include cu precadere in poemele sale amintirea acelei promisiuni din trecut, realizata pas-cu-pas pe masura ce poeta modereaza cu simt artistic si o intuitie apreciabile cuget viu si vioi, dublat de simtamant autentic uman dintre cele mai pure. Asta e reteta cartii ei, pentru care autoarea, doar in virtutea unei modestii irumpand dintr-un deosebit respect pentru cuvantul slefuit astfel incat sa exprime sens si sa produca placere, consideratie, reflectie o numeste Necugetari, subliniind caracterul spontan al poeziei ce vine dinauntru. Pentru ca altminteri poemele Ruxadrei David sunt cugetari dintre cele mai reflexive puse in versuri bine exprimate, care vietuiesc prin ele insele dincolo de referentialitatea care se subinscrie unei vietuiri in care omul e subiect observator, experimentand divers pe multiple nivele, idei, visari, fapte.

Si cata vreme poietica ei declama o buna si stransa legatura autor-text, convietuirea la dublul nivel scriptic si referential fac obiectul unei admiratii pe care din calitatea noastra de public i-o acordam cu bratele deschise poetei. In asteptarea si altor scrieri purtand pecetea poetei Ruxandra David ne multumim cu imaginile zugravite de poemele sale de debut literar, imagini alternand intr-o viziune poetica deloc vaduvita de coerenta crez si speranta, iluzii si visare, totul cu tact si masura care nu inhiba deloc, ci maresc in receptare puterea de gestiune a masurii lucrurilor si dozarii cu tact de care Ruxandra David dispune.

Advertisements

10 thoughts on “Necugetari de Ruxandra David, sau cum se aduna gand, idee, vis si cuget in crez exprimat poetic

 1. 🙂
  Măgulitor!
  Uneori cărțile (încă mai) sunt vise devenite realitate. Şi adună în ele toate trăirile care au avut norocul de a fi surprinse asemeni unei fotografii spontane.
  Cartea e un fel de copil pe care îl creşti în tine puțin câte puțin până când e gata să “iasă în lume”. Şi te bucuri la “naşterea”ei, cu cât travaliul este mai epuizant.
  E parte din tine! E modul fiecăruia de a închide trecutul într-o cutie pentru a-l elibera ori de câte ori ți se face dor…

  Mulțumesc pentru cuvintele frumoase! 🙂

 2. pentru care dintre voi să mă bucur dintâi? pentru cel care a citit cartea cu adevărat şi cu înţeles ori pentru cea care a scris-o?
  oameni buni… mi-e sufletul luminat de zâmbet. şi mă bucur egal, pentru amândoi. 🙂

 3. Pingback: Necugetări… | BLOG D'AGATHA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s