Barba te reprezinta

Sa fii #pebarbata, oameni buni nu inseamna doar sa pari in ochii lumii drept un om neingrijit, a carui pilozitate faciala e asemenea unei stepe salbatice, unde iarba creste necontrolat de mare in locurile in care factorii de mediu si cei meteo-i permit acest lucru. Si nici neaparat sa fii perceput drept unul caruia toate corabiile i s-au scufundat in viata, ori ca tii doliu dupa rude sau prieteni apropiati, nu! Poate insemna si acest lucru, caci traditiile populare ancestrale pe aceste plaiuri numite altadata hiperboreene, adica referindu-se la spatiul cuprins la nord de Dunare, si Pontul Euxin, incercuind totodata cercul muntos carpatic leaga bine moartea, suferinta si respectul si devotiunea iubirii care sufera lipsa celor morti de un port popular care face din culoarea neagra un semn vadit al durerii nemarginite, iar la barbati din purtatul de barba, un insemn specific al portului care semnalizeaza de departe suferinta resimtita dupa pierderea cuiva apropiat. Pe de o alta parte, tot din traditiile folclorice de demult ale acestor plaiuri unde astazi defilam cu totii intre Dunare si mare, incercuind muntii Carpati, barbatilor le era asimilata in mod curent purtarea barbii indiferent de ocupatia de baza a fiecaruia. Initiatii preoti in tainele mistice erau la randul lor purtatori de barba si nu doar ca afisau o statura impozanta ce presupunea respect si supunere pentru ca simbolizau o autoritate de necontestat prin adevarurile vietii la care aveau acces, dar prin extremitatile fiecarui fir al barbii lor, privit ca o prelungire a fiintei si ocupand un spatiu mai mare, accesul la informatia ce depaseste limita senzoriala era asigurat si in acest fel. Traditia aceasta o confirma, caci nu doar in spatiile acestea culturile si civilizatiile lumii trecutului au purtat barba. Druizii, barbarii, scandinavii, greci si eleni, cuceritori si asupriti, nu din comoditate, sau pentru ca tehnica si tehnologia nu i-a ajutat pe barbati in acest fel, ci pentru ca a fi pe barba ta insemna respect, masculinitate, virilitate, curaj, eroism, vitejie, darzenie, cavalerism, corectitudine. Atributele distincte ale intemeietorului de tara, de familie, patriarhul, parintele, tatal, masculul unu de la care lumea invie si traieste.


Astazi, barbieritul a devenit o uzanta conventionala in campurile profesionale care pun mare accent pe look. E vorba despre domeniile de activitate unde interactiunea directa angajat-client a facut pe sefii angajatilor sa impuna acest cod de o verticalitate putin fortata. Impresia se spune conteaza primordial, or cine are costum de stofa si e proaspat ras in fiecare dimineata are un impact la public care se traduce in eficienta masurata cantitativ la final de luna cand targeturile se ating in proportii mai mari asa, fiind la job imbracati in fiecare zi de parca ai merge la nunta, barbierit si parfumat, si nu de pilda cum ai dori tu sa te imbraci si sa te porti, dupa felul de a fi al fiecarei zile. De parca atributele forte ale unui cod profesional in ramura de activitate pe care o imbratisezi presupune ca esti mai de incredere sau iti desfasori activitatea mai bine daca esti bine incorsetat, mai ales vara, in costum si te razi pe fata pana cand te iriti la greu!
La fel se intampla si in domeniul militar, unde profilul soldatului actual nu mai concorda, devotiunii si atasamentului fratern din vremea codurilor de onoare ale cavalerilor cei care-si daruiau viata pentru apararea spatelui celui de langa el, devenit astfel frate de soarta.
Noroc cu arta, care mai imbie si desfata si care fara constrangeri din acestea de tip conventional, da prilejul cel mai cel sa fii pe barba ta, daca asta ti-e vrerea. In poezie si literatura, in pictura, sau sculptura, in muzica exista cu precadere intelegerea acestui manifest evident: purtatul barbii. Nici scena artei dramatice nu scapa acestui fel manifest de a semnaliza ca undeva o legatura intre muritori si zeitate leaga prin puntea firelor de par traieste si azi si ca omenirea n-a uitat sa fie asemenea stramosilor ei, mai apropiati de cer, desi traitori jos, pe pamant. Genul feminin nu are de ce se simti exclus din toata aceasta poveste, caci ele, evele au prin pletele lor in permanenta contact cu misticismul de altadata.
Si, inteles totul ca sa fii propriul stapan prin ceea ce faci, esti, alegi sa urmezi in viata, ele, fetele invata acest cod al micii si marii autonomii chiar mai devreme decat baietii si cunosc cum este sa iei in piept viata. Nu degeaba si ele-si spun ca eroii marilor batalii din vechimi, in loc de sabia sus si pe cai vitejilor!, capul sus si pieptu-nainte fetelor!
În această vară, Philips lansează provocarea „Fii pe barba ta!”, prin gama de produse Click & Style, două modele de aparate de îngrijire versatile, pentru orice stil. Mai multe detalii găsiţi pe site şi pe Facebook .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s