Taine in adanc pastrate de Sofia Vicoveanca artistul

svTaine in adanc pastrate este una din aparitiile in calitatea sa de autor de carte a doamnei cantecului si portului popular pe care le-a purtat cu grija, bucurie si demnitate peste tot in lumea larga si aici o numim pe unica Sofia Vicoveanca. Cartea apare in Bucovina care-a primit-o cum se cuvinte pe tanara care si-a simtit chemarea inspre cant si datina populara venite ambele sa pastreze folclor autentic si sa aduca armonie si bucurie lumii. Suceava, vechea cetate de scaun a Moldovei in timpuri care au purtat provincia surghiunita multa vreme de juguri straine prin timp i-a fost autoarei de carte de asta data locul drag care a primit gandurile sale asa cum se cuvine.

Doamna cantecului si jocului popular cu o interpretare inegalabila, unica asa dupa chiar dansa o recunoaste cu demnitate si un deosebit respect si-o multumire aduse providentei pentru ca publicul s-o fi receptionat cu toate acele elemente care fac din omul Sofia un artist cu o simtire aparte pentru tot ceea ce face. Sofia Vicoveanca mentioneaza in repetate randuri in carte ca nu face din publicarea gandurilor sale care fac sa devina cu caracter public fiecare framantare personala, aducand o intimitate de o sensibilitate rara in ochii si urechile, “vazul” lumii, cum ar spune-o cei mai multi o competitie cu actorii obisnuiti ai literaturii, artisti ai penelului in conceptia liricii sau prozei curente. Sunt doar ganduri care vin destainuite sa faca din personalitatea artistica si mai bine conturata dincolo de emotiile pe care le starneste atunci cand urcata pe scena interpreteaza repertoriul in modul unic cum o face de cateva decenii deja implinite. Ne povesteste si cum obisnuita interpreta de folclor a devenit reperabila din tinerete inca pentru public asa cum o stim si astazi, timbrul vocal fiind acela care facut-a diferenta de cand Vladut a venit pe lume ca o scanteiere de lumina si o bucurie imensa in viata personala a artistei si a sotului acesteia, Victor.

Impresii adunate frumos intr-o carte structurata pe povesti scurte din apostolatul inceputului vietii de artista si de adult cu familie intregita frumos, dupa care gandurile vin asezate frumos in pagini lirice unde sufletul artistei transpare publicului, in josul fiecarei pagini care spune povestea unei poezii tematizand de regula dorul, de casa, de tara, de viata traita comun si nu sacrificand autentice trairi umane pentru a crea bucurie altora prin arta muzicala. doar mentiunile topografice si temporale presupun o ancorare si o cronologie ascendenta sau descrescatoare cu privire la depanarea gandurilor artistei aflate mereu in calatoria transmiterii artei sale in intreaga lume! Doine si balade cu vers usor, memorabil lesne publicului vin sa incante si sa delecteze dincolo de urechi ciulite pentru scena de pe care artista transmite curent voiosia si demnitatea unei traditii bine inradacinate cultural si minti rasfoind cartea in care doamna profesoara de limba si literatura romana, cum este artista prin conformatia profesionala isi lasa sufletul la vedere. Multumim omului Sofia, nume deloc intamplator!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s