Aripa sub ape de Magdalena Dorina Suciu

10334426_289823084511842_2207721929454276367_nAripa sub ape, volum de poezii aparut in 2012 la editura Emia din Deva in editie bilingva, romana-engleza,  Wing under water traducerea Olimpia Iacob si Jim Kacian este o alta dovada a pretuirii deosebite fata de cuvant pe care autoarea Magdalena Dorina Suciu o consfinteste in actul ei creator. De o sensibilitate rara si unica as putea spune, poeta muresana inchina farame adunate laolalta pe curcubeul umbrelor adunate in noapte in lumina lampii care-i bate la masa de lucru atunci cand poezia ei se face. E o devotiune fara seaman pentru cuvant, pentru cautare si expresivitate, lucruri care-i ies de minune poetei. E de-ajuns doar sa admiram rational, proiectiv, psiho-emotional metafora cu care Magdalena-si denumeste volumul de poezii si vedem deja facerea, litera ei faurita in cuptorul stins si aprins mereu de jarul ce-o anima inspirat si firesc de parc-ar respira cuvinte si poezii doar, nicidecum aerul ar fi cel care-o anima.

Phano- si melo-poeia predomina in poezia regasita in volumul de fata in care repetate de-a lungul filelor ce se dau singure una dupa alta la lecturarea lor, precum frunzele coroanei unui copac batute usor de vantul unui anotimp favorabil. Pe cand prima proiecteaza mintii receptoare toata holografia din textul poetic al Magdalenei Suciu, melopoeia e responsabila de cantul si de jocul, privit nu ca dans, ci mai degraba comportand voiosie si atitudine vioaie pe tot parcursul volumului. Logopoeia, a treia categorisire taxonomica a textului peotic dupa analiza lui Ezra Pound in secolul trecut se regaseste la randu-i in poezia Magdalenei Suciu, de fiecare data cand vantul acopera roua frunzelor la adierile matinale sau crepusculare inainte de savarsirea lunii pe cer mijita din coacerea a doua franturi de aripi pe bolta-nstelata, sau cand susurul apelor cristaline irumpe in urma talpii divine pe imasul unde si firul de iarba nu va inceta sa uite sa creasca si sa-si ridice capul spre cer, apropiindu-se cu fiecare secunda si clipa sfanta de o lumina.

De un proiect imaginativ postrealist poemul aici de fata imbina imagini din regnuri diferite in mladirea fina si artistica a unei pensule ce-si intinde uleiul rosu sangeriu din venele clipei de seara si noapte cand poezia se naste hfsudufdinaochii unui cantec si din staminele unei imagini de flori de mac ce irumpe la viata chiar in poarta unei biserici, in timp ce aerul se imbina armonios cu apa, ca doua elemente vitale si care conlucreaza perfect ca sa dea si volumului Aripa sub ape aceeasi pretuire pe care cuvantul scris de doamna Magdalena Dorina Suciu o are. Si aceasta carte Aripa sub ape este o nastere, alta decat a Orhideii in cuibul ultimei zapezi, sfintite de jarul creator. Cititi si admirati starea de dupa!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s