Jarul secundei de Magdalena Dorina Suciu, sau lumea care se face prin cuvant

jar sJarul secundei purtand semnatura poetei muresene Magdalena Dorina Suciu este un alt volum de poezie al autoarei care este graitor prin el insusi despre munca poetului in genere. O ars poetica printr-un demers in care instanta auctoriala vorbeste prin versurile sale despre poiein, munca creatoare de sens, de lume transbordand cuvantul in comprehensibilul uman si deschizandu-i trapa cu trapa toate acele nivele necesare de sensibilitate psiho-emotionale presupuse de o putinta a receptarii textuale. Pentru ca nu-i asa, ba am sa va spun eu ca exact asa este, pentru a lectura, intelege si a te lasa bucurat de un text trebuie sa poti fii capabil de o anume deschidere. Nu inseamna asta ca pentru a citi poezie cu ochii mintii trebuie sa fii cel mai avizat dintre lectori si ca studiile aferente de specialitate, adica filologia sunt musai obligatorii, cat nivelul de deschidere interioara pentru primirea mesajului frumos transmis de catre autoare.

Munca slefuirii cuvantului pentru gasirea formulei expresive celei mai datatoare de sens asa cum o intentionalitate auctoriala o doreste nu e printre cele mai simple meniri de pe acest pamant cand vine vorba de a folosi timpul intr-un mod util si placut totodata. A pune in cuvinte trairi si experiente cotidiene si a le da acestora aura pretiosului caracter literar si aici un loc aparte il are poeticul, poiezia, sau poiezind mai corect spus e una dintre preocuparile intelectuale ce-si are farmecul ei in fiecare strop de clipa data. A folosi timpul si spatiul si a te concepe ca fiinta si caracter care rationeaza, intocmai ca un postulat cartezian si a crea din neantul fiintarii o lume cu sens, cu bucurie si placere sensibil gustata de acea latura a simtirii profunde, spirituale din om e poate justificarea suprema a demersului cui scrie. Iar cand asta este facuta in viata ca o alegere capitala, respectul si pretuirea noastra sunt modestele noastre aprecieri pentru asta. Litera plamadita, slova de foc dupa o conceptia argheziana face lumea prin cuvant si dincolo de el prin ceea ce denomineaza sunt si-n volumul aici de fata alegerile tematice principale. Orizontul, universul lumii din cuvintele Magdalenei Dorina Suciu redau un spirit care a gasit raiul pe pamant, intocmai ca un Arghezi ce-si cladise acel paradis in curtea proprie care l-a inspirat mereu si l-a ajutat sa slefuiasca arta lui pana la aflarea acelor Cuvinte potrivite cu care document de baza in literatura romana contemporana a reusit sa fie un al doilea Eminescu pentru modul in care prin exprimarea artei sale a adus limba literara romana pe alte drumuri adaptate timpului nu doar al sau, dar cronologiei literare, in speta. Prin asta vreau sa spun ca a gasit formula de identificare a sa cu o limba care a facut-o si mai literara pe cea nationala. Expresia ei a devenit alta dupa el.

Azi, Magdalena face aceeasi incercare. Sa nu uitam incercarile sunt pasii siguri spre rezultat dorit. E pe calea cea buna. Simtirea ei rasfranta poetic in versurile sale de o acuratete si o sensibilitate frumoasa sunt o delectare si un deliciu. Caci momentul vietuirii atat cat este el, taxonomizat in unitatile fizice de masurare este fluid si cand stii sa-l mai si folosesti strop cu strop, adica secunda cu secunda, clipa de clipa, extinzi universul, pentru ca-l incarci cu semnificatie. A darui acelui comun tranzitoriu temporal vocatia semei gasite in asocieri si comparatii, metafore si trairi experimentate e un curcubeu de viata pe care autoarea muresana il lasa spre descoperire in Jarul secundei, un timp care e viu, un acum si aici se face litera, cuvantul, poezia. Cititi ca merita! Pentru ca clipa vietuirii se face la foc molcom si intens, intocmai ca orice vine facut cu stropi de suflet in fiecare actiune constructiva! Cartea e aparuta la Targu-Mures, la editura Cezara, din cadrul Fundatiei culturale Cezara Codruta Marica, in anul 2000.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.