Sunt un gunoi, sunt un nimic sau depersonalizarea instantei auctoriale in poezie cu Ratzone

Sunt un gunoi, sunt un nimic e titlul volumului secund de poezii purtand semnatura lui Radu Cirstea, alias Ratzone in lumea blogosferei romanesti. Tanarul autor care slefuieste litere in versuri exprima si in acest volum aparut la editura Karth dintru-nceput si pana la final actul crearii cuvantului sau pus in slujba comunicarii mesajului artistic. Poiein deloc simplu caci presupune depersonalizare sau inlocuirea instantei auctoriale asa cum o spunea si Pessoa la vremea sa, iar poetul intelege ca textul sau creat sa fie viu si sa razbata dincolo de actul lecturii celor care iau contact cu el, pentru ca asta-i e menirea. In maniera simbolica baudelairiana si argheziana si Radu scrie despre stangacia mainii actului poietic din care vrea totusi un esential al actualitatii perisate de presiunea unui timp ce destrama fasii de etape ce fac vietuirea tacuta, gri si dureroasa. El continua sa fie consecvent ideii asumate anterior, fiind la cel de-al doilea volum de versuri. Frumusetea revelata in orele noptii cand fie adoarme in cautarea printesei izbavitoare care-i inspiratia ideii celei mai cautate il trece rand pe rand pe Ratzone prin fazele unui act poetic ce inseamna renuntare la felii care imbraca ontologic vietuirea.

Caci menirea artei si a artistului intr-o contingenta ironica este bine punctata in volumul de fata care de la un capat la altul cauta raspunsul izbavitor depasirii neputintelor. Si ca un rasarit izbavitor, reusita este zborul din sine cu ajutorul pasarilor, chiar daca el este unul nocturn, caci rod al plamadirii literelor pe care le adulmeca-n masina sa de ganduri, poetul tace, scrie, cu unghia, cu creionul, cu cerneala transformata cand in sange, cand in scrum, cand in respiratie ultima trasa pentru inc-o poezie de compus…
Cititi, vi-l recomand sa-l cunoasteti dincolo de blogosfera pe omul sensibil care pretuieste litera si cuvantul si care isi asuma constructia de text poetic ca o datorie. E cazul sa-i incurajam demersul si sa-l asteptam cu alte creatii.
Spor la scris, Radule si voua tuturor cititi-l ca sa-l cunoasteti si mai bine!

Advertisements

9 thoughts on “Sunt un gunoi, sunt un nimic sau depersonalizarea instantei auctoriale in poezie cu Ratzone

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s