Sentimentul unui sfarsit de Julian Barnes

 

Sentimentul unui sfarstit de Julian Barnes este un roman care-ti starneste viul interes pentru lectura, mai ales pentru faptul ca discursul narativ este unul care face din autorul britanic o mostra evidenta de gandire si raportare la exterior tipice faliei terestre rupte de continent. Este viata asa cum o vede Tony Webbster, un om comun, care este o medie a tot ce societatea poate concepe si influenta, transforma si face ca un caracter sa evolueze nu traind, ci dupa chiar el insusi o recunoaste aadmitand ca viata sa i se intample. Cartea este o epopee a vremurilor actuale  ce tematizeaza finalul inca de la fragedele irumperi ale vietii in om. Sentimentul sfarsitului este prezent inca in debutul adolescentei lui Tony si a lui Adrian, un nou coleg de-ai sai in clasele liceale. Adrian se remarca drept un ganditor analitic si un filosof prin raportarea la pragmatica vietuirii. Ora de istorie si apoi si cea de filosofie sunt clipele in care Tony si ceilalti trei prieteni ai sai de clasa fac din Adrian inteligentul grupului in care e prezentat si Tony. Un fir obisnuit al vietii se rupe si cu totii in liceu si in oras sunt cutremurati de ideea prin  care un tanar dintr-a zecea se spanzura la nici 16 ani dupa ce-si lasa prietena gravida si lasa un bilet in urma sa in care scrie Iarta-ma mamico! E un moment ce revine ulterior in miezul derularii romanului, cand grupul celor patru adolescenti se rupe, Tony urmand cursurile universitare cu o prestanta medie in alt loc fata de Adrian, care-i admis la Cambridge. Viata asa cum ii permite sa i se intample, ii aduce lui Tony, un tip mediu de om si de posibil intelectual care nu are zvacul, inteligenta si nici actele la el in timpul adecvarii lor la starea in sine de traire o prietena. Ea se cheama Veronica si asa cum curge naratiunea romanului pare putin ciudata toata relationarea lor. Etapele usor picante ale unei intentii erotice impartasite de cei doi se rasfrang prin detalii si disparat particulele devin nu coagulate intr-o unitate de cuplu, ci intr-o esenta a asocierii disociate de interese usor pastrate in umbre. Folosirea protectiei cand actul sexual, mai mult decat erotic se consuma e o alta notiune ce face din tipologia uzitarii terminologiei si comportamentului acestuia responsabil pragmatic, nu si moral intr-o etica a iubirii asa cum curente artistice ca flower-power la moda si la mare cautare atunci cand actiunea propriu-zisa a romanului s-ar petrece ar fi presupus-o, e iarasi o marca a culturii de tip occidental, britanic daca vreti, ce face din conservatorismul tipic locului aceluia desprins de continent o justificare in plus pentru titlul ales de autor. Caci moartea, finalul, sfarstitul pare a voi sa spuna el insoteste viata inca de la primele bocete de vitalitate. Si nu poate fi contrazis pentru acest punct de vedere.
Revenind la Tony, abia dupa ce se desparte de Veronica, dupa ce aceasta-i serveste o ciudatenie de comportament cand merge un weekend acasa la parintii sai cu el se vad si pun in aplicare erotismul. Care intamplat o data e alta cauza de ruptura, de asta data, permanenta. Mai ales cand pe fir intra, putin ciudat pentru Tony si relatia stransa cu Adrian, chiar acesta din urma. Ciudatenia Veronicai, semnalizata ci de mama ei lui Tony in acel weekend petrecut impreuna acolo, il va atrage in prima instanta pe Adrian, un ganditor, un om cu concluziile venite din exterior si un om ce nu pare a fi experimentat trairea dinauntrul ei astfel incat sa aiba o concizie a exprimarii sale. Cel putin nu acesta-i e felul, caci din agenda jurnalului sau nu se desprind si nici din scrisorile trimise lui Tony idei concrete de om care traieste, ci mai degraba unul care enunta postulate despre ecuatiile vietii, fara a o si cunoaste pe cont propriu insa. Iar la ceva vreme dupa ce informatia-i e adusa la cunostinta lui Tony, anume ca Veronica este prietena lui Adrian, chiar acesta din urma scriindu-i direct, raspunsul cu iz belicos insumand frustrarea si resentimentele unei relatii ciudate cu Veronica, despre care lucrurile nu se clarificasera nici dupa ce traise el alaturi de ea si nici din felul dubios in care chiar mama ei o vedea pe ea i se pare lui Tony rasplata perfecta pentru ea si pentru el, prietenul fata de care nu s-ar fi raportat niciodata asa, anume sa poti vedea in el un ipotetic tradator. Peste ani, cand naratiunea se apropie de final, iar Tony e pensionar deja, e bunic, divortat de mai bine de 20 ani, un plic il anunta ca este mostenitorul legal al unor bani. Suma modesta, 500 de lire este lasata de mama Veronicai, despre care este aproape fortat sa-si readuca aminte ca ar  fi facut la un moment dat in tinerete parte din viata sa pentru scurta vreme. La final de viata, mama Veronicai lasa baiatului care in urma cu 40 de ani in urma ii spunea sa fie atent la toanele fiicei sale, lasa suma aceea de bani.
In schimb jurnalul sinucigasului sau prieten, Adrian, care traise ceva ciudat prin experimentarea relatiei cu Veronica.
Spre final parem sa intelegem ceva din imbarligata turnura de fapte. Mama Veronicai ar fi avut un alt copil dupa ce  fiica ei ar fi plecat de acasa la facultate si care e crescut de Veronica, trauma suferita de Adrian, fratele Veronicai il duce permanent cu mintile intr-o alta dimensiune si atunci, posibil ca Adrian sinucigasul de mai bine de 40 de ani sa fi fost chiar tatal copilului, iar fapta sa se fi intamplat cu alta descindere la parinti acasa, de asta data a Veronicai cu proaspata ei achizitie de atunci, prietenul lui Tony, Adrian. Iesirea din lume in felul in care a inteles s-o faca si Adrian si acel tanar elev dintr-a zecea pe vremea adolescentei lui Tony si Adrian e o alta cheie a lecturarii textului care a primit premiul Man booker in 2011, caci zice naratorul personaj viata e darul pe care nu-l ceri, ci-l primesti si atunci justificarea unor seturi de neputinte in a pune in practica programul de vietuire ca proces, iar nu ca fenomen care sa aduca multumire de pe urma actelor personale devine preocuparea filosofiei cu iz nihilist, in aparent o mediocrizare a vietuirii, ca rost, sens, semnificatie si interes pentru parcurgere.
In ciuda acestui fapt, forma discursiva a naratiunii este una care merita aprecieri pentru concizie si legatura structurala a ideilor la fel. Iar sentimentul ce survine pe final de text in mintea celui de acum Tony, mosneagul caruia-i parvine scrisoarea trimisa cu resentimente lui Adrian si Veronicai e unul de rusine si de umilienta personala, pe care ambele le experimenteaza Tony si pare sa inteleaga o rea-intentie ce atunci i se parea automata si recurs la modul in care viata-l rasplatise pe el, simtindu-se atunci tradat de o ea, care flirta si era de atunci doar a celui mai bun prieten al sau, cel fata de care avea un deosebit respect si cel care nu parea deloc sa fie atras de atributele descrierii  facute de Tony prietenei sale de atunci, Veronica, atunci cand colegii de liceu se vedeau ulterior. Cand nu mai poti da timpul inapoi, incerci sa intelegi ce s-ar fi putut intampla atunci si cand peste ani simti ce e posibil ca altul  sa fi simtit, parca simtul vinovatiei te cuprinde. E ce-l cuprinde pe Tony, pentru decizia imbratisata de Adrian, de a fi iesit din viata atunci cand asta s-a intamplat. Lucrurile se dilueaza intr-o comunicare de tip modern, electronic,  modern cu Tony si Veronica si intalnirile, rare, dar cu semnificatii, unele ascunse si dilematice, misterioase dau farmecul de final naratiunii care este in sine un roman postmodern ce reuneste mai multe parti tematice in jurul uneia singure care este finalul, terminatia, sfarsitul, toate aceste trei atribute ca sinonime partial acoperitoare si ale ideii metaforice de moarte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: