The Bourne ultimatum – filmul

The Bourne ultimatum incheie seria trilogiei lui Bourne, cand echipa americana de productie a apelat la serviciile actorului Matt Damon in rolul principal. Dupa ce ajunge sa-si ceara scuze in fata fetei, adolescente acum, a cuplului asasinat in acea noapte la Berlin, Vladimir Nevski si sotia sa. Revenit din atacul asupra sa al ucigasului Mariei Kreutz, iubita lui Bourne, soldat cu uciderea acesteia in Goa, India, Bourne il lichideaza la capatul unei curse infernale pe strazile Moscovei, ranit iese din Moscova cu greu, dupa ce deposedeaza de arme politistii trimisi pe urmele sale intr-un pasaj subteran. Ajunge la Paris unde fratele lui Marrie e anuntat de decesul surorii sale vitrege si incepe deja un nou capitol in viata lui Bourne, acela depistat inca din partea a doua a trilogiei de catre Nicky Parsons,  tipa tinerica ce a fost de la inceputurile programului Treadstone implicata in proiectul acesta pilot in urmarirea sanatatii mintale a subiectilor deveniti in urma antrenamentului inuman la care au fost supusi candidatii pana ca sa fie transformati in masini de ucis in numele cetatenilor americani, usor de controlat.

Apoi cu telefonul interceptat inca din patea a doua a trilogiei la Napoli, apoi cu care a pastrat legatura cu CIA si  cu Pamela Landy, atunci noul chief executive of operations care investiga scurgerea de informatii de la Berlin si apoi toata povestea ce-l avusese aparent in prim-plan pe Bourne, vinovatul fiind in fapt Abott si Bourne fiind cel care  daduse mostra dovezii vinovatiei acesteia prin livrarea casetei cu inregistrarea marturiei batranului, Bourne ajunge la Londra unde un gazetar de la the Guardian, Symon Ross intra in posesia unor informatii periculoase publicului civil. E vorba despre o intalnire avuta de acesta la Torino cu o cartita, o sursa din CIA care-i dezvaluia jurnalistului informatii despre Bourne, alimentandu-i in felul acesta o atentie mare a publicului prin articolele sale despre acest lucru. Ultima gaselnita in schimb, Blackbriar, noul program strategic al senatului american privind asigurarea unei sigurante nationale pentru cetatenii sai venea-n succesiunea aplicarii esuate a programului operational Treadstone, in fapt legitimarea unor cetateni americani de a ucide in numele natiunii americane tinte indezirabile ale unor sefi ai agentiei pe baza unor analize nu de fiecare data precise. Din trenul ce-l aduce la Londra, in gara Waterloo, Bourne il suna pe gazetar si-i cere o intalnire fixata rapid in apropierea garii, singur. Isi declina identitatea si-l anunta de pericolul in care a ajuns. Beculetele observatorilor cu casti la urechi deservind aceeasi national security la nivel global, din Londra recepteaza  termenul Blackbriar si il scaneaza pe Symonn Ross si-l pun ca tinta pentru national security awarning!

Interceptarea convorbirii cu Bourne devine ulterior floare la ureche. Doar ca inteligent cum este,  Bourne creeaza o diversiune, isi cumpara un telefon mobil prepay si-l activeaza in gara de tren unde-l asteapta pe Symonn Ross si-i da indicatii pretioase la fiecare pas pentru a scapa de observarea rutiniera a camerelor si a ochilor multi pusi sa vada si sa-i gaseasca ai agentiei. Preia apoi caietele cu notitele jurnalistului si se face nevazut, dupa ce incapatanat, gazetarul cade la datorie, intr-o alta depasire de masura, activarea unei zone publice drept zona de conflict deschis, ca pe front a lui Noah Vosen, directorul operational al Blackbriar. Pamela Landy raspunde chestionarilor sefului direct, Ezra Kramer cum ca Bourne, produsul celuilalt program CIA de dezvoltare a gradului de asigurare a linistii poporului national prin politici de national security statement nu e o tinta directa pentru agentie, cata vreme caseta cu proba compromitandu-l pe seful politic al CIA nu a ajuns in mainile presei, ci ale unui om care a facut lumina in cadrul organizatiei. In fapt, la Berlin, inca inainte de a fi ajuns la Londra, Bourne afla de ultimul in afara lui produs al programului Treadstone, inca activ si merge sa se informeze despre cum sta treaba cu proiectul, cine si de ce i-au transformat in halul acesta pe ei, la care desi aparent tacut si timid, subiectul dovedeste o agresivitate care nu-l face pe Bourne decat sa-l termine repede si apoi ca totul sa para un accident, arunca si casa in aer chiar cand  alti agenti operativi erau trimisi de agentie sa-i lichideze pe amandoi. Bourne nu face acum in definitiv decat sa  inchida cercul, inceput cu rotirea din prima parte, cand constientizeaza cine e si ce face Bourne, nu se regaseste in rolul ghidat de agentie si vrea spunandu-i chiar lui Conklin asta, sa fie lasat in pace, ca Bourne a murit, sa fie uitat, sa-si duca viata pe mai departe linistit, ca civil, departe de haosul lumii spionajului si inteligentei informationale care ucide in numele unei presupuse securitati de masa oferite natiunii.

Cercul se inchide si pentru ca din partea a doua Marrie ii este ucisa, tinta fiind el. Ucigasul moare. Dar CIA inca trimite oameni dupa el. Si el, vine si elimina unul cate unul si se apropie de adevarul pe care-l asteapta si care nu e decat unul, din pacate nu acela pe care-l astepta. Pentru ca el singur, capitanul militar David Webb a fost cel care s-a supus tratamentului programului testat pe civili, recrutarile fiind voluntare. Testele prevedeau pregatirea si distrugerea psihica a subiectilor astfel incat a ucide in numele natiunii care-i trimite s-o apere sa nu fie chestiune de gandit nicicum, asculta ordinul si ucide!
Rand pe rand, ajunge din Londra, la Madrid, unde Nicky Parsons il ajuta si merge dupa omul pe care el, Jason il cauta, anume unul dintre antrenorii programului Treadstone, Daniels care fuge sa-si ascunda banii in Tanger, Maroc. Acolo pe urmele celor trei CIA pune asasinii sa-i elimine, singurul care cade este Daniels, care bubuie in masina si unul dintre asasini dupa ce Bourne il elimina in lupta directa corp la corp. Informatia pe care Pamela Landy i-o codifica 15 aprilie 1971, nu e de fapt adresa sediului unde totul a inceput pentru Jason Bourne si s-a incheiat pentru David Webb, adevaratul  nume al sau. Creeaza o diversiune iarasi si pune multi agenti in frunte cu seful lor de la New York pe urmele sale cand si pe Landy o cheama la o intalnire scurta afara, dincolo de zidurile cladirii birourilor CIA, musca toti momeala iar el ajunge in biroul lui Vosen de unde recupereaza  toate dosarele importante cu informatii clasificate, inchideri fictive de proiecte de national security fata de care comisiile aferente ale senatului nu aveau documentatia necesara, caci omul de legatura Abott era crezut dinainte. Parola seifului e-nregistrata la telefonul pe care i-l da in timp ce acesta conducea operatiunea prinderii sale pe teren, iar raspunsul oricarui lucrator in CIA era nu alo, da ce vrei,  ci rostirea numelui, drept pentru care usa deschisa-i da acces la dosarele pastrate de Bourne si predate in final Pamelei pentru a definitiva informarea publica asupra situatiei existente in interiorul institutiei, el avand de reglat conturile cu propria identitate si a celor care l-au transformat din cine si ce a fost in cine si ce a devenit.

Crucial este raspunsul dat omului care se ocupase de tortura psihica a subiectilor candidati la statutul de agenti operativi in programul Treadstone de atunci, caruia-i raspunde ca el nu-l va impusca, pentru ca identitatea lui imorala nu merita afisarea unei stele pe peretele din holul Langley. Si la fel si agentului care pus pe urmele sale pe acoperisul cladirii-i spune Macar ai idee de ce esti pus sa ma omori, pentru ce? Si doar cand Vosen, seful prins cu mata-n sac de Pamela pentru abuzurile in complicitate cu Kramer trage asupra lui Bourne ce deja era-n cadere de pe acoperisul cladirii de  zece etaje in apa lacului suficient de adanc incat sa poata sa nu fie gasit deloc, e semn ca Bourne se termina si alt om traieste, unul care scapa incet-incet de un trecut abominabil. In final Pamela Landy ramasa ca urmare a desconspirarii abuzurilor colegilor sai sefa peste agentie anunta rezultatele anchetei cu federalii din comisiile senatoriale, iar fundalul preia prin vocea jurnalistilor condamnarile sefilor care au abuzat de functiile lor, iar Nicky aude si vede  totul dintr-o cafenea, unde ultimele cuvinte sunt David Webb, cunoscut si ca Jason Bourne a fost impuscat si a cazut de pe acoperisul cladirii inalte de zece etaje in apa rece a lacului, de unde cadavrul nu a putut fi gasit nici acum la trei zile dupa impuscare, iar zambetul ei spune tot! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s