Bourne supremacy filmul

Bourne Supremacy se deschide cu Marie si Jason in Goa, o localitate cu iesire la oceanul Indian, aparent linistita si iesita cumva din interesul unor vieti trepidante cum este cea a serviciilor secrete americane. Jason se refugiaza in vacanta acolo, dorind sa isi refaca viata, de asta data ca civil, notand de mai bine de un an intr-o agenda personala tot ce-si aduce aminte prin flashuri recapitulative a tot ce a presupus anterior viata sa ca arma perfecta de ucis antrenata special de guvernul american. Treadstone, Ward, Conklin revin pe firmament si-n a doua serie a trilogiei  avandu-l ca protagonist pe Bourne. Vacanta in Goa, retragerea petru elucidari a lui Jason i-e deranjata tragic de uciderea Mariei, de catre un acolit al serviciilor secrete rusesti, mana dreapta a unui influent om de afaceri in industria petroliera care este prin sine insusi cel care alaturi de Ward in spatele asasinatului fostului politician rus reformator Nevski.

Un intreg arsenal de informatii, fonduri de mai bine de 20 milioane de dolari americani devalizate prin operatiunea de lichidare a ghimpelui politic reprezentat de viziunea si actele politice ale omului Nevski ii au in vizor pe Ward, omul din senatul american ce propune ca lider politic al CIA comisiilor de aparare din senat noi operatiuni pentru marirea sigurantei nationale promovand hibride programe de racolare a civililor si folosire a lor sub alibiul national security awarnig in scopuri nu din cele mai morale. In beneficiul chiar si al unor functionari angajati doar sa antreneze,  sa valideze operatiuni si sa le gestioneze astfel incat civilii americani sa fie protejati, nicidecum sa foloseasca in nume si folos propriu, off the records cum vine explicata sintagmatic asta in termeni concreti, ori unofficial.
Pe scurt, cazul cu lichidarea lui Nevski, misiune dedicata inaintea debutului programului Treadstone ca oficial recunoscut dupa o validare a analizei rezultatelor antrenamentelor la care Jason Bourne si toti ceilalti civili au fost transformati din civili obisnuiti, in agenti operativi deveniti oarecum peste noapte arme de ucis la comanda in scopul deservirii tarii lor, chiar lui Bourne. Conklin era implicat in reducerea la tacere definitiva a vocii omului politic reformator rus care avea destui opozanti in duma rusa. Prin urmare, e contactat si accepta un compromis, folosindu-l inainte ca  programul de care tehnic se ocupa chiar el, pe Jason Bourne pentru a-l lichida. In noaptea aceea cand la un hotel berlinez se presupunea ca omul politic rus va fi singur, altfel au stat lucrurile in fapt, misiunea lui Jason, incredintata de Conklin era de lichidare si atat. Conklin urma sa aiba in cont ceva banuti frumosi pentru perioada de reteirement.

N-a apucat-o, pentru ca dupa cum bine stim, la Paris, cand Bourne a venit dupa Treadstone, Ward Abott a comandat lichidarea lui Conklin, iar fondurile personale ale acestuia de atunci insumau trei sfertuir de milion de dolari, imposibil de acumulat din fonduri castigate onest din remuneratia platita de guvernul de la Washington. In India, Jason alearga pe plaja,  se pastreaza in forma, Marie infloreste alaturi de el, il ajuta noptile sa se linisteasca si sa puna pe hartie tot ce revine mental prin flashuri si agenda se cam umple, desi-s cosmaruri si disparate informatii succedate haotic.
Acesta este unul din efectele programului prin care in scurt timp de la anuntul de recrutare, cooptati ca simpli civili ca si el de altfel, Jason Bourne si toti ceilalti, in acest program de testare a folosirii metodelor speciale de antrenament au devenit peste noapte aparatori cu propriul trup al conationalilor si ucigasi profesionisti la comanda unor oameni ce apasau butoane usor cam subiectiv. Pervertirea acestui sistem, o problema mare la nivelulu scopului de national security asigurata poporului e tema in fond a seriei acesteia in care actiunea abunda, iar thrilerul convinge si e apreciat. Afacere nefinalizata, multe informatii puse pe hartie in agenda lui Jason, aparent fara o legatura deocamdata depistata de acesta intre ele si o liniste perturbata tragic de incursiunea unui agent operativ al securitatii de la Moscova trimis sa-l lichideze pe Jason. In loc de el, rusul o-mpusca-n cap pe Marie, care ii luase locul lui Jason in diversiunea creata de acesta in scopul maririi sanselor de a-l fi prins pe rus viu si de a fi stors informatii de la acesta pentru a pune intr-o lumina mai clara datele din agenda sa. Nu a fost sa fie. Drept urmare, incepe actiunea!

In acelasi timp, ce se petrecuse cu ceva vreme la Berlin, lichidarea lui Nevski, comandata, repet de Conklin, seful adjunct al CIA de atunci si raspunzatorul programului Treadstone in fata lui Ward, care la randul sau raspundea de eficientizarea folosirii banilor publici pentru NSA, revine in actualitatea CIA. Serviciul secret inteligent investigheaza acum informatiile care duc inspre acel eveniment dintr-o actualitate in care un agent operativ CIA vinde niste informatii pretioase legate  de acel eveniment, unui influent om rus, in fapt cel care comandase lui Ward Abott si lui Conklin uciderea rivalului conational date fiind afacerile sale care erau usor afectate de reformele sustinute de la tribuna din duma de stat de catre Nevski insusi.
Depistarea faptului ca el a fost creierul intregii operatiuni ce a insemnat lichidarea cuplului Nevski atunci, l-a determinat inainte de ancheta militara, pe Ward Abott sa-si zboare creierii cand Pamela l-a gasit in camera sa de hotel si l-a intrebat unde este Danny Zorn, acesta raspunzandu-i ca este o pierdere colaterala in tot acest razboi intern de asta data.
Doar ca omul pus sa recupereze probele pe care cartita CIA i le oferea, recupereaza si probele si pleaca si cu banii conveniti agentului tradator al secretelor CIA si-l si ucide pe acesta, ajungand la Moscova si teafar si mai bogat si cu niste probe pentru seful sau. Datele in schimb  dau ca lichidator secret, lucru nestiut de autoritatile germane pe cineva din programul Treadstone cu ani in urma, cand Nevski fusese eliminat de pe scena vietii. Noua sefa adjuncta de la Langley, coordonatoarea CIA de la Berlin, Pamela Landy depisteaza asta si cere directorului cel mare, Marty MArshall acces liber de investigare a tradarii la cel mai inalt nivel petrecut odata cu acel eveniment care s-a terminat cu lichidarea lui Nevski in acea noapte la un hotel din Berlin. Ward este readus in atentie, cu un singur n de activitate inainte de iesirea la pensie si este pus in tema cum stau lucrurile. Desi are personal de obiectat in fata femeii care i-a luat locul in frunte ierarhiei institutiei pe care el o reprezinta in fata senatului, nu acelasi lucru se intampla si in fata intregii conduceri a lui Marty Marshall, cand Pamelei i se recunoaste autoritatea investita chiar de seful cel mare pentru elucidarea unor secrete ce nu fac deloc bine organizatiei. Si uite-asa firul duce catre Treadstone.

Anchetat preliminar de catre Pamela Landy, Ward cauta sa se eschiveze si incearca abaterea atentiei de la sine pentru ca stie ce se poate descoperi si incearca sa pastreze doar o anosta aparenta de cooperare cu sefii delegati ai CIA pentru a face lumina in cazul Nevski. El se stie cu musca pe caciula, dar cauta cu toata experienta sa intr-ale politicii sa iasa cumva. Nu reuseste, pentru ca desi a inscenat atunci, in complicitate cu Conklin lichidarea cuplului Nevski,  omul politic rus nefiind singur in seara aceea in camera 645 a hotelului Brecker, ci alaturi de sotie. Or, ordinul primit de Jason de la Conklin prevedea uciderea politicianului, lucru ce l-a afectat emotional pe ucigas, cand a vazut-o si pe sotie acolo, precum si poza de familie in care mai aparea si o fetita a cuplului rus. Cu toate acestea, Jason indeplineste misiunea si este validat de Conklin prin acea unda verde trasata apoi cu urmatoarea misiune cea a lichidarii lui Wambozi pe vasul personal al fostului lider african in apele inspumate ale Mediteranei din Bourne identity. Culmea este ca CIA, stiind de complicitatea celor doi capi ai organizatiei, fac in asa fel incat amprenta digitala sa fie descoperita pe reteaua electrica dintre camerele 644 si 645 a acelui hotel, asa incat toate datele sa duca inspre el ca ucigas.

Ei, sefii sa se acopere de orice posibila incriminare ulterioara. Dar lucrurile nu au cum sa ramana asa, pentru ca ancheta condusa de Pamela Landy-l aduce pe Jason in Europa, chiar in Berlin, unde sediul operativ al agentiei condus de Pamela e pe baricade. Cand Bourne apare acolo, dupa ce elimina pe rand bariera agentilor din Napoli si el pleaca de sub nasul lor preluand toate informatiile cu privire la Landy, CIA si restul detaliilor mai noi, le pune cap la cap si ajuns in Berlin urmareste de undeva de peste drum modul in care functionarii agentiei se agita intr-o zi obisnuita de lucru sa apere cetatenii americani cu toata logistica si inteligenta de care se cred in stare ca sunt. Apelul initiat mai intai la hotelul Brecker unde Landy si ceilalti agenti trimisi de seful Marshall sa elucideze episodul Nevski i-o repereaza si fizic pe noua sefa adjuncta a agentiei si numarul acesteia de mobil este preluat dupa ce Jason transfera din telefonul mobil al agentului de la Napoli toate datele comunicate lui in convorbirea cu sefa americana. Prin urmare atunci cand o saluta personal pe numarul ei de telefon, isi incheie mesajul cu cerinta ca Nicky, fosta responsabila cu logistica si urmarirea starii de sanatate mintala a agentilor din Treadstone de la Paris din vremea lui Conklin, sa vina sa se intalneasca cu el in mijlocul Berlinului, singura si neurmarita, avand in posesie telefonul personal al Pamelei. Incercarea acesteia din urma de a ezita pentru salvarea catorva secunde necesare informaticienilor pentru reperarea geografica a pozitionarii apelului lui Jason, se loveste de urmatorul raspuns ferm al acestuia, dar daca n-o gasesc? N-ai cum, sta chiar in fata ta, de unde noua sefa operationala a agentiei intelege tactica si inteligenta metodei de operare a lui Bourne si devine precauta si incisiva in abordarea anchetei sale care l-ar fi avut ca singur suspect pe Jason.

Adica in descoperirea pistei Nevski,  recentul dublu asasinat al oamenilor pusi sa-l descopere in flagrant pe tradatorul CIA care vindea informatiile secrete rusilor, e ucis, i se pune totul in carca lui Jason, care atunci nu era decat distrus de moartea prietenei sale Marie in indepartata Indie, lucru pe care i-l transmite ferm lui Nicky atunci cand o intalneste si o duce in subsolul garii centrale din Berlin petru a-i rapi informatii pretioase. Stie si faptul ca pentru a pastra legatura cu colegii sai,  femeia are microfon, tocmai de aceea transmite el ce transmite sa se faca auzit si inteles de Landy. Abandonarea lui Nicky, o pune pe ganduri pe Landy, care nu mai vede in Bourne un ucigas la comanda, fara morala, fara discernament si faptul ca Ward vine singur la hotelul Brecker dupa agentia pune toata logistica sa si politia berlineza pe urmele lui Jason care se cazeaza in camera in care in urma cu ceva ani il ucidea pe politicianul rus, desi Danny Zorn plecat cu Ward nu mai revine.  Depistarea faptului ca el a fost creierul intregii operatiuni ce a insemnat lichidarea cuplului Nevski atunci, l-a determinat inainte de ancheta militara, pe Ward sa-si zboare creierii cand Pamela l-a gasit in camera sa de hotel si l-a intrebat unde este Zorn, acesta raspunzandu-i ca este o pierdere colaterala in tot acest razboi intern de asta data. In fapt batranul vulpoi il ucide cu sange rece sucindu-i gatul, tanarului agent care-i spune ca nu Bourne a lucrat acolo in asa fel incat totul sa para sinucidere in cazul sotilor Nevsky, cum a fost apoi preluata informatia pentru autoritati. Si in timp ce Zorn ii explica, fara niciun fel de simtamant batranul ii suceste gatul de parca n-ar fi fost colegul sau. Cand revine in hotel, Ward e inregistrat de Bourne care obtine astfel o victorie morala asupra sefilor sai, iar proba i-o trimite Pamelei in vederea elucidarilor ulterioare in privinta anchetei demarate.

Reluarea si deschiderea dosarului purtand numele Treadstone o duce pe Pamela la dubiul cum ca Jason Bourne ar fi fost ucis, asa cum aparea scris in dosarul clasificat, devreme ce i se inscenase lichidarea cuplului rus si tot asupra lui toata agentia avea aversitatea ridicata. Jason pleaca apoi la Moscova unde o cauta pe fiica sotilor Nevski pentru a-i desconspira adevarul legat de moartea parintilor sai, pe principiul chiar infricosarii crudului adevar, sa poata depasi momentul si intelege faptul ca parintii sai n-au fost lasi, ci a fost o comanda pentru el, ca ucigas platit si ei,  simpli civili n-au putut evita moartea pentru a fi mai acum alaturi de ea in viata. A considerat-o necesar, atat pentru tanara adolescenta, cat si pentru el, omul care pierduse o viata, cand a ales declinarea identitatii sale de civil, cu numele David Webb, nascut la 15 aprilie 1971 in Missouri SUA, asa cum informatiile despre el ii sunt transmise de Landy, care cauta sa-l sensibilizeze si sa-l ajute sa simta iar ca om, in ideea in care tot trecutul acesta oribil legat de CIA sa poata fi depasit pentru ca ideea de baza a continuarii vietii linistite ca simplu civil sa capete contur. Finalul filmului ii recomanda Pamelei ceva odihna pentru ca pare obosita, Jason spunandu-i-o si ea avand fereastra in bataia vederii sale.
De unde faptul de a urmari si controla se poate aplica si celui care urmareste…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s