O dragoste

O dragoste, un tip de dragoste mai exact este acela in care un om in cautarea omului cu care sa faca o buna pereche de viata mergand pe acelasi drum, nazuieste la cineva asemenea lui, nu musai dupa chipul si asemanarea sa, ci celalalt cu care urmeaza sa faca o pereche sa aiba suflet, sa aiba simtire si de e posibil sa fie fidel ideilor si nazuintelor comun construite. Nu are pretentii nici ca ideile, conceptele, credintele, nazuintele si crezurile personale sa fie intocmai aceleasi, ci in masura in care se poate ele toate acestea sa atinga uneori si la unul si la celalalt niste puncte comune. E ceva care da curaj, da speranta, da incredere si bravada inceputului cu toate riscurile comportate de ceva necunoscut in care te aventurezi si care da totusi farmecul trairii vietii, in acord cu ideea crestina potrivit careia si fiica va parasi pe mama si fiul pe tata si va pleca fiecare in cautarea celuilalt suflet, destin, om, cu care sa faca pereche de viata, caci doar asa omul se simte intregit.

Alt tip de dragoste, este acela in care prima parte a acestui eseu despre iubire s-a intamplat deja, dar locul unuia dintre protagonistii perechii de oameni a parasit aceasta lume, nu musai murind, ci in tonul discursului tematic, a murit pentru iubire, sau a ales ruptura unei relatii pentru altceva. Cauzele pot fi multiple, de la accidentele nedrepte ale vietii, la accidentele rutiere, aviatice, misiunile militare, hazardul unei vieti nemeritat a fi sfarsita atunci si asa, si pana la drama care este pentru cel care ramane dincoace de relatie, parasit si singur, neinteles si in mare suferinta, in multiple intrebari despre cum si de ce, ce lipsuri, ce greseli, care-s motivele care-au dus la despartire, o tragedie, caci in interiorul sau cel nedreptatit de soarta cand iubeste si e tradat, sufera totusi enorm, chiar daca are gradul necesar de inteligenta si maturitate a gandirii incat sa inteleaga faptul ca alegerea partenerului ii da lui motive de usurinta cu care sa-si duca viata mai departe tocmai pentru ca la timp, iar nu actionand el, celalalt a calcat stramb si deci a nerespectat legamantul lor. Sufera nu pentru ca a fost el dezamagit si ca iubirea i-a fost murdarita, onoarea patata, ci pentru ca gandul la celalalt si sufletul intinat de povara gresitei alegeri il macina si pe el, caci odata cunoscut omul care iubeste si este iubit, pastreaza dincolo de durata relatiei pe care celalalt o doreste cu acesta o uniune pe viata.

Candva, niste momente muritoare, dar care au atins eternitatea tocmai pentru ca daruirea sentimentelor, a trupurilor si sufletelor lor a fost acel tip de nemurire pentru care a iubi merita sa fie dezirabil, pentru ca are sens, are substrat si consistenta. Dincolo de o ruptura, despre care spuneam ca poate interveni la un moment dat in  viata impartasita unul altuia intre doi oameni, cel care ramane sa duca mai departe o povara a aceleiasi povesti de atunci de la constituire, e cel care simte nevoia sa pastreze vie amintirea celui care a ales sa fie parte din alta relatie si sa tradeze omul alaturi de care traise o poveste frumoasa si care ca simpla necesitate mimetica de a oferi caldura,  protectie, hrana si iubire altcuiva, alege sa fie stapan de animal de casa. Pet in engleza. Acum ca este caine, pisica,  maimuta, papagal, perus, sau orice altceva in mintea si subconstientul celui rapus de tradare din dragoste este canalizarea aceluiasi tip de afectiune si interes si griji ca pentru omul odata iubit, care a ales tradarea povestii in locul rabdarii si pretuirii povestii cu farmecul sau prin trecerea prin timp. Indiferent de obiectul sau natura dragostei oferite de subiectul care iubeste, vorbim despre iubire, un sentiment cald, frumos, pur, neconditionat de nimic, dezinteresat si benefic atat celui care ofera, cat si receptorului energiilor pozitive, timpului alocat, devotiunii, interesului,grijilor si pasarii celuilalt. Diferenta este in schimb una vizibila, detectabila cu timpul si care doare. Omul mai mereu tradeaza.

Omul din prima parte, nu omul ramas in lipsa celui alaturi de care traia povestea lui de viata, devenit stapan de animal de casa pentru ca acesta este respectat, iubit si apreciat, aparat de cel caruia-i ofera hrana si atentie. Cu alte cuvinte daca oferi o paine unui om si unui caine, poate unul te va musca de i-o dai cand i-e foame si-l mangai cand se-nfrupta, dar celalalt o mananca si fuge neanuntat, de parca n-ar trebui nici mainii si nici locului, nu mai punem la socoteala sufletul omului cui i-a oferit-o sa-i fie dator cu un minimum de recunostinta. No acum spuneti voi, nu este ea vieuirea,  mai ales acum, in vremurile astea actuale ironica? Si culmea, tot cu cine nu trebuie, de parca am trai intr-o lume guvernata si aici jos si acolo ceva mai sus de niste principii care nu-s in acord cu moralitatea si justetea in chipul si forma, continutul in care noi, cei ce murim le intelegem pe toate?

Psiluneli in club la psi gasiti.

16 comments

  1. Cine le înțelege oare pe toate? Cine a găsit definiția atotcuprinzătoare pentru dragoste? Poate am găsit termenii de comparație, cert este că dintre dragostea unui câine și a unui om, mai aproape de adevăr este cea a câinelui. Ei nu se ascund după cuvinte.

    1. dar ai trait-o si e nasola! nu doar in cazul tau ci si tu ai empatizat cu alti suferinzi din astfel de experiente socante si nedrepte ale vietii prin care au trecut cu timpul cunoscuti si apropiati ai tai, este?

      1. da, ce rost are tacerea ca subterfugiu pentru a “spune si ea ceva”, cand ai suflet, demnitate, onoare de aparat? daca taci si faci, oare tradand crezi c-ai sa eviti sa ti se faca acelasi lucru candva? asta e intrebare cu impact mare! 🙂

      2. poate, dar ce e sigur e ca exista incertitudini si masti dintru inceput, interese meschine ce n-au legatura cu puritatea sentimentelor pe care unul le traieste si le impartaseste si i se da feed back cum ca se traieste la fel si din partea opusa. constatarea ca nu e asa, dezoleaza, descumpaneste, omoara! zi si tu de nu-i asa?

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.