Practici ce nu fac cinste doar, nu romanisme, sa fie clar!

Daca tu ne vrei (si noi admitem, in final) noi nu te (mai) vrem! – o adaptare re-evaluata dupa exemplul de mai sus al altuia, pare sa devina obisnuinta si-n institutii private, a mottoului lui Negruzzi din Alexandru Lapusneanul. Bunaoara si ceea ce e cel mai ofensator pentru consumatorul neutru de divertisment Tv, dezgusta cum e posibil sa se treaca atat de usor peste niste criterii de etica profesionala, care se stie aduc doar deservicii intentiei de a poza in decenta, care aduce rating si audienta. Daca saptamana trecuta intrase in gura lupului ca subiect de dezbatut in presa tabloida dar de un alt nivel decat simplele ratoieli ieftine de cancan burlesc, micutul Will(mark), cel caruia sefii emisiunii catalogate ca fiind de succes Dansez pentru tine i-au gasit repede inlocuitor in juriul competitiei pentru ca ar fi aparut cu cateva zile inainte de aceasta decizie necomunicata si lui la o alta televiziune intr-un show de divertisment unde participase pentru a strange niste fonduri donate din ratiuni umanitare unei persoane aflata in suferinta (la Kanal d se intampla emisiunea Roata norocului unde columbianul a participat) media scrisa si cea virtuala a sapat mai adanc in cautarea mizeriei  din timpurile actuale. Asa au amintit si de demiterea, scoaterea fortata din juriul aceleiasi emisiuni a titratului Cornel Patrichi om care a mai spus si ca pe timpul filmarilor cand el a facut parte din juriu stafful emisiunii cerea expres cine pleaca si cine ramane si cine si nota ia, fapt ce nu aduce cuvinte de lauda Pro tv-ului.

La fel daca ne amintim in trecut au stat lucrurile si cu contestarea numirii drept castigator a tanarului orfan de ambii parinti, dar cu job si apartament in Constanta, care chipurile ar fi fost cel mai talentat dintre romanii prezenti la editia inaugurala a acestei emisiuni, incercand mai mult decat reusind sa cante hip-hop. Sau in cadrul aceleiasi emisiuni, cu tanarul care avea o voce cu care a incantat in strainatate mai apoi, Narcis Ianau. Organizatorii i-au schimbat melodia de reprezentatie in semifinala unde timp de doua saptamani pregatise alta melodie!
Legat de tam-tamul acesta mediatic, cu iesiri pe usa din dos a unora, iata ca dupa ce aseara l-am vazut pe Silviu Laiu, zis si Dumbo, un moderator de karaoke la un club din Iasi care a interpretat la auditiile eliminatorii ale X factor (difuzate aseara, 27 octombrie 2013) o melodie a trupei Holograf, Daca noi ne iubim (primind in urma prestatiei sale 3 de Da), a fost sunat de organizatori la cateva saptamani dupa aceea sa i se comunice ca a fost scos din competitie “din motive obiective”. La fel se intamplase si la concurenta de la Pro tv a acestui tip de emisiune, unde la Vocea patriei, un concurent a fost sfatuit sa cante altceva decat piesa pe care o pregatise, motivandu-i-se faptul ca juriul va aprecia mai mult piesa aceea recomandata care-l si pune mai bine in valoare decat alegerea personala.

A facut cum i s-a spus si a plecat acasa, pentru ca niciunul dintre cei patru jurati nu s-a intors sa-l vrea in echipa lui mai departe. Si, de fapt, despre ce discutam noi aici? Despre branduri, despre cosmetizari si despre jurii care sunt folosite pentru a primi credit si seriozitate si respect, dar care sunt terfelite in astfel de practici care nu fac cinste nimanui.
Rusine ca se intampla asa ceva, iar ei, juratii care consimt sa mearga mai departe in atare conditii, indiferent de clauzele de loialitate semnate in contract nu fac decat sa se mozoleasca in aceasta stare de inactiune, ce ascunde o complicitate tacita, ce nu-i avantajeaza absolut deloc.

In plus de toate astea, unde s-a pomenit ca o parte din deciziile avansarii in competitie sa le ia publicul, acela care este rugat sa sustina prin apeluri telefonice, sau sms-uri artistul sau concurentul favorit, iar organiatorul concursului, televiziunile in speta sa nu afiseze o minima statistica a acelor voturi primite de candidati, in favoarea unei minime transparente care ar mai acorda ceva credit cat-de -cat. Asta pentru ca desi sponsorul ofera banii pentru premiul cel mare, care haideti s-o spunem pe a dreapta, la nivelul puterii de cumparare a tarii este o suma importanta, dar comparativ cu alte tari unde se disputa acelasi tip de emisiune, premiul este colosal acolo, iar in ambele cazuri e vorba de doi competitori pe piata telecomunicatiilor, respectivi doua companii de servicii de telefonie mobila, cu totii au de suferit la capitolul credibilitate cand se ascund dupa deget, practicand astfel de scenarii care ies la iveala din cand in cand. Si juriului, si televiziunilor, si sponsorilor le-ar prii o minima informare, care asigura o transparenta si un climat de concurenta echilibrata. Dar in lipsa de, e loc de practici care desi sunt catalogate drept romanesti, ori romanizate, ele n-au nicidecum originea in atribuirea acestei etichete desemnand simbolul national. Ele sunt doar furturi, minciuni, care se intampla peste tot in lume, de cand se stie, doar intentia de a nu le face publice, sau de a nu trai cu ele, fac pe ceilalti sa determine pe cei care le practica sa inceteze. Cand s-o intampla pe aici asa ceva? E de asteptat, este?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: