De ce si pana cand?

O stire auzita in treacat zilele trecute si reluata astazi cu anuntarea unui final tragic al unei femei te face sa-ti faci cruce si sa te sui in prima capsula ce va pleca in cosmos. Si sa-ti iei cateva cutii pline de capsule hranitoare si seminte de plante pe care sa le cultivi undeva unde o fi sa cobori in speranta nerevenirii prea curand inapoi pe planeta Pamant, localizarea Romania!
De ce, imediat am sa spun. Femeia decedata intre timp la spital a fost saptamana trecuta mireasa. Si nu, nu a apucat sa intre si-n dormitorul conjugal sa se bucure de iubire alaturi de sotul ei, pentru ca nuntasii i-au furat-o mirelui. Inca o data ironia sortii face ca moartea sa dea tarcoale unor oameni ce erau la mijloc de drum pe ata asta pe care se mentin in echilibru traind fiecare cum poate pana cand… se rupe ata. Dar sa se rupa ata, pentru ca niste inconstienti chefuiesc, mananca, beau, joaca, tipa si in plin exercitiu convivial se trezesc ca pun stapanire pe destinul unui om mai ales in ziua in care el sarbatoreste  un eveniment important in viata lui si nimeni nu-si pune serioase intrebari despre ce fel de comportamente adoptam fara o minima intrebare interioara, pana cand bai fratilor sa procedam asa, cand vedem si simtim fiecare ce se intampla?

Oamenii-oameni, cei patiti si nu putini, perpetueaza obiceiurile ce n-au nici in clin nici in maneca absolut nimic nici cu folclorul,  nici cu antropologia culturala, nici cu un patrimoniu cultural sfant de tinut din tata in fiu si din mama in fiica in veci pururi.
Nici clerul nu zice nimic, nici politia nu zice nimic, parlamentul nici atat, caci vezi Doamne incalci dreptul omului de a se simti bine.
Bun, dar in cate cazuri asemanatoare cu acesta, filtrele brigazilor de politie auto judetene au prins comitand abateri de la regulamentul codului rutier pe soselele bombardate de gropi ale patriei? Asa incat sa intrerupa, sau sa stopeze din fasa astfel de tragedii,  in carnagiile ghidate de aburii si fumurile alcoolului baut inainte de urcarea la volan?
Cum e posibil, fie si in cadrul in care ma rog convivialitatea si ceremoniile inradacinate in neamul acesta ca dat, ca tu, mire sa accepti ca altul, de regula altii sa-ti rapeasca femeia cu care te-ai casatorit si tu sa lasi lucrurile asa sa treaca de la sine,  doar-doar pozezi tu in cel mai darnic om de pe planeta cand ti-o recuperezi achitand contravaloarea pretinsa de hoti?
In ce lume traim? Daca nu stiti ce s-a intamplat, filmul e unul cat se poate de simplu: mireasa a fost furata de la nunta si condusa in masina hotilor plecati de la petrecere cu masina, bauti pe strada.

Decorul predispunea la ceva nu tocmai bun pe parcurs, caci se consumase alcool. Accident si mireasa ajunge in spital, nevinovata. Vinovata doar moral, la fel ca si proaspatul ei sot care a permis ca soarta ei sa fie la cheremul bauturii si badaraniei unor nuntasi. Iar mireasa nu era o femeie fara experienta de viata, era trecuta de 40 de ani si totusi a acceptat acest joc prostesc al furatului. Astazi s-a anuntat ca in urma accidentului petrecut, mireasa a murit aseara si astazi cei doi fii maturi ai victimei au decis sa cedeze organele mamei lor unor pacienti care aveau nevoie pentru a mai avea o sansa la viata. Cutremurator cum se poate stinge o viata din lipsa de discernamant si inconstienta sora cu nebunia, prostia si ce o mai fi in capul unora, ca eu nu pot percepe!
Oare cate astfel de tragedii mai trebuie sa apara, pana ca cineva sa se intrebe, oare nunta nu este cumva o zi speciala a mirilor, iar astfel de obiceiuri neortodoxe, grosiere ca furatul miresei ar trebui scoase din uz pentru ca omoara, nu doar polueaza moral colectiv? Inca o data contingenta e ironica, moartea a fost mai vicleana decat vigilenta unei societati restranse de oameni in mijlocul careia domina buna dispozitie aparenta, caci ea era doar efectul tranchilizant asupra simturilor si controlului. Vorba aceea, cand te lasi condus(a) de bautura, nu-i a buna. Deloc!

5 thoughts on “De ce si pana cand?

  1. Buna,
    te invit la un concurs simplu pe blogul meu. Cu 2 distriburi poti castiga unul din cele doua pandantive gravate dupa placul inimii tale, in valoare de 187 de lei.
    Concursul se afla pe prima pagina a blogului meu, sper ca vei participa.
    Te pup si multumesc!

    1. din pacate pe langa consumul acesta, el se asociaza impardonabil cu sofatul si alte porniri deloc calme in public si desi se intampla nenorociri, nimeni nu schimba ceva in acest sens. ce chestie, om in toata regula sa fi luat pe sus de niste betivani si dus la moarte, cand tu te mariti!?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: