Da mai departe simplitatea

In vremuri de restriste oamenii au depasit clipele grele fiind solidari unii cu altii. Asa s-a intamplat si-n Japonia la cutremurul teribil ce a zguduit o natiune imprastiata pe patru insule ce stau la confluenta unor placi tectonice care frecvent calca una peste alta si pamantul se cutremura si odata cu el tot ce omul a cladit deasupra lui. Invatam sa fim intelegatori, sa empatizam, sa ne sacrificam timp si resurse, disponibilitate de a fi intr-un loc in care am dori sa fim sa facem o actiune sau alta din respect,  dragoste, bun simt, demnitate si responsabilitate fata de semenii in mijlocul carora traim, respiram, vietuim.
Nu oricand se intampla ceva rau cuiva, dar atunci cand viata te loveste pe tine, parca nu ti-ar cadea tocmai bine ca altii sa stea,  sa para, or sa fie indiferenti, asa ca e bine sa poti trece imaginativ in locul celuilalt afectat de una sau de alta si sa vezi si sa  simti inainte de a alege sau nu sa-i oferi o mana de ajutor, cum se vad lucrurile. Cat de important e sa stii si sa poti arata disponibilitate, timp, energie, efort, ajutor si sprijin pentru ca raul altuia sa nu mai capete dimensiunile dramei ori tragediei.

Pentru asta n-ai nevoie doar de curaj, de nebunia avantului eroic, de sacrificiul de sine ca sa pozeze in fata altora un interes las de a fi apoi apreciat sau recunoscuta ca bravada pentru tine, cel care oferi sau sprijini cumva o incercare de a restabili o stare de firesc si de normalitate in calamitatea intervenita accidental in viata cuiva. A fi loial cu simtamintele umane, a arata si dovedi si prin ce si cum gandesti si actionezi ca iti pasa si ca raul unuia sa fie depasit prin contributia ta si indemnul tau ca si altii sa urmeze daca simt la fel aceeasi atitudine, fac in jurul nostru sa nu fie monstri si tragism definitiv, ci strangere laolalta a acelor sentimente care ne diferentiaza de fiarele salbatice pentru ajutorarea la necaz a celorlalti de langa noi. Gandul ca oricand poti fi chiar tu osandit de soarta si nimeni nu-ti acorda nimic pentru a depasi momentul de greutate e de neimpacat si o haituire de care vrei sa scapi si in vis, daramite in starea de trezie, in viata reala! Caci intr-adevar nimic nu e mai greu de gestionat, indiferent ce ar fi, bine sau rau, decat acel lucru ce ti se intampla, experienta care apare in viata ta fara sa-ti fi cerut si opinia in legatura cu asta si conteaza foarte mult felul in care pregatirea mentala te ajuta ori ba sa te restabilesti emotional sa gasesti in interior ori afara din tine calmul si resursele aferente solutionarii oricarei probleme.

Intr-o lume a permanentei concurente pentru a brava, de a iesi in fata si de a fi admirat, un neonarcisism postmodern al vremurilor de azi infiltrat in toate conceptele cheie ale vietii actuale, ca civilizatie, cultura, politica, business, comert, lucrurile simple sunt cele ce ne pastreaza fiinte cu trup si minte apte in permanenta sa gandeasca si actioneze in consecinta pentru a nu fi vaduvit prin atitudinea si comportamentul nostru pe cei de langa noi. Nu tot mereu sa fii cel mai bun e tocmai bine, atata vreme cat nici macar nu-ti propui asta. Nu tot mereu sa fii lider si sa fii bataios implica in jurul tau o stare de normalitate. Nu tot raul din lume se gaseste in ceilalti din exterior, ci chiar temerile, frustrarile si visele tale nocturne iti pot da batai de cap.
Invingele pe acestea si fii mai bun, lupta-te cu tine insuti/insati si vei descoperi ca lucrurile din jurul tau le percepi diferit decat  concurand permanent cu toti ceilalti doar prin simplul fapt ca e la moda, sau se incurajeaza asta in genere. Fa ce simti, in ton cu ce vrei, fara a afecta prin oricare din atitudini si actiuni libertatea celuilalt de langa tine si vei da exemplu care va fi urmat pana la urma si de altii. Asa invatam sa fim toleranti, sa ne ingaduim, sa ne respectam, sa invatam unii de la altii lectiile vietii si intamplarilor ce-n  viata intervenind ne face sa fim cel putin partiali diferiti decat eram pana atunci, cu privire la felul in care vedeam unele lucruri cel putin. Comunicarea e esentiala, a starilor, gandurilor, sentimentelor, simtirilor noastre, iar cand tehnologia avanseaza, sinceritatea poate scadea. Interesul, intentionalitatea prelucrarii cuvintelor de a atinge scopuri mai putin cunoscute, face din minciuna si manipulare, doua fatete ale unui caracter las si corupt.  Telefonia mobila ofera posibilitatea convorbirilor din puncte diferite ale globului, transgresand barierele granitelor de stat, sau de continente, se poate vorbi de peste mari si tari, se poate naviga pe internet tot prin telefonia mobila si daca aceste facilitati ne sunt optimizate pe zi ce trece, noi de ce sa le folosim anapoda? Sa gasim si-n cumpatare si utilitate ceea ce ne e dat, pentru ca si ceilalti din jur sa poata fi urmatorii care au sansa de a trai si experimenta ce noi putem azi.
Din toate aceste randuri, un lucru e clar: simplitatea e complexa, benefica, e esenta pe care poti construi ziduri ale fortaretei care poate adaposti la restriste si pe tine si pe altii. Asa ca sa ne aducem aminte de simplitate si in jurul nostru vom trece si  de crize, de evenimente care lovesc pe neasteptate si vom fi capabili sa renastem, sa metamorfozam ontologic, mental, moral si trupeste orice suflet deznadajduit.
Articolul participa la provocarea Blogal initiative starnita si premiata de Cosmote. COSMOTE Romania revoluționează  telefonia mobilă prin introducerea unui nou portofoliu de abonamente, mai simplu, al cărui fundament este inovația prin  simplitate și comunicare nelimitată. Mai multe detalii despre oferta găsești pe free.cosmote.ro, iar despre concurs  accesând free.cosmote.ro/bursa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: