Conexiune perfecta

Intr-o perpetua adaptare la tot acest cerc cu raza nedefinita de vreo unitate de masurat oricare ar fi unghiul de vedere, trebuie sa tii pasul cu tehnologia, clar daca vrei sa existi. Undeva sa fii si tu un punct care palpaie pe harta retelelor ce leaga omenirea dincolo de barierele diverse implicate de geografie, lingvistica, sau alte criterii taxonomice ce ne fac pe toti contemporanii niste indivizi ce traverseaza prin rolurile fiecaruia pe scena vietii, partasi la contingenta ce speram sa nu ne trateze cu prea multe ironii. Si asta pentru ca da, ele sunt in suficient de multe cazuri unele ce dor, desi spun niste adevaruri factice, lasa gustul pelinului mortii prea mult sa zaca pe cerul gurii pe care si fara a intentiona-o vreodata, limba se atinge de cateva ori si se umple de otrava.

Dorina, studenta ce-si exprimase gandul in ce priveste dezvoltarea acelor lucruri necesare pentru un viitor absolvent de studii economice pregatit intr-o Romanie ce inca traverseaza tranzitia interminabila spre modelul occidental de tara, unde libertatile si drepturile civice nu impieteaza viata de zi cu zi a cetateanului de rand, pleca in urma cu doua luni la Paris, pentru a finaliza anul al doilea de facultate experimentand Franta direct de la fata locului timp de cateva luni in care prin programul universitar de schimb de experienta intre studenti purtand numele unui mare savant universal din trecut.
– Da, mami acum am terminat checkingul, iti vorbesc din buzul care ne duce sa ne imbarcam in avion. Dupa care nu ne vom mai putea auzi, e interzisa folosirea telefonului mobil in avion.
Sa fiti bine si ne auzim, dragii mei de cum ajung acolo, bine? Sa-l iei pe tata pe urma si sa nu va grabiti pe drum la intoarcerea acasa, ca si asa sunteti oboositi de pregatirile de aseara si de scurtul somn, drumul incoace… Aveti grija si promit sa ne reauzim de cum ajung la Paris! Fiti bine, pupa-l si pe tata din partea mea!
……..
– Am ajuns cu bine, zborul a fost fara emotii, fara turbulente, fetele dinauntru foarte atente cu noi calatorii, aterizarea faina, aici e o vreme frumoasa, ies din aeroport si astept sa vad daca mai e vreun coleg de program si impartim un taxi si mergem sa ne instalam in campus.
Va pup, multumesc pentru toate eforturile voastre, fara mobilizarea voastra n-as fi avut aceasta sansa, mami draga si stiti si voi cat e de important pentru mine sa am cum respira acum si aerul occidental mai ales de aici, sa acumulez experienta asta dorita si la intoarcere sa conteze mult la angajarea in tara. Mai ales la cati economisti are Romania acum, trebuie facute si alegeri din partea angajatorilor, iar fabricile de diplome trebuie cumva contracarate…
– Eh, lasa mama, ca noi suntem alaturi de tine, cum ti-am dovedit-o mereu, nu doar acum, tu vrei, tu te pregatesti, nu esti ca cei care doar pretind si-ti flutura diploma in fata ca stiu ceva pana la proba contrarie, crede mai departe in tine, fii curajoasa, nu uita de ce ai plecat acolo, nu ne dezamagi familia si investitia deplina in tine si viata te va rasplati draga mea! Hai, capul sus si inainte cu dreptul, bine?

Encore une fois… les politiques economiques… attention!
Dorina, peux-tu que dire comment crois-tu la probleme economique dans Europe pouvaient depasee?
Oui madame professeur: je crois que la plus stabilite et la solidarite dans l’interieur des etats qui sont parts dans la communite europene peut faire la sante de la vie dans cette etats europenes une realite pragmatique qui changes la prevision negative dans une esperance pour la future ici, dans Europe, le maman de capitalisme.
Merci beaucoup pour ton response, Dorina.
………………………..
– Mama, sunt bucuroasa ca merge bine aici, scoala, campus, colegi si colege, suntem oameni ce se formeaza in tainele cifrelor care pe viitor vor incerca sa scoata la liman diversele erori de administrare a fondurilor bugetare directionate usor eronat de deciziile politice care se iau, nu de putine ori, fara o expertiza solicitata si noua, celor care lucram cu cifrele…

Mami, Tibi al meu ce mai face, mi-e un dor teribil de el, stiu am vorbit si-aseara, asa cum o putem face de fiecare data cand seara destul de tarziu la voi si pentru el pentru a doua zi, la scoala si la serviciu, dar desi stiu, ne iubim, suntem facuti unul pentru celalalt si dupa ce revin in tara, vreau sa ne si logodim deja, sunt aici prietene de-ale mele care nu au facut chiar toate pasul acesta si uite una chiar aseara-mi povestea deceptia ei, caci iubitul o-nselase din cauza distantei si a lipsei ei. Nu vreau mama sa traiesc si eu asta, dar ti-am spus-o si tie ca sa fiti pregatiti acasa si pentru asta, e alt efort, ma voi revansa eu fata de voi toti, cumva sa fim toti impacati si multumiti!

– Fata mamei sunt mandra de tine, azi mai mult ca niciodata, esti asa cum mi-am dorit sa fie fata mea, ambitioasa, sa stie mereu ce vrea si sa conduca prin fiecare noua actiune ce-o intreprinde la indeplinirea telurilor spre care tinde. M-ai facut sa plang cu lacrimi, fetito, stii tu asta, o auzi deja, de vazut ma vezi mai mica pe telefon, dar bucuria mi-e necuprinsa Dorino mama! SI Tibi ne tine uite-l aici de urat in lipsa ta, dupa facultate si job e aici acasa, ne ajuta cu aprovizionarea, iti citeste cartile preferate, e ca un frate ce nu l-ai avut pentru noi, de aceea ma bucur mama pentru voi, stii ce vrei, te perfectionezi, iubesti si esti iubita, ce sa ma vrei altceva? Bravo, mai mama!
…………………….
Sunt Tibi si v-am expus cateva parti esentiale ale perioadei in care iubita mea, Dorina, acum sotia mea si viitoare mamica a unei perechi mixte de gemeni, se forma in timpul studentiei printr-un program de schimb studentesc de experienta a studierii disciplinelor facultatii alese in statele europene occidentale. A ales Franta atunci pentru a face acest pas, iar eu am sustinut-o indeaproape in tot ce a presupus asta, iar acum ma declar un om complet fericit! Am crezut totdeauna in ea, in capacitatea de a face fata prin iubire, respect, prietenie distantei si singuratatii, nepunandu-mi vreo clipa problema dorintei sale de a se stabili doar de catre ea la un moment dat cat a durat programul de exchange, altceva decat cele asupra carora cazusem de acord si inainte ca ea sa aplice pentru acest program despre care v-am vorbit aici.

Multumesc tehnologiei ca exista si a facut posibila, nu doar holografic mentinerea aproape a ideii de Dorina, caci pana la asta iubirea si increderea permanenta a fiecaruia in celalalt a trecut acest pas al despartirii simbolice ce ne-a intersectat destinul impreuna. Multumesc divinitatii ca prietenia noastra a evoluat frumos, ca de la sine si multumesc si telefonului ca ne-a asigurat o buna comunicare pe toata aceasta perioada cat a fost plecata. Noi iubim acest telefon ca pe un prim copil al nostru inaintea celor doi fratiori pereche ce urmeaza sa vina pe lume spre finalul anului, undeva in preajma Craciunului, cum primit-am asigurari de la controlul de specialitate.

E un telefon bun, rezistent, de firma, inteligent ca de-aia-i zice smartphone, face poze clare, reda muzica, citesti mesageria, esti conectat la lumea virtuala mai vie ca niciodata, fie-n interes de serviciu, fie personal, esti in preajma lui si prin el, viu, existi si pentru toti cei pe care-i cunosti, de care orice si oricata bariera geografica te-ar desparti, esti mereu aproape, doar la un click, sau o butonare distanta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.