Romania-Grecia ca sa fim la mondiale…

Si sortii au decis, astazi la Zurich ca barajul pentru accederea dupa o lacuna mare de ani a selectionatei tricolore la un turneu final de campionat mondial sa se dispute contra reprezentativei Greciei. Grecii antrenati de neamtul Otto Rehagel, un vulpoi batran, european ca manifestare, pragmatic si de succes ca orice neamt care masoare de zece ori inainte sa taie ceva doar o singura data, au castigat europeanul gazduit de portughezi in 2004, invingandu-i pe lusitani chiar in fata suporterilor, dupa un parcurs in care etanseizarea a fost pe langa rabdare o nota favorabila drumului pe care au purces inainte. Si a fost cu noroc, dar si cu succes pentru eleni. Atunci. Grecia, sa nu uitam, e o nationala care are jucatori buni incorporati la echipe cu nume ale cluburilor din campionatele puternice ale Europei si pe langa umilinta fotbalistica de la ultimul european cand nemtii i-au inlaturat din competitie dupa un scor de forfait, au mai trait si una de natura mult mai larga reprezentativ, tara lor fiind cel mai grav afectata de criza economico-financiara aterizata si la noi dupa alegerile din 2009, cand ba nu e criza si marim salarii, desi analizele de specialitate nu impuneau sustenabilitatea ipotezei aceleia, ba dupa alegerea chelului ce-si taia mai apoi enervanta suvita de cateva fire intram cu totii in stransori de curele la nadragi de ne cad pantalonii in vazul intregii lumi, ba ne explodeaza maruntaiele de la atata presiune exercitata asupra abdomenului ce scoate zgomote de la atatea lacune.

In timp ce cancelara nemtilor privea cu surasul dizgratios unei femei in postura ei din tribune umilinta pe care polonezii Lukas Podolski si Miroslav Klose, alaturi de robocopul cu alura de arian ca in timpul nomenclaturii cu crucea rotativa Bastian Schweinsteiger le-o serveau elenilor, pe strazile marilor orase din patria filosofiei antice, acolo unde s-au nascut preceptele de baza ale actualei culturi si civilizatii occidentale oamenii se razboiau cu fortele de ordine pentru ca nu erau bani, nu erau locuri de munca, era haos, somaj si multi nervi peste tot. Tara dorea prin vocea tot mai insistent adusa pe firmamentul televiziunilor internationale s-o rupa de tot daca trebuie cu europenismul si federalismul acesta unional care saraceste pe unii si-i face indatorati pentru generatii intregi de-acum inainte doar ca sa admitem ca e criza? Renuntarea la moneda unica europeana, inlocuind batrana drahma era alta solicitare imperios necesara prin vocile prinse la unison de inregistrarile jurnalistilor ce-si riscau vietile pentru exclusivitatile picante de la fata locului.

Revenind la fotbal, Piturca – selectionerul arogant si iubaret, cel care cand nationala nu prea joaca nimic si pierde puncte in 2-3 meciuri, dintre care si amicale, el spune ca echipa a jucat si joaca foarte bine si ne face pe toti sa avem simturile raportate la altceva decat la reperul comun e un tip cam norocos, asa de felul sau. Pe langa faptul ca e contestat vehement de multi oameni implicati in fotbal, e si sustinut de cel care-i plateste si banii, o gramada nejustificat de mare pentru ce parcurs avea Romania de bifat in acest rastimp.
Si mai ales dupa ce fata a avut fotbalul celor adusi de el in echipa, in suficient de multe meciuri, cand posibil si alte variante i-ar fi stat la indemana daca avea ochii si alte organe de simt deschise in acest scop. Dar el, incapatanat si orgolios, are bani, desi neaga in fata instantelor unde spre faima intreg campului de activitate pe care-l reprezinta prin functia sa la nivel international,  ajunge chiar sa fie poate primul, poate printre primii antrenori-selectioneri in functie inca dupa o decizie de acuzare a sa si condamnare chiar la inchisoare cu suspendare n instantele civile ale statului pe care-l reprezinta.
Par-par, cum-necum, Romania ajunge la finalul fluierului de joc al ultimei partide disputata pe stadionul reprezentativ, National arena in fata Estoniei si castigata cu 2-0, rezultat favorabil coroborat cu victoria liderei incontestabile a grupei preliminare,  Olanda in Turcia cu acelasi scor la meciul de baraj pentru o eventuala prezenta la Rio de Janeiro, campionatul mondial de fotbal de vara viitoare. Oficialii au tras azi la sorti, iar Grecia va fi peste 3 saptamani adversarul dublei de a fi sau a nu fi iar la mondiale dupa o pauza usturatoare pentru o natie si pentru generatii de fotbalisti care s-au succedat pe la nationala nereusind afirmarea internationala decat cel mult individual, prin vagi concursuri de imprejurari.

Am evitat, nu noi, ci mainile celor care au tras la sorti adversari ca Suedia, Portugalia, Croatia, care, la fel ca si Ucraina poate aveau alt impact la buletinul de stiri sportive de prime time.
Pana una-alta bafta baietilor si jucati fotbal cum stiti sa jucati voi, fiti o echipa si simtiti-va bine facand asta, cand aveti si sustinere din tribune. Puneti in paranteze orice, conteaza ca in dubla asta sa dovediti ceva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.