Sarbatoarea Champions League Trophy tour vine la tine!

Fotbalul e o atractie mare a publicului acestor zile ale prezentului. Magia sportului rege asa cum este el denumit in limbaj  sportiv cuprinde fara vreo bariera interesul masculin si feminin deopotriva. A vedea meciuri si a-ti placea sa vezi goluri date pe stadioane de jucatori in plina evolutie a carierei lor devine contagios, in sens pozitiv. La urma urmei, da, e un lucru bun faptul ca din sport poti invata lectiile importante ale succcesului. Cum sa nu clachezi si sa nu te lasi infrant, sa nu abandonezi ceva odata inceput, sa joci curat si sa adopti  o atitudine corecta de fair play, tradus prin cavalerism, onestitate si respect fata  de adversar. Iar la urma, ce ramane de savurat capsuna de pe tort, la aniversarea finalului de meci: incununarea victoriei si bucuria impartasita cu cei cu care tii si care nu ti-au dezamagit vreo asteptare!
Steaua Bucuresti a facut minuni in anii ’80 in Europa. In tara la fel. Multi dintre jucatorii acelei perioade au facut parte din generatia de aur a echipei nationale, cea care a jucat in anii ’90 patru campionate, trei mondiale si unul european, unde ne-a facut pe toti mandri ca suntem romani, ca suntem luati in seama de lumea buna a selectei fratii a elitei fotbalului international.

In 1990 ieseam din grupe dupa egal 1-1 cu campioana mondiala en titre, Argentina, prin golul lui Gabi Balint, vedeam cum Makanaki si Omam Biyik sau Roger Mila sunt chiar buni pe teren dupa scorul de pe tabela, dar venea si ziua unui Lacatus care avea sa bata Urss si sa duca echipa in optimile de finala. Acolo un Bonner avea sa pareze ultima lovitura de 11 m batuta de ai nostri in final de meci cu extra-time aferent. Urma patru ani mai tarziu cea mai buna comportare a tricolorilor la turneele finale internationale, locul al cincelea, dupa izbanda din optimi cu 3-2 in fata Argentinei lui Maradona si Batistuta si esecul la penaltiuri in sferturile cu suedezii, cand Keneth Larsson sare mai sus doar cu capul decat Prunea cu tot cu maini si egaleaza tricolorii, trimitand meciul in loteria nervilor tari. Apara Ravelli, rateaza Dan Petrescu si Miodrag Belodedici si asa ia final, frumos si cu o Romanie care fierbe noaptea la 3-4 dimineata pe strazile localitatilor romanesti. Nimeni nu a dormit vreo clipa, toti eram bucurosi ca Ole, ole, Argentina nu mai e!!!, dupa ce Hagi, un stangaci, marca cu dreptul golul decisiv!

dar a fost Suedia si desi i-am avut pe Raducioiu unul dintre golgeterii competitiei cu 4 goluri si pe Hagi cu golul World cup, nimeni nu a putut duce Romania mai departe.


In schimb, baietii de atunci ai lui Iordanescu au fost domni, zei de atunci incoace. In 1998, nationala de aur coopta intre cei care batusera Argentina cu 4 ani in urma, pe Cobra, alias Adrian Ilie, un jucator care musca vinclurile portilor spaniole si europene intr-un sezon mirific petrecut la Galata si apoi la Valencia. Unul dintre cele mai frumoase goluri la campionatul mondial Coupe du monde 1998, gazduit de viitoarea campioana mondiala, Franta a fost inscris de Adrian Ilie care catapulta cu o tehnica ireprosabila si o stapanire de sine cum doar la marii jucatori poti vedea mingea in vinclul portii aparate de portarul lui Galatasaray Istanbul, Faryd Mondragon, un columbian care-i luase locul in poarta lui Cordoba, cel prins de Hagi in offsaid la golul campionatului mondial din America.

Acum, spectacolul Uefa Champions League porneste la drum. Din 30 septembrie si pana pe 4 octombrie 2013, caravana Unicredit UCL Trophy tour traverseaza 4 orase importante din Romania, pornind din Timisoara, continuand cu Cluj, zabovind putin la Brasov si incheind expozitia in miscare a trofeului si facand cunoscute fanilor fara granite de varste sau sexe izbanzile unor oameni care s-au sacrificat pe teren aducand faima, lauri si trofee pentru fanii echipelor lor la Bucuresti, unde din delegatia eroilor internationali care insotesc caravana se numara si primul om care a castigat doua trofee ale Cupei Campionilor Europeni, stramoasa Ligii Campionilor, al nostru libero de nadejde, Miodrag Belodedici, castigator al competitiei in 1986 la Sevilla cu Steaua Bucuresti si in 1991 in Italia la Bari, cu Steaua Rosie Belgrad in fata francezilor de la Olympique Marseille.
Daca dupa tot ce ti-am spus aici, vrei si tu sa faci parte din acest eveniment dedicat si tie, spectatorul, fanul fotbalului hai si tu sa sarbatorim trofeul ligii campionilor, sa vedem foste si actuale glorii ale fotbalului, sa luam autografe si sa fim acolo. Oricum afara e urat, asa ca miscarea face bine! Ce zici, te bagi?

4 thoughts on “Sarbatoarea Champions League Trophy tour vine la tine!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.