Strainul misterios de Mark Twain

strainul_misterios

Strainul misterios este o parabola a realitatii cotidiene ce imbina in text vederile religiei si ale filosofiei. Lumea este o astfel de realitate in care omul, stapan peste animale si natura este un simplu pion intr-un joc al fiintarii asa cum il prezinta Mark Twain aici. Caci in lumea textului construit de el isi face loc, undeva in Alpii austrieci, printre asezari rurale cu oameni ce-si castiga existenta muncind pamantul si crescandu-si animalele pentru a supravietui un personaj ce intrece prin tot ce este umanul.
Cu infatisare tinereasca, amabilitate si generozitate ce-l apropie de oameni, Satan li se arata unor copii care-si petrec o zi calda de vara jucandu-se in padurea apropiata de casele lor. Felul de a fi, miracolul faptelor sale-i atrag pe copii ca un baci ce-si cheama cainii sa-i dirijeze turma, cand vreo oaie se abate de langa celelalte.

 

Si facand o paralela cu Inchizitorul lui Dostoievski, observam viziuni similare ale textelor celor doi scriitori, ambii criticand felul in  care conducerea omului asupra  omului si a oamenilor se manifesta pe pamant. Daca painea gurii, trupului e necesara aici pentru a prelungi viata si a face din existenta o permanenta cautare a sensului ei, painea pentru suflet se va afla deocamdata la capatul umilintei, muncii,  greutatii vietii, asa cum arata si in Strainul misterios Satan in criticarea desertaciunilor vietii omenesti printre semeni.
Armele doar distrug, mintea doar supune, nimic nu dureaza pasnic.
De meditat asupra acestor puncte de vedere, zic.

One thought on “Strainul misterios de Mark Twain

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: