Carte buna este…

Despre ceea ce-ti place si ajunge sa-ti starneasca interesul constant incat devine mai mult decat hobby o pasiune, ajungi sa poti vorbi sau povesti de cele mai multe ori cu usurinta si satisfactie. Si nu de dragul de a te lauda, sau a incerca sa convertesti pe unul sau pe altul, dar a impartasi experiente umane firesti poate sa dea de meditat si cel mai sigur e ca la un moment dat cuiva desigur ca-i vor folosi. E vorba de a asculta mesajul si apoi a ti-l insusi, mai ales atunci cand se vorbeste despre carti.
Sa incerci internalizarea unor impresii ce ajung pentru un cititor pe care-l stimezi, sau pe care-l apreciezi dincolo de faptul ca citeste, pentru ca are stiinta cititului mai mult decat simplu opinabil si sa descoperi pas cu pas adevarul trait si experimentat de celalalt e o stare de bine care se intelege in masura in care imparti un set comun de valori.
Cat priveste subiectivismul gusturilor despre care se spune ca nu se discuta, in materie de a vorbi despre literatura si de a  sustine prin propria experienta de cititor ce poate defini o carte buna, lucrurile trebuie dramuite cu calm inainte de a-si face loc printre argumentele forte ce sustin un punct de vedere. Nu este strict vorba de a insirui cateva titluri care au facut deliciul propriu ca cititor, ci de a elabora un punct de vedere ce nu trebuie sa omita din perspective pe langa gen, autor, tematica, subiecte, curent artistic si o vedere asupra felului de a scrie si a pasiunii cu care scriitorul insusi sustine cumva si-n viata de zi cu zi viziunile si crezurile sale ce transpar din textele muncii sale adunate in cartile din rafturile librariilor.
Dar ca sa raspund provocarii initiate de Libris, librarie online care are darul de a face cunoscute mesajele celor ce scriu cititorilor si de carti online si in format fizic, am sa spun intr-o prima faza ca o carte buna este acea opera pe care o deschizi si a carei captivare te prinde uneori din titlu, sau dupa autor, alteori din prima foaie in care literele adunate in cuvinte si propozitii par sa-ti spuna si tie ceva. Daca nu se intampla nimic, adica nu starneste in tine ca cititor nicio curiozitate macar, daramite interes, sau captivare, nu inseamna ca opera nu-i o carte buna, ci ca nu ai o dispozitie tocmai buna pentru lectura, caci fie oboseala, fie o raceala sau o migrena iti disturba atentia cu care trebuie sa te lasi ghidat de la pagina parcursa la alta. Asa ca e mai bine sa perseverezi, sa te inhami cu rabdare si o curiozitate care daca nu e nativa, ti-o induci si mergi mai departe citind si cu siguranta ea – lectura te va prinde. Si atunci nu mai lasi cartea din maini si nici din ochi, chiar daca asta ar presupune sa porti la un moment dat ochelari.
Cat priveste fascinanta lume a lecturatului de carti, simbioza autor-cititor in lumea atat de firava material vorbind a textului operei ce se rescrie si pentru tine odata ce ai deschis cartea, e locul in care ajungi cand cele spuse anterior le experimentezi de unul singur si la capatul caruia simti ca ai traversat o punte, un prag anume pus acolo pentru a te face sa progresezi l-ai depasit.
Si asta te face sa vrei sa acumulezi alte si alte noi experiente care la randul lor impartasite vor genera la randul lor altele, mereu.
Caci a scrie pentru a fi citit mesajul a fost dat si asumat, iar aprecierea modului de a fi facuta aceasta munca o incununeaza. Cam asa cred eu. Ca o carte buna indeplineste cele de mai sus. Daca citesti si vrei sa vorbesti si tu despre ce crezi ca este o carte buna, exprima-ti punctul de vedere!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.