Deschide geamul

Thaisia cerea cu mainile impreunate a rugaciune seara inainte de culcare izbavirea de pacatul curiozitatii. De ce asta, pentru ca a fost curioasa inaintea tatalui ei sa-i testeze munca. Rezultatul muncii sale de cercetator si om usor ciudat prin preocuparile sale de a gasi o corespondenta diferita a tipurilor de activitati derulate de omenire la timpurile prin care aceasta trece. Cu alte cuvinte adaptarea intr-alt mod decat realitatea factica i-o arata si i-o dovedea cu o cerbicie opusa teoriei pe care acesta dorea s-o dovedeasca la randul sau, anume ca evolutia umanitatii depinde altfel de notiunea de timp, de cum insasi omenirea se tot incapataneaza s-o arate. Si asa reusise el sa construiasca o masina de calatorit prin timp ale carei prime testari il adusesera pe omul aflat la varsta maturitatii sale intelectuale in trecut, desi el dorise sa ajunga in viitor sa evalueze gradul de scara evolutiva raportat la timpurile in care va urma sa aterizeze din scaunul masinii sale sfidand legile unei normalitati ce limita rolul omului la simplu culegator de hrana si atat. In tot acest timp cand tatal ei lucra la definitivarea proiectului sau si dupa ce facuse primele teste cu masina timpului, reusind sa revina printre ai sai la timp, adica inainte de culcare, Thaisia isi tot punea fel de fel de intrebari in privinta celor ce le mestereste tatal ei in laboratorul sau, din care nu iesea uneori cu zilele. Si curioasa nevoie mare, intr-o zi, pe cand el fusese chemat sa ajute un vecin la taierea porcului, Thaisia folosi cu indemanare agrafa ei de par si reusi sa patrunda in camera in care tatal ei avea secretele muncii de o viata, credea el, bine pastrate.

Doar ca acum fata era deja acolo si imaginatia era mare, curiozitatea la fel si nu statu mult pe ganduri si cand vazu mormanul de fiare sudate si o carcasa rudimentara ce pareau a fi avand forma unei masini, sari in saua de unde trasese aproape instinctiv inspre stanga de o maneta si mai rau decat intr-un cosmar fu rastimpul in care ea aproape ca se dezintegrase ca individ, pentru ca in scurt timp dupa aceea fascicolul puternic de lumina cauzat de actionarea manetei sa fie deja trecut, iar imaginea camerei tatalui ei sa se piarda de pe valul ochilor ei ramasi deschisi, dar nedornici ca sa vada in prima instanta realitatea senzoriala.
Se gasea in spatiu deschis, pe o campie pustie, arida si un frig patrunzator ii dadeau alaturi de un cer plumburiu si mov, fara soare pe cer si o ploaie cu stropi desi si foarte mari, dar colorati portocaliu, senzatia pe care o traia acum, de ciudatenie. Si-si spuse mental wtf, fara a rosti vreo vorba, cobori din masinarie si punand piciorul jos, se simti trasa in jos de o mana  care iesea din nisipurile batute puternic de un vant inceput brusc. Trantita la pamant si complet luata prin surprindere de tot ce i se intamplase de cum intrase in camera tatalui ei folosindu-se de agrafa de par, se trezi apucata de picior ca-ntr-o menghina de mana care iesise din nisipuri si trasa in jos. Respiratia ce observa ca-i devenise greoaie de cum vazu cerul altfel de cum il stia acasa aproape ca i se opri cand mana celui care-o trasese prin nisipuri in adancuri se desclesta, iar amorteala piciorului o dezechilibra simtitor si aproape cazu usor inainte. Cand isi relua pozitia bipeda observa un animal cu chip de om ale carui maini si picioare dezgolite de orice haina care in patru labe era inalt cat ea.

Cand se ridica doar in doua, fata se infiora de dizgratioasa aratare paroasa ce revela privirii ei lucruri ce in lumea din care venea ea se acopereau in mod curent. Unde sa fi fugit ea, caci incaperea n-avea ferestre, iar lumina care totusi exista se datora celor cateva mii, milioane poate de gaze ce degajau asemenea licuricilor din lumea ei fante de luminozitate. Isi aminti cand uratenia monstrului din fata ochilor sai o lovi pana in fundul ochilor de ce statea scris pe un bilet uitat de tatal ei pe masa in laborator: zi parola!
Si fara sa fi constientizat asta, se auzi rostind parola-parola-parola-parola, cautand parca in subconstientul afectat la maximum de postura in care se afla o solutie izbavitoare. Si pe cand foarte surescitata tremura din toate ungherele trupului ei delicat rostind parca fara noima parola-parola-parola, isi reamminti ca exista ceva mai putin obisnuit in laboratorul tatalui ei: ferestrele erau acoperite si intunericul domina linistea incaperii unde-si facea veacul mesterind cand el nu era acolo. Doar becurile aprinse tineau zi si noapte cand el masura, verifica si proba acolo fel de fel de idei si calcule atmosfera obisnuita unei activitati umane intre peretii acoperiti de vopsea, foi pline de calcule si de desene.

Asa ca facu si pentru ea surprinzatoarea conexiune intre neobisnuita infatisare a camerei unde tatal ei avea acasa laboratorul sau si ce statea scris pe biletul de pe birou si rosti foarte rapid si cu o determinare si pentru ea straina: deschide geamul si o scara de evacuare cobori dinspre nisipurile de afara in incaperea in care se gasea si fata o prinse bine si se vazu iarasi la suprafata langa masina cu care ajunsese din camera tatalui ei in pustiimea unor timpuri pe care nu-si dadea seama daca erau trecute sau viitoare, dar era clar ca dorea  sa le vada uitate de tot.Se cocota iar in sa si mai rosti o data parola, deschide geamul si prinse maneta si o trase la loc in pozitia in care o gasise cand intrase cu agrafa in camera inchisa a tatalui plecat sa taie porcul vecinului lor si deloc surprinsa de asta data, dar cu niste emotii de avea inima cat un purice de mare se vazu la loc in camera de unde plecase intrand fraudulos. Nu-si mai vazuse familia de o saptamana, caci asta vedea scris pe ecranul radioului din laboratorul tatalui ei.
Atunci intelesese cat de importanta e ascultarea unui copil pentru parintele sau, cat de importanta si oarecum periculoasa poate fi munca inadecvata, ce pret are interesul si pasiunea unui om si folosindu-se de aceeasi agrafa, Thaisia iesi din camera misterioasa, neomitand de asta data sa completeze biletul pe care statea scris sfatul tatalui tau: stiu, am fost pe aici, dar fara ferestre, tata, e foarte greu.  Hai sa facem altele ca e super oferta!

Povestea Thaisiei speram s-o ajute pe Cristina sa vada lucrurile mai clar dupa experimentul de o saptamana si o vom inscrie in provocarea Blogal Initiatie, date fiind imprejurarile.

Advertisements

2 thoughts on “Deschide geamul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.