Romania are meci. Vii si tu?

Intre istorie si manifestari programate ale nationalismului de strada cu tenta de disensiuni violente pornite de la diferentele lingvistice si alte atribute etnice, vineri 6 septembrie 2013 programeaza in cadrul Uefa qualifiers (preliminariile pentru calificarea la campionatul mondial de vara viitoare din Brazilia) returul Romania-Ungaria in grupa de calificare unde Olanda e lider si pentru locul secund in grupa tragem si noi nadejde la fel ca si ungurii si turcii. In tur scorul a fost 1-1 intr-un meci decis a fi jucat cu tribunele goale de catre Uefa ca urmare a comportamentului agresiv al unor suporteri maghiari la un meci amical al selectionatei ungare cu reprezentativa Israelului. Revenind la meciul de vineri seara de la ora 21 fix de pe National arena trebuie spus ca lotul tricolor a fost triat numai Piturca stie cum si pe baza caror criterii, dar in el nu se regasesc nici Mutu, nici  Banel Nicolita, nici Gigel Bucur, nici Keseru, dar apar in lot Lobont, Marica si alti jucatori romani care au sau nu in acest moment semnate angajamente cu vreun club strain de valoare. Spre deosebire de turul cu jucatorii maghiari de la Budapesta din toamna trecuta, jocul de vineri seara va fi fluierat la centru de arbitru cu tribunele populate.

Asa e firesc, sportul sa aiba popularitate si atentie receptata direct la fata locului caci interes e cat cuprinde, mai ales cand in jcul sportiv mai sunt implicate si simboluri ce aduna laolalta simtaminte si trairi comune.  Popularitatea sportului si liberul acces al fanilor pe stadioane nu trebuie inteles gresit ca o incurajare a huliganismului, violentelor de limbaj si comportament fizic agresiv. Cum nici omului de rand ce vrea sa simta pulsul jocului de la fata locului nu i se poate refuza acest drept din cauza unor asa-zisi fani, suporteri care au toane si comit ilegalitati. Si nu numai, insasi ideea de apartenenta la o societate in mijlocul careia traiesti zi de zi si pe care o renegi prin tot ceea ce faci, caci prin felul de a fi programat sa lucrezi, sa te recreezi, sa faci ce-ti place, sa consumi esti mai mult egocentric decat altfel, prinde mai mult contur cand pasiunile si mizele importante ce depasesc arena de joc sportiv. Te simti facand parte din ceva mult mai puternic decat tine, cel care esti mic si nesemnificativ, neinsemnat, dar care poti fi cineva laolalta cu ceilalti care sustin daruirea si jocul sportiv.

Iar cand sustinerea ajuta echipa favorita sa triumfe atunci nu mai incape cuvant de multumire intrinseca pe care o simti ca da pe afara, la fel ca si spuma de la berea, rectific berile pe care le bei cot-la-cot cu ceilalti amici ai tai, ai vostri, ai tuturora dupa victorie. Caci obisnuinta cere ca victoriile sa fie celebrate si sarbatoririle acestea sa dea semnale despre faptul ca atasamentul fata de simboluri e udat cu sudoarea stradaniei si stropita de spuma berii in cinstea celor mai buni!
Daca vrei si n-ai cum sa nu vrei sa vezi meciul Romania-Ungaria in direct de la fata locului, stay tuned cum spune americanul fii pe faza spunem noi aici pe romaneste ca se lasa cu bilete castigate la meci. City Insurance este sponsor oficial al echipei nationale de fotbal a Romaniei si in weekendul de dupa meci ofera celor mai vigilenti si activi surprize!
Legat de fotbal si de mirajul echipei nationale aveti aici alt concurs ce va ofera posibilitatea sa ajungeti in tribune la meciul Romaniei cu Ungaria. Ce mai stati? Inscrieti-va si succes! Hai Romania!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.