Sarbatoare in Europa unita, concurs intre bloggeri: Blogger european editia 2013

Dreptul. Notiunea atat de abstracta ce poate pune in aplicare practica, prin respectarea unui set de norme metodologice la nivel socio-administrativ, cu substrat politic decizional o serie intreaga de legi, facute de oameni (cativa) pentru ceilalti oameni, care sunt ca pondere mult mai numerosi si care trag ponoasele celor pe care-i investesc cu puterea actului guvernamental  pastorind prin mandate electorale destinele intregilor natiuni raspandite in intreaga lume. Romanii au fost cei care si-au impus aceasta notiune la vremea lor, cand imperialismul a comis nedreptati cucerind si subjugand destine si oameni raspanditi in natiuni neajutorate in fata armelor armatelor bine hranite si cu rasplata credintei lor la zi. Dreptul a justificat apoi dupa reusita conducerii lumii de atunci toate cate s-au produs, in litera si cuprinsul legilor elaborate astfel incat sa se pastreze patrimoniul castigat pe campurile de batalie raspandite larg. Lumea, indiferent ca a facut parte din generatiile asuprite sau incadrate de stilul de viata roman s-a supus acestor prerogatorii si astfel anii au trecut si omul a fost condus in continuare de om pana in zilele noastre. Traim astazi in Europa ideea federalizarii natiunilor ce fac parte din batranul continent. Ideile lumii perioadei elenistice, filosofia unui Platon si preceptele intelepte ale stagiritului Aristotel au cladit fundamentele libertatilor pe care lumea de astazi, construita la randu-i pe fundamentul drepturilor si libertatilor democratice isi traieste fiecare clipa ramanand recunoascatoare lor.

Daca razboiul rece, sau cortina de fier, ori de catifea imparteau pana acum doua-trei decenii lumea civilizatiei si culturii occidentale (intelegand  aici Europa vestica si Statele unite ale Americii-republica) lumea in doua tabere ce se duelau pasnic de la distanta prin armele sofisticate ale propagandelor opuse ale comunismului-socialist si  capitalismului democratic, astazi cand Europa a fost curatata de asa-zisul puroi rosu/plaga rosie (comunismul) traieste ziua faptelor care aduna laolalta sub auspiciile acelorasi convingeri si modalitati bine inradacinate in obisnuinta comportamentului colectiv natiuni, limbi si cetateni sub cerul instelat al statelor care compun Uniunea Europeana. O uniune cu puternice fundamente comerciale ce a inceput inca de foarte timpuriu, cand in perioada celor  doua conflagratii mondiale puternice concerne industriale au semnat, desi faceau parte din doua state care-si declarasera reciproc adversitatea si si-o manifestau luptand pe front unul impotriva celuilalt (Franta si Germania) un pact economic de asociere si de cooperare in plan industrial-comercial in zona bazinului minier Ruhr ce traverseaza granitele statelor amintite,  a tinut piept vicisitudinilor vremurilor si regimurilor politice care au deformat perceptii ale generatiilor intregi de locuitori si au condus democratia si capitalismul la inradacinarea lor in mentalul colectiv european dincolo de granitele acestor doua state.

In 1993, prin acordul de la Maastricht Comunitatea europeana prindea contur ca o organizatie de sine statatoare, un acord politico-administrativ ce includea cooperarea internationala pe mai multe planuri strategice avand toate un singur scop: asigurarea climatului sanatos viabil pentru racordarea intregii suflari europene la spiritul si valorile europene democratice care pot conduce la faurirea unui vis comun, anume o Europa unita de valori si convingeri asumate local si aplicate unitar la nivel global,  capabila sa-si protejeze si ajute cetatenii sa-si traiasca vietile in armonie cu spiritul de sacrificiu si implicarea lor pentru binele comunitar. Moneda unica europeana, visul prognozat atunci la Maastricht a prins iata contur si unele state l-au adoptat deja inlocuind mai vechile lor simboluri nationale in acest punct, lucru ce nu arata decat vointa la un tel comun.
Romania face si ea parte din prima zi a lui 2007 din acest conglomerat unitar numit Uniune Europeana. Construct fondat pe scheletul cooperarii si impartasirii acelorasi seturi de valori politice si administrative adoptate de majoritatea statelor ce compun Europa. Ideea de drepturi si posibilitati mai multe de exprimare si manifestare a intregului potential de care poti dispune ca individ ce faci parte dintr-o Europa unita capata odata cu asta tot mai multe valente de definire. Dintre ele, numind aici drepturile mai multe, sau posibilitati de manifestare ce exced potentialul lor in interiorul granitelor statului unde te-ai nascut, crescut si trait pana la un anumit moment dat, Uniunea Europeana a promis liberul acces in interiorul sau, indiferent de destinatiile alese pentru locuitorii oricaror tari membre.

Doar ca ultimii ani care au fost ceva mai dificili la nivel global prin traversarea acelei crize economice-financiare de amploare au dovedit realitati la care poate in aparenta, statele cele mai puternice parti ale UE nu se asteptau. Anume odata cu criza si efectele ei, multi cetateni flamanzi la ei in tara au pornit exoduri nu musai programate, sau calculate toate si cu totii deodata in acelasi loc, dar inevitabilul s-a produs. Cert e ca acele state ce stau pe frontispiciul siglei UE au acuzat aceste mari emigrari ca punand in pericol siguranta si binele propriilor cetateni. Si au luat evident masuri de ingradire a liberului acces pe pietele  muncii, asigurand un trai linistit cetatenilor lor, obisnuiti cu nivel de trai avansat pe bani mult mai multi pe care i-ar fi primit alt cetatean venit dintr-o tara membra UE aderata mai recent, care ar fi muncit mult pentru acei bani mai putini. Lucru ce nu dovedeste decat ca algoritmii de calcul sau de analiza la fata locului sunt altii pentru unii, una e cand se ratifica ceva, alta este cand e vorba sa respectam ce am promis si oficializat! Altfel spus, suntem toti egali, sau avem drepturi si noi si voi la una si la alta si avem voie sa credem asta, dar cand o fi sa se intample si uite si uite ca s-a produs, afirmatia dovedeste ca nu a fost agreata si spusa cu toata gura.

Politicile restrictionare privind liberul acces pe piata muncii ce au vizat Romania si Bulgaria, doua state membre ai caror cetateni si-au cautat serviciu mai bine platit si mai sigur decat in propria lor tara au dovedit nerespectarea unor lucruri consimtite, semnate, parafate cu acordul reprezentantilor tarilor membre. Toate. Si atunci stai si te intrebi cum domnule, cum oare mai vine treaba asta cu dreptul, cu egalitatea de sanse pentru toti, cand unii vor sa fie doar ei cei mai egali decat restul celor declarati egali?
Pentru a ne cunoaste cat mai bine drepturile ca cetateni europeni cu un intreg an calendaristic dedicat noua prin sarbatorirea celor 20 de ani scursi de la semnarea acordului de la Maastricht e cazul sa ne informam mai bine si sa cerem sa ne fie respectate oriunde si oricand semnale ca ele s-ar incalca exista. Anul acesta, 2013 consemneaza 20 de ani istorici cu destule intamplari si momente de o insemnatate aparte pentru viata la nivel inalt european.

Anul viitor, in 2014 adica, in vara se vor derula alegerile pentru Parlamentul European, institutia ce inglobeaza trimisii locali ai tuturor statelor membre ai UE, repartizati in cate-un fotoliu din piele si aparand la microfonul dezbaterilor internationale in numar diferit, functie de cate locuri eligibile pentru cati demnitari venind dintr-o tara anume sunt posibile.
In mandatul actual luand-o asa retrospectiv si nu melancolic sau ironic, deviza UE a fost pentru unii romani telul suprem. Iar ironia sortii, sau contingenta ironica globala a facut ca nume care nu reprezinta nici macar neamul romanesc in deplinatatea valorilor sale simple si sacre ale demnitatii, cinstei si eforturilor depuse pentru cauze nobile sa fie totusi justificati ca alesi si numiti in functie sa reprezinte Romania. Romania care, doar un nume pentru cancelariile si redactiile de presa internationale si-a ales reprezentantii…

Agramati si mai putini educati si astfel mai putini indreptatiti ori calificati sa duca in spatele lor nepregatit o asemenea responsabilitate, rude de prim grad cu persoane indeplinind inca functii inalte in aparatul politic de la Bucuresti si-au gasit lejer loc in salile dezbaterilor europene unde asistau si ei straini de tot ce se intampla la politicile europene facute pentru toti europenii uniti!
Ca sa nu mai repetam isprava, nici noi electorii, dar nici ei validatorii rezultatelor de la scrutin, a lucra putin cate putin la mentalul nostru se cade cu varf si indesat inainte ca sa stampilam nume si nu competente.
Increderea in sine face pe orice om capabil sa incerce a birui fortele naturii si odata cu ele alte obstacole in fata afirmarii dorintelor sale care nu se opun deloc binelui colectiv. De aici pana la a trezi constiinta ce exista dar care latent doarme cand e programata de vointe nevazute  si care poate discerne cel mai bine intre un lucru si altele n-ar fi mare lucru de facut. Doar de depasit anumite praguri pe care ne-am obisnuit prea multi dintre noi sa credem ca nu le mai putem vreodata trece.
Cu siguranta ca incercand si doar repetand incercarile izbavirea va veni. Altfel nici gand!
Articolul de fata tematizand ambele aspecte posibile emise de forul deliberativ participa in cadrul Blogal Initiative la provocarea Pentru Blogger European 2013, al carui regulament integral il gasiti aici. Simti ca ai si tu ceva de spus si vrei sa participi, scrie si tu articolul tau si fie ca cel mai bun sa castige o experienta europeana acasa la ea!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.