Bastia-Ajaccio, etapa secunda a Turului Frantei

A doua etapa a Turului Frantei a consemnat o schimbare de purtator al tricoului galben, germanul victorios ieri terminand cursa de azi nu la fel ca in prolog. Belgianul Jan Bakelants de la echipa RadioShack Leopard s-a impus dupa mai bine de trei ore de pedalat, cu catarari si coborari spectaculoase, pe o vreme frumoasa la Ajaccio, acolo unde finishul nemutat nicaieri mai in fata sau mai in spate l-a consemnat castigator in fata unui pluton urmaritor ce nu l-a mai ajuns.

Spectaculoase privelistile ce insoteau rutierii si astazi pe soselele si strazile mai mici si mai inguste intre localitatile mai mici ce au separat azi, duminica 30 iunie 2013 startul si finishul celei de-a doua etape in editia centenara a Turului ciclist al Frantei. Intre poate cele mai cunoscute doua orase importante ale insulei Corsica, parte a Frantei dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, dar care facuse anterior parte din structura administrativa italiana, Bastia si Ajaccio, ciclistii adunati la startul etapei, unii mai odihniti si-n conditii de concurs optime pentru o evolutie buna, altii dupa cazaturile de ieri trebuind sa-si oblojeasca bine ranile si sa fie atenti la dozarea efortului astfel incat refacerea fizica sa se produca treptat, nu de alta dar turul are trei saptamani si nu se cade sa te hazardezi, au oferit momente de incantare. Pe langa catararile si coborarile in plina viteza unde cateva evadari  bine gandite la momentul lor au evitat producerea unor coliziuni periculoase la ce viteza se rula, peisajele locurilor prin care caravana trecea te facea sa te simti de la tine de acasa, cu ploaie si frig in mijloc de vara ca in concediu de relaxare unde e cald si frumos, conditii, peisaj… Ce mai, tot ce vrei!

Comentariul cursei, unul ce tine cont pe langa strict raportarea tehnica la ce se intampla pe sosele si de istoria si traditiile culturale intelese in spectru larg ale locurilor ce separa startul de sosirea caravanei de rutieri de-a lungul etapei. Asa de pilda, istoria, cultura, traditia, bucataria, turismul se promoveaza concomitent si se duce astfel mai departe intentiile ce au stat la baza inceperii acestei competitii cicliste la momentul cand in 1903 s-au pus bazele actualului eveniment sportiv ce transcende cu mult barierele unei obisnuite intreceri sportive. An de an Turul ciclist al Frantei inseamna logistica, organizare, turism, audienta, drepturi de televizare, transmisiuni si atentie proiectata pas cu pas, suficient de multe ore zilnic, timp de trei saptamani asupra Frantei, oriunde pe glob.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.