FITS la a XX-a editie. Vrei sa fii acolo?

Festivalul International de Teatru de la Sibiu ajunge in 2013 la a douazecea editie. Anul acesta perioada in care Sibiul va fi iarasi in centrul atentiei culturii europene este 7-16 iunie.

Pornit dupa revolutia post-decembrista, demersul cultural de la Sibiu a aratat ca centrul tarii, puternic influentat istoriceste de natiunile care au trecut prin zona si si-au lasat amprenta in stilul de viata, comportamente ce au coborat pana la nivelurile existentiale comune oricarei fiinte s-a dezvoltat de la o editie la alta, primind sprijinul asociatiilor artistilor romani contemporani din diaspora si nu numai.

De mentionat ca fiecare editie a FITS a avut ca preocupare definirea intregului eveniment dupa tematica aleasa de organizatori, o idee centrala pe care zilele recitalului dedicat artei scenei a respectat-o si a facut din ea motiv de plecaciune in fata Mariei sale, Arta si elevul sau, actorul. Dupa ce in 1995 s-a ales ca tema centrala in jurul careia organizatori si spectatori sa ia parte la eveniment Toleranta, anii urmatori i-au urmat: violenta (1996), identitatea culturala (1997), legaturi (1998), creativitate (1999), alternative (2000), provocari (2001), punti (2002), maine (2003), mosteniri (2004), semne (2005), impreuna?! (2006), next (2007), energii (2008), inovatii (2009), intrebari (2010), comunitati (2011), crize. Cultura face diferenta  (2012), anul acesta tema in jurul careia vor gravita evenimentele  va fi dialog. Un dialog cultural asortat vremurilor actuale, in care tehnologia face ca informatia sa fie accesibila  aproape simultan in colturi diferite de lume, iar interactivitatea sa concure la gasirea unui numitor comun ori de cate ori o parere sau alta se cere ca lucrurile sa se miste.

Sa nu uitam ca teatrul si cultura in genere, alaturi de alti ambasadori care si acum tin capul sus in lume arborand in inimi stindardul tricolor este un atu al Romaniei, care exceleaza mai putin bine in suficient de multe topuri internationale. Dar asta este doar o alta subliniere a faptului ca teatrul si cultura in genere este o rampa de sustinere a unei intregi suflari ce  acopera fizic si spiritual un areal o buna perioada de timp, in care obiceiuri si traditii inradacinate in datul firii bebelusilor ce vin aici pe lume contribuie la inchegarea acestora. Iar arta, dramaturgia este pentru omenire un mijloc prin care existentei rutiniere i se dau alte dimensiuni, care fac ca actori, regizori si public sa empatizeze.

In final doresc iintregii suflari artistice de la Sibiu sa poata insira editii dupa editii si Romaniei prin acest Festival international de teatru sa inceapa sa i se perceapa ceva mai bine posibilitatile de exprimare.

Articolul participa la provocarea Blogal initiative.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.