Saptamana Mare

E vremea innoita dupa iarna prelungita si primavara instalata la inceput timid face uitate zilele de ploi si vant care udau cu farmecul lor anii trecuti. Mai nou se trece foarte rapid peste bluzite si plovarase si pantalonii scurti si tricourile cu maneci scurte devin poate prea rapid actualitate. Una care incepe sa bucure varstele tinere si sa ingrijoreze pe cine a apucat sa treaca putin prin viata, caci gandurile contin si altceva decat joc si stat la soare. Nici soarele nu mai face decat sa inroseasca si sa intareasca prin asta organismele, ci expunerea in deplinatatea activitatii solare ataca pielea si creeaza disconfort.

Dincolo de mereu surprinzatoarea vreme, primavara – vara-n toata regula, déjà! – acestor zile aduce aminte lumii de o poveste care a marcat istoria altor generatii inaintea noastra, a celor de acum. Si intr-atat de multa semnificatie comporta aceasta readucere aminte incat prin practici religioase toti aceia pentru care Fiul si-a dat viata in mainile Tatalui pentru ca trecutul pacatos al omenirii sa fie iertat devin mai altfel decat sunt ei in mod obisnuit, cel putin in aceasta Saptamana a Patimilor Christice, care semnifica pentru crestinism sapte zile  in care Fiul lui Dumnezeu sta marturie vie a invingerii mortii. Trimis de Tata pe pamant pentru a indeplini prin exemplul jertfei supreme o motivatie suficient de convingatoare pentru orice muritor ca dincolo de viata pamanteasca un orizont de optimism spre alta vietuire inalta nu e nimic denaturant cata vreme credinta si piosenia schimba alte comportamente curente, Iisus Hristos, Mesia, Invatatorul cum a fost el denumit in sanul celor doisprezece apostoli care l-au urmat intrutotul, El a fost jertfa divina intrupata prin cuvant in trup uman, tradat, vandut si cumparat pentru a fi schingiuit si pedepsit cu moartea in timpul ocupatiei romane, cuceritorii lumii acelor vremuri.

Fiecare noua zi a acestei saptamani incarcata cu semnificatii religioase reia drumul Patimilor Mantuitorului, culminand in seara zilei de sambata prelungita pana inspre zorii duminicii, prima dupa sarbatoarea Floriilor, cu invierea spirituala pe care o resimtim in cuget si-n simtiri alaturi de cei dragi, aproape de lumina calauzitoare. Totodata mai este si o saptamana care pentru multi dintre oamenii care inteleg ca a sarbatori inseamna si a petrece, in sensul de a pregati mancare si bautura oricand pusa la dispozitia celor din casa, aceste zile sunt unele de usoare competitii cu ei insisi, chiar daca le place ori nu sa recunoasca, destui se intrec pe ei insisi in a fi la inaltimea unor asteptari. Asteptari care isi au sau nu de fiecare data rostul, lucru descoperit poate, dupa festinul pascal, cand subtierea meselor vine uneori impusa de satietatea acestor zile. Evitati pe cat posibil orice fel de exces alimentar si ganditi-va si la aspectul spiritual al sarbatorii in sine, care aduce pace si liniste interioara.

Sarbatori Pascale fericite tuturor! Si iepurasul sa va mangaie cu urechile lui lungi si pe voi si sufletele voastre!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.