Cum sa (mai) poezesti despre iubire, sau debut liric al lui Liviu Alexa

La cum incepe titlul volumului de poezii culese in ultimii zece ani  ai fi tentat ca simplu cititor sa spui asta clar nu e carte de poezii! Pentru ca acele carti ce incep din titlu cu sintagma cum sa… sunt atotstiutoare acoperind o gama larga de preocupari umane. Consider ca asta a si fost ratiunea denumirii intocmai asa a cartii pentru a starni  cumva atentia publicului si continuand analiza titlului s-o si creasca starnind diverse curiozitati, animozitati la adresa oricui ar pune mana… pe carte. Evident ca nu e un decalog cu sfaturi practice despre cum sa faci din poezie sa ai orgasm in cativa pasi, ca sa traducem sintagma referitoare la o distanta relativ mica de parcurs intr-un timp si el la indemana. La fel de bine nu voi spune ca femeile ar fi mai curioase decat barbatii sa puna mana pe carte, s-o citeasca si sa vada apoi daca trece proba titlului dupa lectura! Trecand peste acest aspect, ideea e clara, doar ca formulata usor evaziv in subtitlul de pe prima coperta: Fericirea se poate acum tipari poate vorbi despre mai multe lucruri. Primul dintre ele e o metafora a creatiei poetice, munca indelungata si propriu-zisa a poetului stand si compunand la masa de lucru, da ca poiein, exercitiul functiunii este cu adevarat fericirea pentru un poet. Ea, in acest context se poate acum tipari, doar pentru ca gasind formula de prezentare se doreste a fi impartasita. Din alte ratiuni: de iesire din anonimat si pe calea artistica, de probare a potentialului creator si nu numai.

Bun. Dar daca tot vrei sa pui in prim-plan metafora creatiei aranjezi altfel topica, urmarind alte efecte sonore care sa nu supere nici urechea si sa puna in valoare si munca ta propriu-zisa drept a ta si nu a oricui. Astfel, Acum tiparesc fericirea, sau Tiparesc fericirea. Acum – are alt impact personalizat, decat impersonalul prezent deja ca subtitlu pe prima coperta, unde se evita prin plasarea usor incomoda a adverbului de timp acum in pozitia aleasa efectul sonor deranjant urechii (se poate tipari acum!). Impactul lui Acum la finalul sau inceputul unui mic subtext prezent in denumirea unui subtitlu e altul decat sa fie intercalat de alti termeni. La fel de bine cum se poate e mai impersonal decat pot sau putem.
Mai departe de prima coperta cititorul descopera atat ca forma cat si din persectiva continutului o dezinhibare artistica si neinchistare a lui Liviu Alexa ca poet in conventiile liricii binestiute. El scrie cu rima si fara de rima, versurile-i sunt inegale ca aparitie grafica, ele spun mereu cate-o poveste si asta e cel mai important. Caci ne comunica tuturor acelora care i-am rasfoit citindu-i cartea o poveste da cappo al fine cu si despre iubire. Iubire in versiunea sa.

Iubirea ca tematizare in cartea lui Liviu Alexa inseamna mai putin semanand samanta lirica pe fundamente preexistente in tipicul unui curent artistic literar, ea este un dialog permanent care comunica unui orizont imanent in termeni ce nu se lasa mai prejos ca nimeni daca foloseste un limbaj obisnuit. Din care fara doar si niciun poate fac parte si influentele tehnologiei in viata omenirii in actualitatea traita chiar in momentul aparitiei cartii. La fel de bine calcul lingvistic aduce in foile cartii aici de fata o serie intreaga de termeni cu origini straine limbii romane, dar care sunt notorii in intreaga lume uniformizata parca de accesul la aceleasi reguli de convietuit, folosirea acelorasi resurse vitale intr-o lume a unui acum ce-si pierde incet-incet, fie si prin rostire sublimul spre care tinde. Asta pentru ca nu poti imortaliza prezentul, oricat de superfluu ar parea el, nici macar prin tiparire, apropo de subtitlul volumului de poezii!

Intr-o era a tehnologizarii avansate si dezumanizarii, iubirea, sentimentul cel mai pur, accesibil deopotriva tuturor claselor taxonomiilor economice sau a starii sociale, ce face altfel omul puternic si vesnic prin trairea clipelor acelora de iubire impartasita, devine austera si comunicata indirect sau mediata de telefoane, calculatoare si altele, iar relational orice infiripare de amor se smulge firescului autentic. Asta alaturi de parerea de rau ca masinile de scris cu moda lor si inspiratia lor intrinsec legata de sunetul tastelor apasate urmand doar flerul intuitiv s-au dus rand pe rand, fac din anormalitatea resimtita si de eul liric in cateva poezii o repunere pe tapet, asemanatoarea unui palimpsest a necesitatii palpairii dincolo de inseminare, a vietii insasi. Ca viata transgresand fizicul si organicul biologic, punand la semne de intrebare anticipative un posibil viitor dezumanizant al unui “ce va fi mai pe urma” constientizeaza publicul de necesitatea impartasirii dincolo de cuvinte scrise pe hartii, sau ecrane de telefoane mobile, sau calculatoare, a sigurantei de sine, de un altul caruia-i apartii cu varf si indesat si care e firesc, caci iubirea ca necesitate stringenta face fata oricaror conditii ambientale neprielnice. Altfel, e mai greu, dovada ca pentru a suplini starea de bine, poetul aminteste de cativa pasi de parcurs pentru a atinge beatitudinea…

Eroticul omniprezent in volumul de poezii face si nu de fiecare data nota distincta urmand un traseu similar. De pilda sunt situatii in care schema triunghiului erotic lipseste, unde dialogul se poarta doar intre doritor si posibilul sau receptor, fara medierea vreunui alt actor, care sa apropie, sau sa indeparteze relatia in sine de una sau alta dintre instante. Sa ne intelegem, nu este deloc vulgar si respingator felul in care poezia lui Liviu Alexa comunica esenta ei, ci altfel decat altii, sa spunem.
De aceea si dupa insistente care  mosmondesc de zece ani, e cazul sa citim volumul debutului poetic al jurnalistului clujean inainte de a face alte comentarii.

4 thoughts on “Cum sa (mai) poezesti despre iubire, sau debut liric al lui Liviu Alexa

  1. nimic despre imagini? adică mă întreb care este percepţia poeziei asociată cu imaginea cladă, indusă? eu încă nu am citit totul, dar imaginile nu m-au încântat foarte mult.

  2. nimic despre imagini? adică mă întreb care este percepţia poeziei asociată cu imaginea cladă, indusă? eu încă nu am citit totul, dar imaginile nu m-au încântat foarte mult.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: